Groot Kabel schapenkaas

Foyingaweg 57
9293 LR Kollumerpomp
T: +31 (0)511 408 817
E: info@grootkabel.nl


StaltypeWinkel, Winkeltje bij boerderij
AssortimentKaas, Kruidenkaas, Non-food, Schapenkaas, Schapenwol, Zuivel
TeelttypeBiologisch/ekologisch
Geaccepteerde betaalmiddelenContant
Seizoen Jaarrond,
Openingsdagen Vrijdag,
Openingstijden

Onze winkel is open op vrijdagmiddag: 13:00 - 17:00 uur
Of op afspraak.

Rond 1800 werd de stelpboerderij ‘Groot Kabel’ gebouwd. De naam ‘Groot Kabel’ komt van het verouderde Hoogduits woord ‘Kabel” wat door het lot toebedeeld bedijkt of drooggelegd land betekend. In combinatie met de toenmalige omvang van het bedrijf (zo’n 60 ha) werd het ‘Groot Kabel’.
In 1917 is de boerderij in de familie gekomen. In de loop van de jaren is er veel veranderd op het bedrijf. Van een gemengd bedrijf met akkerbouw en veehouderij werd het een gespecialiseerd melkveebedrijf met koeien. Daarbij hebben verschillende neventakken de revue gepasseerd. Zo werden o.a. legkippen, varkens en vleesvee gehouden.
In 2004 heeft het bedrijf zij huidige opzet gekregen en is gestart met het houden van melkschapen waarbij de melk op het bedrijf wordt verwerkt tot verschillende soorten Zeedijkster schapenkaas. Dit was ook het moment dat er omgeschakeld werd naar een biologische productiemethode.
Op 28 oktober 2007 werd de oude stelpboerderij verwoest door een felle brand. De gehele boerderij met kaasmakerij is hierbij verloren gegaan. De stal waarin de schapen zijn gehuisvest bleef gelukkig gespaard. Er is een nieuwe woning met werktuigberging en kaasmakerij gebouwd.