Boerderij Dikhoeve sinds 1740

Nieuwe Gouw 51
1028 AX Amsterdam
T: +31 (0)6 51 35 55 73
E: info@dikhoeve.nl


StaltypeWinkel, Winkeltje bij boerderij
AssortimentGeitenkaas, Kaas, Schapenkaas, Yoghurt, Zuivel
TeelttypeBiologisch/ekologisch
Geaccepteerde betaalmiddelenContant, Pin
Seizoen Jaarrond,
Openingsdagen Zaterdag,
Openingstijden

Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Welkom op boerderij Dikhoeve. Net buiten Amsterdam, midden tussen de uitgestrekte weilanden van Waterland, houden wij al bijna 300 jaar melkvee. Van de melk maken we al vele generaties kaas en yoghurt. Inmiddels durven wij wel te zeggen dat het houden van melkvee en het ambachtelijk kaasmaken diep in ons DNA zit verweven. Van het melken tot het kaasmaken, alles gebeurt op onze boerderij. Dat doen we met veel liefde voor het vak, de natuur en de schapen en koeien die ons belangrijkste ingrediënt leveren – de melk.

Kaas maken van de volle, romige schapenmelk is in Nederland uniek. Extra bijzonder is dat wij zachte kazen maken die nog écht op ambachtelijke wijze, met de hand, worden gemaakt. Al onze producten zijn bovendien biologisch. Dat betekent dat we de natuur zo veel mogelijk de ruimte geven en dat we geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken, dat onze dieren de hele zomer over onbespoten weilanden grazen en alle ingrediënten (SKAL) gecertificeerd zijn.
Naast het kaasmaken is er nog veel meer te ontdekken, proeven en genieten op de boerderij Dikhoeve. Kom logeren in een van onze authentieke wagens middenin een prachtomgeving met schapen, koeien en een weids landschap.

We laten graag zien hoe we hier werken en delen met veel enthousiasme ons vakmanschap. Dikhoeve is een door SBB (Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) erkend leerbedrijf.
Zodra het kwik stijgt en het gras weer groeit, rond april en mei, gaan onze Fries-Zeeuwse melkschapen naar buiten. Daar grazen ze het eerste malse lentegras en kruiden als klaver, smalle weegbree, paardenbloem en duizendblad. In de winter staat het vee op stal en krijgen de schapen het ingekuilde gras, krachtvoer en het eiwit- en energierijke bierbostel van Brouwerij ’t IJ. Deze rijke voeding maar ook de grote bewegingsruimte voor onze dieren én onze biologische manier van werken geven Dikhoeve zuivelproducten haar unieke smaak.

Schapen zijn kleine dieren die maar een paar liter melk per dag produceren. Het maken van schapenkaas komt dan ook weinig voor in Nederland en zachte schapenkaas is helemaal uniek. Volle schapenmelk is bijna dubbel zo vol als koemelk waardoor de kaas extra zacht en romig van smaak is. Schapenmelk bevat bovendien veel eiwitten en mineralen en dankzij de fijne vetten is de kaas licht verteerbaar. Ideaal voor mensen met een gevoelige spijsvertering én uiteraard geschikt voor mensen met een koemelkallergie.

Koeien kunnen zich nauwelijks een betere plek wensen dan de Waterlandse weidelanden. Het smakelijke gras groeit weelderig in het polderland en omdat koeien van nature graasdieren zijn laten we ze zo veel mogelijk grazen op de weides rondom onze boerderij. Dat is goed voor de koe maar komt ook onze melk en daarmee de kazen ten goede. Het melkvet krijgt zo op een natuurlijke manier een gezonde samenstelling.

Onze witrikken zijn dubbeldoelkoeien die melk geven maar ook voor het vlees gehouden worden. Witrikken geven minder melk dan andere rassen, maar de melk is bijzonder romig met een hoog vet- en melkeiwitgehalte. Hierdoor is voor het maken van elke kilo kaas minder melk nodig. De witrik is een opvallende verschijning in het Waterlandse landschap dankzij de kenmerkende witte streep op de rug die van de kop tot de staart loopt. Het is een oud ras. Van een gerechtelijke verkoping in Monnickendam weten we dat er al in 1344 witrikken verkocht werden. De witrik is ook vereeuwigd op 17eeuwse schilderijen van Paulus Potter en Gerard Dou.

Het kleurslag (het is officieel geen ras) is vrij zeldzaam in Nederland en was tot voor kort zelfs bijna verdwenen. Gelukkig kom je langzaam maar zeker weer wat vaker witrikken tegen.