De bosbessenkwekerij kent al een lange geschiedenis.

Bij de bosbessenkwekerij la Francaise is men eind zestiger jaren begonnen met de aanplant van eerste struiken van de Amerikaanse bosbes. Dat gebeurde aan Kwekkeboomweg tussen Enschede en Buurse. Midden zeventiger jaren is er een tweede veld met struiken aangeplant aan de Willemsbeekweg in Enschede. Inmiddels is dit het hoofdveld.
De Amerikaanse bosbes is familie van de inheemse bosbes. Inmiddels worden dit blauwe bessen genoemd, destijds nog ‘bosbes’. (Vandaar de naam ‘bosbessenkwekerij’.) De Amerikaanse bosbes is een veel hogere struik dan de inheemse, geeft grotere en zoetere vruchten, maar het aroma van de inheemse bosbes is sterker. Het vruchtvlees van de deze bosbes is wit, in tegenstelling tot het blauwe vruchtvlees van de inheemse.
Van meet af aan worden de vruchten met de hand en rijp geplukt voor consumptie, voornamelijk door scholieren.
Bij de teelt worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, ook niet voor het onkruid. Er wordt beperkt gebruik gemaakt van organische meststoffen. Dit betekent dat de teelt arbeidsintensief is, maar volledig schoon en natuurzuiver.

Houdt voor zelfpluk de website in de gaten.

Men verkoopt de bessen alleen regionaal.

Op vrijdag en zaterdag is er gelegenheid om biologische groente en fruit te kopen.

Pluktuin Hank

Hier kunt u terecht voor plukbare noten, fruit en kruiden voor gebruik in eigen keuken.

STICHTING VOEDSELBOSTUYN REESTDAL
Genieten van een eetbare natuurlijke bostuin in het mooie Reestdal? Aan de Carstenlaan 4 te Ijhorst kunt al wandelend door de bostuyn zien wat er wordt geteeld en hoe natuurlijk men aan eten kunt komen. Hans ten Hoeve en Mirjam Fagel zetten zich in om eetbare structuurrijke natuur te realiseren waar mens en dier van kunnen genieten. Met meerjarige planten groeit het pure vitaliserende voedsel met een hoge voedingswaarde ver van invloeden uit de landbouw en in de natuur. Daarmee is Voedselbostuyn Reestdal uniek. De voedselbostuyn werkt vitaliserend voor lichaam en geest en voorziet ons van natuurlijke energie. Tevens willen we inspireren voor en informeren over voedselbossen en deze biodiversiteit verhogende en duurzame manier van voedsel laten groeien.

Bij het stalletje onder aan de Dijk te Geersdijk eet je rechtstreeks bij de bij de boer. Je vindt er een diversiteit aan groente en fruit, maar ook eieren en bloemen. Wat is er lekkerder en mooier als je weet je eten vandaan komt. En heb je zin om zelf te plukken. Er is ook een zelfplukmoestuin. Verser kan je het niet verkrijgen.

Op het Landgoed Vollenhoven vind je de moestuin. Vanaf half mei is men weer druk in de weer met de moestuinpakketten. Een half jaar lang kunt u elke week genieten van het seizoen!  Groenten, vruchten, kruiden, inmaak: het pakket bevat een variëteit aan bekende en minder bekende producten uit de moestuin. Alles krakend vers, zeer gevarieerd, milieuvriendelijk en duurzaam geteeld zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen!

Voor slechts € 4,50 per persoon  per week kunt u een abonnement nemen en genieten van wat de moestuin en het landgoed te bieden hebben. Wekelijks zult u naast gangbare groenten als sla en boontjes, ook minder bekende gewassen, zgn. vergeten groente, aantreffen zoals raapsteel, snijbiet en aardpeer. Ook andere landgoedproducten zoals appelsap en vlierbloesemsiroop kunt u verwachten. Via de email ontvangt u regelmatig een bijbehorend recept en een update over het reilen en zeilen in de tuin. En… één keer per maand kunt u in de moestuin zélf komen oogsten.

