De korenmolen De Eendracht is als pelmolen “De Twee Gebroeders” nieuw gebouwd in Zaandam in het jaar 1752.

Tot 1897 heeft deze molen daar dienst gedaan als pelmolen om rijst en gerst te pellen.

Eind oktober 1897 werd de molen buiten bedrijf gesteld en op 6 november 1897 werd de verzekering van deze molen opgezegd. Enkele dagen later werd de molen verkocht aan de Alphense molenaar Matthijs Dam.

Deze liet de molen nog voor de jaarwisseling afbreken en bracht hem over naar Alphen aan de Rijn waar hij als korenmolen De Eendracht langs de Oude Rijn weer werd opgebouwd.

Naast verkoop van producten kun je ook terecht voor een vers bakje koffie.

Molen-oz-DSC03842x.jpgIn onze  korenmolen wordt al meer dan 150 jaar door windkracht op molensteen en op ambachtelijke wijze de volgende producten gemalen zoals; tarwe, spelt, rogge en boekweit. Deze producten worden tevens volgens al oude recept  gemengd tot brood – pannenkoek- cake- en koekmixen. Zonder toevoeging  en gebruik van conserveringsmiddelen. Daarnaast is de molen voor bezoekers tijdens de openingstijden en volgens afspraak voor groepen en schoolklassen te bezichtigen

In de molenwinkel vindt u verschillende meelsoorten, biologische groente en fruit, brood en alle ingrediënten om brood, pannenkoeken en gebak te maken.

Door haar unieke manier van malen is het verse meel van de molen in trek bij een grote verscheidenheid van restaurants, bakkerijen en winkels.

Bij de molen Cadzand koopt u uw bakmixen. Klik ook eens op hun website om verdere informatie op te halen.

In Hoek (Zeeland) vindt u de molen Windlust. Dit is een korenmolen gebouwd in 1857 aan het Molenplein. Het is een ronde uit baksteen opgetrokken stellingmolen. Hij is gebouwd ter vervanging van een standerdmolen, waarvan bruikbare onderdelen werden verwerkt in de nieuwe molen. De molen bleef tot 1958 in bedrijf en raakte daarna in verval. In 1979/1980 is hij gerestaureerd, maar raakte daarna opnieuw in verval en na 2004 heeft de molen nauwelijks meer gedraaid.

In 2008 is er een nieuwe molenaar gekomen en sindsdien maalt Windlust regelmatig. Molen Windlust is elke zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur te bezichtigen. Toegang is gratis.
U kunt er terecht voor meel, bakproducten en streekproducten.

Molen De Wilde is een in 1898 gebouwde windmolen, gelegen aan de Nieuwe Rielseweg in de Nederlandse plaats Goirle. De molen is een beltmolen en is gebouwd als korenmolen. In 1936 brandde de molen uit en het restant werd korte tijd later verkocht, waarna de nieuwe eigenaar de molen herbouwde. In 1946 werd de molen verkocht aan C.J.Ch. de Wilde. De naam van de molen verwijst dus naar de laatste particuliere eigenaar. Molen De Wilde is sinds 5 november 1997 eigendom van de Stichting Akkermolens Goirle, die ook de andere Goirlese korenmolen De Visscher onderhoudt. In de molen bevinden zich twee koppel maalstenen. Dit is een koppel 17der (150 cm diameter) kunststenen, waarmee kan worden gemalen. Op de begane grond bevindt zich tevens een elektrisch aangedreven koppel 17der kunststenen. De wieken zijn Oudhollands, met een vlucht van 25,0 m. Het luiwerk, waarmee de zakken graan opgehesen worden, is een sleepluiwerk. De molen is op zaterdag van 09:30 tot 12:30 uur en op afspraak te bezoeken. De winkel is voorlopig open van 13:00 – 16:00 uur.

Bij de molen kunt u terecht voor op de molen gemalen tarwemeel.

De korenmolen van Biggekerke, beter bekend als Brasser’s korenmolen, werd gebouwd in 1712 en is sindsdien onafgebroken in bedrijf gebleven. Adri en Sjaak Brasser vormen inmiddels de zesde en zevende generatie die meelproducten op ambachtelijke wijze maalt. Hierdoor werd de (h)eerlijke en authentieke smaak-van-toen behouden. En dat proef je….. tot-op-de-dag-van-vandaag!

Breng eens een bezoek aan de winkel, hier zijn alle producten van Brasser’s korenmolen verkrijgbaar. Naast meelproducten worden daar ook diervoeders en benodigdheden voor de ruitersport verkocht.

Molen de Doornboom is een werkende windkorenmolen. Naast tarwe en rogge wordt ook Hilverspelt gemalen. Dit gewas wordt geteeld in de omgeving van Hilvarenbeek. Ook malen wij Grutjes rogge dat door de gelijknamige boerderij in ons dorp wordt verbouwd. De Hoevens in Alphen levert jaarlijks Sint Jansrogge.

Het spelt, de tarwe en de rogge worden verwerkt tot heerlijke streekproducten die te koop zijn bij de bakkers in de gemeente.

Wil je zelf bakken? Kom dan eens langs voor vers volkorenmeel. Ook hun pannenkoekenmix is zeker het proberen waard!

Bij het party restaurant De Korenmolen kan je naast ontzettend lekker eten, (diner, lunch, brunch) ook terecht voor dat ovenverse worstenbroodjes uit de winkel van de korenmolenbakker!