De bosbessenkwekerij kent al een lange geschiedenis.

Bij de bosbessenkwekerij la Francaise is men eind zestiger jaren begonnen met de aanplant van eerste struiken van de Amerikaanse bosbes. Dat gebeurde aan Kwekkeboomweg tussen Enschede en Buurse. Midden zeventiger jaren is er een tweede veld met struiken aangeplant aan de Willemsbeekweg in Enschede. Inmiddels is dit het hoofdveld.
De Amerikaanse bosbes is familie van de inheemse bosbes. Inmiddels worden dit blauwe bessen genoemd, destijds nog ‘bosbes’. (Vandaar de naam ‘bosbessenkwekerij’.) De Amerikaanse bosbes is een veel hogere struik dan de inheemse, geeft grotere en zoetere vruchten, maar het aroma van de inheemse bosbes is sterker. Het vruchtvlees van de deze bosbes is wit, in tegenstelling tot het blauwe vruchtvlees van de inheemse.
Van meet af aan worden de vruchten met de hand en rijp geplukt voor consumptie, voornamelijk door scholieren.
Bij de teelt worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, ook niet voor het onkruid. Er wordt beperkt gebruik gemaakt van organische meststoffen. Dit betekent dat de teelt arbeidsintensief is, maar volledig schoon en natuurzuiver.

Houdt voor zelfpluk de website in de gaten.

Men verkoopt de bessen alleen regionaal.

Op vrijdag en zaterdag is er gelegenheid om biologische groente en fruit te kopen.

Pluktuin Hank

Hier kunt u terecht voor plukbare noten, fruit en kruiden voor gebruik in eigen keuken.

STICHTING VOEDSELBOSTUYN REESTDAL
Genieten van een eetbare natuurlijke bostuin in het mooie Reestdal? Aan de Carstenlaan 4 te Ijhorst kunt al wandelend door de bostuyn zien wat er wordt geteeld en hoe natuurlijk men aan eten kunt komen. Hans ten Hoeve en Mirjam Fagel zetten zich in om eetbare structuurrijke natuur te realiseren waar mens en dier van kunnen genieten. Met meerjarige planten groeit het pure vitaliserende voedsel met een hoge voedingswaarde ver van invloeden uit de landbouw en in de natuur. Daarmee is Voedselbostuyn Reestdal uniek. De voedselbostuyn werkt vitaliserend voor lichaam en geest en voorziet ons van natuurlijke energie. Tevens willen we inspireren voor en informeren over voedselbossen en deze biodiversiteit verhogende en duurzame manier van voedsel laten groeien.

Bij het stalletje onder aan de Dijk te Geersdijk eet je rechtstreeks bij de bij de boer. Je vindt er een diversiteit aan groente en fruit, maar ook eieren en bloemen. Wat is er lekkerder en mooier als je weet je eten vandaan komt. En heb je zin om zelf te plukken. Er is ook een zelfplukmoestuin. Verser kan je het niet verkrijgen.