De Tuinen van Hartstocht is zelfoogsttuin volgens het CSA-concept: Community Supported Agriculture. Dat betekent dat je lid kunt worden van onze tuin. Je betaalt aan het begin van het jaar een bedrag waarvoor je dan elke week verse groente kunt komen oogsten. Je deelt mee als er overvloed is, maar je deelt ook in de risico’s. Heeft het bijvoorbeeld eens flink gehageld of zijn de slakken massaal toegestroomd, dan kan het zijn dat er even geen sla is…

Met je bijdrage kunnen wij plantgoed, zaden en materialen kopen en onszelf betalen voor het onderhouden van de tuin. Zo zijn wij zeker van een inkomen, en jij van verse groente.

Op een schitterende plek, op de rand van Hilversum en Loosdrecht, ligt dit paradijsje verscholen. Geniet in de gezellige lunchroom, of op een idyllisch plekje in de tuin, van koffie met gebak of een heerlijke lunch. Laat u verrassen door een wandeling op de tuinderij en deel mee in de oogst, uiteraard geteeld zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Neem vervolgens een kijkje in de winkel waar u terecht kunt voor producten zoals ambachtelijke jam, thee, wijn, cosmetica maar ook insectenhotels, vogelhuisjes die door onze deelnemers uit de dagbesteding worden gemaakt. Ook als je nog een cadeautje zoekt biedt de winkel een leuk aanbod. Wist u trouwens dat u ook een heel seizoen uw groenten bij ons kunt komen oogsten? Kijk voor meer informatie op de website van https://csa-landinzicht.nl/.

In Lent bij Nijmegen ligt een bijzondere tuin. Ze telen hier groente en fruit zoals de warmoezeniers dat vroeger ook deden, met veel variatie in rassen en soorten. Er wordt geen gebruik gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen en zij telen met de natuur en de seizoenen mee.

In de winkel wisselt gedurende het seizoen het aanbod aan verse groente en fruit afhankelijk van wat er oogstbaar is, net als vroeger bij de warmoezeniers. We kweken uit biologisch zaad ook extra (moes)tuinplantjes op in onze kas die ook voor verkoop worden aangeboden. Elke donderdag wordt het aanbod geactualiseerd op deze site. Kijk ook op facebook voor het nieuwste aanbod. Men verwerkt een groot deel van hun oogst in heerlijke producten zoals jam, azijn, mosterd, compote, sap en siroop. In hun winkeltje vind je een uitgebreid assortiment. Zonder kunstmatige toevoegingen en met zo min mogelijk suiker.

Extra bijzonder is dat je de meeste producten ook zelf vers kunt oogsten! Oogsten is een deel van de beleving en verser kan het niet. In hun winkel (naast het café) vind je alles wat je nodig hebt om zelf te oogsten of bloemen te plukken; manden in allerlei formaat, knippertjes, een lijst met wat er te oogsten is op dat moment en ook een wasbak en tafel waar je je oogst kunt schoonmaken, verpakken en wegen. Overal in de tuin staan rode vlaggetjes op plekken waar je kan oogsten.

Munt en Zo

Hier kunt u terecht voor plasticvrij duurzame producten zoals o.a. thee, kruiden en fairtrade chocolade

De familie Blitterwijk was een van de eerste die groentes en fruit uit eigen tuin verkochten. Alles komt vers van het land. Soms gaan ze het ter plekke plukken en is dan ook heerlijk vers.

Aardappelboer in Wervershoof met kraampje aan huis. Is meest van de tijd open langs de weg, anders mogelijk aanbellen voor goede aardappels uit de schuur.

Het bedrijf
PuurBerkshire is de spreekwoordelijke ‘uit de hand gelopen hobby’ van tuinder Hennie van Grinsven. Gaandeweg het plantseizoen komen perkpercelen vrij na de oogst van planten en bloemen. De Berkshirevarkens lenen zich perfect voor biologische onkruidbestrijding, doordat de varkens al het onkruid inclusief wortels uit de grond wroeten en opeten. De varkens worden verwekt en geboren bij Puurberkshire en blijven tot het moment van slacht.

