Gemeente Tholen

Het Waterpoortgebied bestaat uit zes gemeentes. Vier gemeentes liggen in Noord-Brabant, eentje daarvan  in Zuid-Holland. Daarnaast is de gemeente Tholen verbonden aan Waterpoort. Gemeente Tholen bestaat uit twee eilanden, te weten Tholen en Sint Philipsland. Tholen wordt wel het best bewaarde geheim van Zeeland genoemd. Van alle Zeeuwse eilanden zijn het langst échte eilanden gebleven. Eilanden die beslist de moeite waard zijn te bezoeken. Of je nu de geschiedenis wil ontdekken, de veelzijdige cultuur van de Zeeuwen graag eens wil meemaken of tot rust wil komen in de prachtige natuur van het eiland: er is voor iedere bezoeker wat wils.

Tholen is een eiland in het oosten van Zeeland. Het is een uitgestrekt polderlandschap waar de zilte geur van de zee boven de weilanden hangt. Binnen de dijken is Tholen een landbouwgebied, buitendijks liggen de uitgestrekte schorren en slikken: twee wadplaten die tweemaal daags door het tij worden overstroomd. Akkerlanden stromen over in natuurgebieden en bijna overal op Tholen heb je de horizon als uitzicht.

In de gemeente Tholen heb je verschillende stalletjes en verkooppunten van streekproducten. Een bezoekje aan de Zeeuwse Streekproductenveiling in Sint-Annaland mag zeker niet ontbreken.

Zie https://www.eilandtholen.nl volop nieuws over fietsen en wandelen op Tholen en de aparte pagina https://www.eilandtholen.nl/nieuws/doen-zien/thoolse-streekwinkels-en-verkooppunten

Het is heerlijk fietsen in Nederland, maar zeker in de rustige polders van Zeeland zoals die volop op Tholen te vinden zijn. Wist je dat er op Tholen maar slechts één stoplicht is op het gehele eiland? Als dat geen teken van ultieme rust is.

Hier ben je ver weg van alle drukte en geniet je van het uitzicht over het water als je langs het Nationaal Park Oosterschelde rijdt. Buitendijks fietsen is beslist één van de bijzondere kwaliteiten van het Thoolse fietsknooppuntennetwerk. Stap op de pedalen en ontdek het zelf.

Tegenwoordig is Tholen een schiereiland, verbonden met het vasteland door dammen en dijken. Op de grens van land en water heeft watersport een belangrijke plaats ingenomen.

Even uitblazen en op krachten komen kan op één van de vele terrassen bij de Thoolse horeca of stop bij een fietsrustpunt. Daar tref je een (picknick)bank en oplaadpunt.

Fiets ook eens naar de klapbank in Anna-Jacobapolder daar kun je luisteren naar de historie van Tholen op drie verschillende momenten in de tijd. Of neem je fiets mee op een pontje – verlaat Tholen even – en beleef wat Zeeland nog meer te bieden heeft.

Een (elektrische) fiets huren is geen gek idee. Er valt zoveel te ontdekken. Eén ding is zeker: op Tholen raak je niet uitgekeken. Hooguit stop je af en toe voor een lekkere lunch of een verkoelend drankje. En dan weer door, want er is nog zoveel te zien!

Zie ook meer info www.eilandtholen.nl