Gemeente Bergen op Zoom

Bergen op Zoom is een vestingstad die in het Zuiden van West-Brabant ligt tegen de Belgische grens aan. Door de unieke ligging in de Brabantse Wal is Bergen op Zoom omringd door mooie natuur. De Brabantse Wal is een zandplateau die zich in het uiterste westen van de provincie Noord-Brabant uitstrekt van de Belgische grens in het zuiden tot aan Steenbergen in het noorden en tot de Wouwse plantage in het oosten. Het gebied valt op door een verscheidenheid aan landschappen. Het glooiende terrein van de Brabantse Wal klimt bij Woensdrecht tot wel 20 meter boven zeeniveau en dit levert fraaie vergezichten op. Na het klimmen gaat het landschap plots weer over in de uitgestrekte polders rond Steenbergen, de wateren van de Zeeuwse delta en de bossen van de Wouwse Plantage. In het midden ligt Bergen op Zoom.

Bergen op Zoom staat bekend om haar prachtige historisch binnenstad, met meer dan 800 jaar geschiedenis. Beleef het bewogen verleden in het Markiezenhof, voormalig woonpaleis van de heren en markiezen. De stad is omgeven door parken, bossen, heidegronden en een enorm recreatiemeer. Het is aangenaam vertoeven in Bergen op Zoom.

Als je hier door de smalle steegjes en over de knusse pleintjes loopt, voel je de sfeer van een rijk en bewogen verleden, dat al meer dan achthonderd jaar terug gaat. Alleen al in de binnenstad vind je meer dan 800 monumenten! Je kunt als het ware over water lopen bij de Mozesbrug, de paarse gloed van de Bergse Heide beleven, watersporten op de Binnenschelde en daar ook genieten aan het strand. Niet voor niets wordt Bergen op Zoom ook wel ‘de plek waar Brabant Zeeland kust’, genoemd.

 

Voor meer informatie over Bergen op Zoom en de Brabantse Wal, kijk op www.vvvbrabantsewal.nl.

Hier vindt u ook een speciale attractiekaart waar o.a. boerderijwinkels op genoteerd staan en een attractiekaart met afstappunten.

De overige Brabantse gemeentes van Waterpoortgebied zijn Steenbergen, Moerdijk en Halderberge.