Het voer
In aanvulling hierop worden de varkens bijgevoerd met natuurlijk voer als eikels, kastanjes etc.

Puur natuur
Het Berkshirevarken is sterk. Puurberkshire laat de natuur dan ook volledig de vrije loop, geen antibiotica,geen krachtvoer en geen KI (kunstmatige inseminatie). Alleen in het geval een varken last heeft van wormen, wordt incidenteel een wormenkuur gegeven. Moeder natuur zorgt voor de rest!

Maak kennis met de familie Jochems, bestaande uit Gert & Liesbeth, Gerbert, Else-Mein & Maarten.
Wie er werken op De Boerderij van Bertus en Riek?
Gert en Gerbert dragen met name zorg voor alle technische aspecten die horen bij De Boerderij van Bertus en Riek. Ook voeren zij werkzaamheden uit rondom de akkerbouw.
Gert zorgt onder andere voor de juiste samenstelling van al het voer voor onze dieren. De granen verbouwen zij grotendeels zelf op eigen bodem. Hierdoor weten zij wat de dieren eten.
Gerbert is de technische man en heeft regelmatig mooie en creatieve ideeën.
Gert en Gerbert zijn vrijwel altijd te herkennen aan hun klompen.
Liesbeth is de tuinvrouw binnen de boerderij. Zij is een groot deel van het jaar druk met de werkzaamheden voor de moestuin. Hierbij denkende aan de voorbereidingen, werkzaamheden en oogst in en van de moestuin die De Boerderij van Bertus en Riek heeft. Else-Mein heeft met name de dagelijkse leiding over de Boerderij van Bertus en Riek, en is iedere dag daar dan ook druk mee. Naast de dierverzorging, promotie, administratie, kan zij tijd besteden aan het leren van boerenkennis. Door onder anderen het bezoeken van collega boeren, de slager. Daarnaast zorgt Else-Mein ervoor dat er dagelijks mooie eerlijke producten voor je klaar staan in onze winkel. Else-Mein & Maarten wonen aan de Kruisweg (in het oude huis van Bertus en Riek). Zij hebben daar een deel van de dieren lopen, en zorgen daar ook voor. Maarten heeft door zijn werkzaamheden weinig tijd, dus helpt hij waar hij kan. Door middel van een goede taakverdeling, gebruik te maken van het boerenverstand en door hun ogen gericht te houden op de vraag en behoefte van het land, de dieren en de gewassen, zijn zij… Logische boeren.

Vlak onder Assen  lopen al ruim 20 jaar, de kippen op de boerderij, vrij rond  in de wei.

Door de jarenlange ervaring weet de boer precies wat deze kippen nodig hebben voor een zo’n prettig mogelijk leven en om een heerlijk eitje te leggen.

In het weiland staan schaduwplaatsen en bomen om de kippen zo natuurlijk mogelijk te laten leven.

Fruitteeltbedrijf Landrust ligt tussen Bunnik en Wijk bij Duurstede. De boomgaarden liggen aan de oevers van de Kromme Rijn, die door het gebied slingert. Doordat deze rivier vroeger vaak overstroomde is zeer vruchtbare grond ontstaan. Deze stroomruggrond is enorm geschikt voor het telen van kwaliteitsfruit.

Landrust is een gemengd bedrijf met fruitteelt en vleeskalveren. Ze telen op 30 ha peren, appels en pruimen, dit op een milieuvriendelijke manier. Landrust probeert een natuurlijk evenwicht in de boomgaarden te creëren. De aanwezige nuttige insecten (zoals lieveheersbeestjes, sluipwespen, oorwormen, roofmijten, etc.) stimuleren ze om schadelijke insecten uit de buurt te houden.

Appels, peren, groenten, citrusfruit, uien, jammen, likeuren, bakmixen, advocaat.