Een mooie bijkomstigheid is dat dankzij uw hulp, deze historische moestuin kan blijven bestaan.

Naast groente kunt u er ook terecht voor een stukje vlees of kaas. Jersey rundvlees en Remeker kaas. Het vlees van de jersey koe is net even anders dan van het Hollands rund. Het vlees is gemarmerd en heeft een uitgesproken smaak. Daarnaast is het vlees van de dieren bijzonder omdat men ze zo veel mogelijk buiten houdt en de dieren dus veel bewegen. Het vlees is hierdoor dieprood van kleur en heeft een geconcentreerde smaak. De Jersey koe produceert daarnaast melk dat van hoogwaardige kwaliteit is. Hier wordt kaas de kaas van gemaakt die eveneens te koop wordt aangeboden.

Wat een leuke plek deze plukmoestuin aan de doorgaande weg tussen Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk. Nelleke is de enthousiaste tuinvrouw waar ook de bijen volop aan het werk zijn om bloemen en groente te bestuiven.

In de boerderijwinkel kunt terecht voor eieren, aardappelen en uien rechtstreeks van de boer; hoe vers wil je het hebben? Perfecte tafel- of frietaardappelen, stevige goudgele uien, eieren die bij wijze van spreken nog warm zijn, al onze producten stralen uit dat kwaliteit voor ons altijd bovenaan staat. Loop gerust eens binnen.

In 2002 begonnen de beide initiatiefneemsters, Theresia Kamphuys en Juliette Stout ondersteund door Emile van Leeuwen op een kale akker in de buitenvelden van De Glind (gem. Barneveld) met het planten van de eerste bessenstruiken. De tuin kreeg een vijfhoekige vorm en in het midden een warm en open hart: de bloemencirkel. De oppervlakte werd verder verdeeld in verschillende blokken, beplant met een groot scala aan verschillende bessen en groeide uit tot een heus bessenparadijs. In de loop van de tijd ontwikkelde de oorspronkelijke “zorgtuin” zich naar de “belevingstuin” van nu. De tuin wordt mede gedragen door een enthousiaste groep vrijwilligers.

Sil Oostendorp is een natuurlijke groente- en graanteler sinds 2012. Op dit moment bewerkt hij ongeveer 10 hectare land, waarop meer dan 50 soorten groenten en verschillende granen worden geteeld, waaronder spelt. Sil teelt zijn groente en graan zonder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen. Het grote deel van het werk op het land doet hij met zijn werkpaarden: Okon, Gil, Driek en Iss. Daarnaast is er natuurlijk veel handwerk te doen op het land.

Als jonge boer is hij gemotiveerd begonnen aan dit leven en is hij telkens op zoek naar het directe contact met zijn consumenten.
Zijn motto is: ‘Weet wat je eet’. Dat is voor hem persoonlijk ontzettend belangrijk, zeker in deze tijd waar je als consument vaak voor de gek wordt gehouden.

Dus wees welkom zaterdag van 10:00 tot 14:00 uur op de biologische boerenmarkt in Frederiksoord

De boer een hand kunnen geven en de groenten zien groeien, dat is voor Sil een doel.

Met een abonnement op de zelfoogsttuin kun je het hele seizoen groenten, kruiden en bloemen oogsten, 7 dagen in de week en 24 uur per dag. Het aanbod wisselt met het seizoen mee en bestaat uit meer dan 60 verschillende groentes, diverse keukenkruiden en een kleurig aanbod aan snijbloemen.

Het oogstseizoen loopt van mei tot minimaal december. Het aanbod is dan voldoende om dagelijks van te kunnen eten. Ook in de wintermaanden (ongeveer half december tot maart) kun je groentes oogsten, deze maanden worden alleen niet gerekend. Het aanbod is dan namelijk beperkter én er is kans dat de tuin ontoegankelijk wordt door hoog water.

Door het nemen van een seizoensabonnement ben je verzekerd van verse groente. Losse verkoop is niet mogelijk.