Voorfietser Waterpoort 

Hallo fietsers in Waterpoort gebied,

Mijn naam is Petra Wevers. Als zzp’er ben ik steeds op zoek naar een verbinding tussen burgers en boeren. In 2016 en 2017 heb ik een foodfestijn ’n Bietje Koekoek georganiseerd als ontmoetingsevenement om boeren en burgers, jong en oud bij elkaar te brengen. Een succesvol evenement met een streekproductenmarkt, oldtimers en modern landbouwvoertuigen en een cultureel, muzikaal programma rondom het thema suiker en water. We hebben in dat weekend ca. 2500-5000 bezoekers ontvangen.

Met het 50-dingenstreekboekje in verschillende gemeentes (Moerdijk, Etten-Leur en Goeree-Overflakkee), heb ik al in kaart gebracht waar kinderen een boerderij of kwekerij kunnen beleven. Streek-, Landwinkeltjes en Klasseboeren willen graag meewerken. In tijden van corona ligt mijn werk omtrent natuurlijk spelen en ontmoeten stil. Als aanjager van het Waterpoortweekend wat gepland stond in het vaderdagweekend 2020, heb ik leuke gesprekken gevoerd met gastheren, zoals agrariërs en kwekers. Hoe kunnen we kinderen leren over waar ons eten vandaan komt, het verhaal van zaadje tot groente. Samen met ZLTO Moerdijk en VVV Moerdijk zijn we gestart met fietsroutes langs verkooppunten van streekproducten wat gekoppeld wordt aan route.nl. Hoe kunnen we deze routes levendig maken. Het verhaal van de boer, kweker en visser in beeld brengen en wat groeit er in ons gebied? En wat zijn de ervaringen van fietsers die hun eten bij de boer, kweker of visser halen. In gesprek met Jong Leren Eten makelaars in regio Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland werd ik geattendeerd op de website van Fietsen voor m’n eten.

Wat een geweldig initiatief om in beeld te brengen waar ons eten vandaan komt. Dat willen we ook in deze regio Waterpoort met natuurlijk West-Brabant waar ik ben opgegroeid maar ook Goeree-Overflakkee en Tholen wat fysiek verbonden is aan dit gebied gebied wat gelegen is aan het Volkerak en Zoommeer.

Ontmoeten wij elkaar straks op de fiets?

Petra Wevers

E-mailadres: westbrabant@fietsenvoormijneten.nl

TERUG