Schapenboerderij Puur Schaap

Bouwerschapweg 60
9795 TA Woltersum
T: +31 (0)6 51 76 58 20 (Leo)
T: +31 (0)6 51 77 77 41 (Anneke)
E: info@puurschaap.nl


StaltypeWinkel, Winkeltje bij boerderij
AssortimentKaas, Non-food, Schapenkaas, Schapenwol, Vlees, Zuivel
TeelttypeAmbachtelijk, Milieuvriendelijk
Geaccepteerde betaalmiddelenContant, Pin
Seizoen Jaarrond,
Openingsdagen Op afspraak,
Openingstijden

Op afspraak

Puur Schaap is een kleinschalige melkschapenhouderij in Woltersum. Er wordt gewerkt met ‘Friese melkschapen’ een zeldzaam landbouwhuisdierras. Zij willen dit ras graag in stand houden en ze werken op het gehele bedrijf natuurvriendelijk. Ze gebruiken geen kunstmest of overbodige medicijnen. Het riet in de slootkant laten ze staan zodat dit voor jonge hazen en (weide)vogels bescherming kan bieden.
Daarnaast willen ze een gezonde veestapel en zij zijn met hun bedrijf dan ook zwoegervrij gecertificeerd. Ook voor het maken van de kaas hebben ze de hygiëne hoog in het vaandel staan. In 2019 is dit door de COKZ (Stichting Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel) beloond door een certificering welke door een jaarlijkse inspectie wordt onderhouden. Daarnaast zijn ze aangesloten bij de Bond van Boerderijzuivelaars
Ze houden zich hoofdzakelijk bezig met het maken van verschillende soorten schapenkaas.
Van ‘harde’ (goudse) tot zachte kaas. Daarnaast verwerken ze andere producten zoals wol en vlees op ambachtelijke wijze en verkopen dit alles in de regio. Kleinschaligheid, biologisch werken en produceren is hun missie. Op de markt en aan huis leveren zij direct aan de klant zonder overbodige tussenschakels.
Wie zijn Zij?
Anneke Oostra en Leo Dijkstra
Zij wonen sinds 2007 op de boerderij waar zij altijd hobbymatig paarden en schapen hebben gehouden. De schapen konden het overgebleven gras van de paarden mooi kortmaaien. Toch kriebelde het om meer met de schapen te doen. Wol, vlees en melk zijn prachtige pure producten maar daarvoor heb je een specifiek ras nodig.
Toen ze de overstap maakten naar Friese melkschapen zijn ze begonnen met melken en kaas maken. Kaas maken doe je niet zomaar daar komt veel bij kijken. Ruim drie jaar zijn ze hiermee bezig geweest en nu zijn ze trots op hun eigen kaas die voldoet aan hun eisen en de overheidskwaliteitscriteria.