De Kniphoek/Van Wijk

Bloesemtuin 15
3994 PB Houten
T: +31 (0)6 41 27 65 93
E: info@vanwijkfruit.nl


StaltypeStalletje
AssortimentAppel-perensap, Appels, Appelsap, Dranken (niet alcoholisch), Fruit, Fruit- /vruchtensappen, Handperen, Noten en chips, Peren, Stoofperen, Walnoten
TeelttypeGangbaar
Geaccepteerde betaalmiddelenContant
Seizoen Jaarrond,
Openingsdagen Maandag, Dinsdag, Woensdag, Donderdag, Vrijdag, Zaterdag, Zondag,
Openingstijden

Maandag t/m zondag: Tijden nog onbekend

De grote appel noemen kinderen het, het is een prachtig stalletje aan de Bloesemtuin waar jaren geleden de grote boerderij vee- en fruitteelt combineerde. In de boomgaard met hoogstambomen met kersen en appels  liepen de koeien tussen de bomen door. Door het oprukkende Houten (Zuid) is de boomgaard al jaren geleden ingedamd.

De naam ‘Kniphoek’ is ontstaan door de twee scherpe bochten in de weg voor zijn huis. “Het was een gevaarlijke weg en vanwege de metershoge haag van de overbuurman was er nauwelijks overzicht. Meerdere keren per jaar vlogen er auto’s uit de bocht. Die kwamen dan in de tuin en één keer kwam een vrachtwagen vlak voor het huis tot stilstand. Zelfs de politie is hier uit de bocht gevlogen. De naam ‘Kniphoek’ is nu alleen nog maar bij de oudere bewoners bekend.”

Het bedrijf van Anton van Wijk groeide uit tot 20 hectare groot en deelt hij met zijn broer. Het beslaat het gebied waar nu delen van de wijken Castellum¸ de Tuinen, de Sporen en de Grassen liggen. Door de veranderingen in de jaren 70 kiest hij volledig voor fruitteelt. “Met name appels waren commercieel interessant. De grond is hier ook heel goed voor fruitteelt”.

Vele gezinnen in de nieuwbouwwijk weten de weg naar de heerlijke appels en peren te vinden en stoppen hun geld in het kistje. In het seizoen zijn er ook walnoten te koop en altijd sappen.