De Regio De Nieuwe Hollandse Waterlinie bestaat uit de hoofdplaatsen: Altena, Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Gooise Meren, Gorinchem, Houten, Molenlanden, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Vijfheerenlanden, Weesp, West Betuwe, Wijdemeren, Wijk bij Duurstede, Zaltbommel en Zevenaar. Daaronder vallen de steden, dorpen en gehuchten: Abcoude, Almkerk, Ameide, Andel, Arkel, Asperen, Bilthoven, Brakel, Breukelen, Bunnik, Cothen, De Bilt, Everdingen, Giessen, Gorinchem, Hagestein, Hei- en Boeicop, Hoef en Haag, Houten, Jutphaas, Kedichem, Langbroek, Leerbroek, Lexmond, Loenen aan de Vecht, Maarssen, Maarsseveen, Meerkerk, Mijdrecht, Muiden, Naarden, Nederhorst den Berg, Nieuwegein, Nieuwland, Nigtevecht, Odijk, Oud-Maarsseveen, Overmeer, Pannerden, Poederoijen, Schalkwijk, Schoonrewoerd, Sleeuwijk, Tienhoven, Tienhoven, Utrecht, Vechten, Vianen, Vinkeveen, Vreeland, Weesp, Werkendam, Werkhoven, Woudrichem en Zijderveld.

Welkom in De Nieuwe Hollandse Waterlinie!

Tip ons een stalletje!

Eerlijk eten en stoer erfgoed

De Nieuwe Hollandse Waterlinie was voorheen een militaire verdedigingslinie van 85 kilometer lang. De linie loopt van Muiden tot aan de Biesbosch en is op sommige plekken 3 tot 5 kilometer breed. Je vindt in het landschap waar je kunt FietsenvoorMijnEten, 45 forten, 6 vestingen, 2 kastelen, 85 mitrailleurkazematten, ruim 700 betonnen schuilplaatsen en kazematten en ruim 100 militaire sluizen en waterwerken. Ook vind je er opvallend veel landwinkels, fruitstalletjes en boerderij-automaten! Pak je fiets en ontdek het landschap met een rijke historie en heerlijke producten, en bezoek de vele verkooppunten op de kaart van onze regio.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is sinds kort UNESCO Werelderfgoed samen met de Stelling van Amsterdam: de Hollandse Waterlinies. We leggen niet zomaar de link tussen het erfgoed van de Waterlinie en het lokaal geproduceerde voedsel. Verhalen over cultuur en erfgoed geven gestalte aan identiteit en verbinden mensen.

Het verhaal van de Waterlinie komt er in het kort op neer dat tussen 1815 en 1940 de Hollandse Waterlinie het westen van Nederland onbereikbaar maakte voor de vijand. Water was onze bondgenoot. Nu is het een vaak betoverend landschap waar veel mensen wandelen of bij een landwinkel hun wekelijkse boodschappen halen.

FietsenvoorMijnEten in de regio van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is een initiatief van Utrecht Food Freedom. We willen zo het landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie inzetten ter bevordering van een duurzame voedselcultuur. Burgers weer in contact laten komen met de boer en kennis laten maken met het landschap van de Hollandse Waterlinies.

De regiokaart van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is momenteel gevuld met adressen die bij ons bekend zijn. Je kunt hierboven de kaart makkelijk filteren in informatie over assortiment, seizoen, teeltsoort, plaatsnaam, openingsdagen en betaalmiddelen.

 

Voorfietser: Menno Heling

(en ik kan nog wel wat hulp gebruiken)

Wekelijks oogst ik tijdens het groeiseizoen bij Tuinen van Hartstocht aan het Gein. Op de fiets vanuit Amsterdam geniet ik van de rust langs het Amsterdam Rijnkanaal, en maak vaak ook even een ommetje langs Fort bij Nigtevecht. Aan de overkant van het Gein ligt Kaasboerderij Gein Genoegen, waar ik dan ook een deel van mijn boodschappen doe. Het ligt dan ook voor de hand dat ik vanuit Utrecht Food Freedom waar ik projecten doe over de geschiedenis van het landschap en de link met regionale producten, Voorfietser ben geworden voor FietsenvoorMijnEten!

Samen met jullie de verhalen verzamelen van het landschap, de producenten, en zoveel mogelijk stalletjes vinden en met jullie delen. Ik nodig je uit om fietsend boerderijwinkeltjes, kraampjes, kwekers en de kleine middenstanders te ontdekken voor je boodschappen.

Laten we dat samen gaan doen! Heb jij zin om te helpen en/of activiteiten te organiseren? Neem contact met mij op. Ik kan het niet alleen, want de Waterlinie is een groot gebied!

Stuur een mailtje naar waterlinie@fietsenvoormijneten.nl of neem telefonisch contact met mij op via 06 – 319 74 866. Volg ons in ieder geval op Facebook waar we alle activiteiten promoten: Naar Facebook.

Eerlijk eten en stoer erfgoed, Menno Heling


Sponsor worden!

Fietsen voor m’n eten brengt consumenten en lokale aanbieders van eten samen, op een actieve manier. Via onze Facebookgroepen en regiokaarten op de website kun je gemakkelijk actuele informatie vinden waar je jouw volledige boodschappenlijstje bij elkaar kunt fietsen, buiten de supermarkt. Wil je bijdragen aan het voortbestaan van ons initiatief? Druk dan op de sponsorknop. Meer weten over wat wij doen met het sponsorgeld?

Ik wil sponsoren

In het regiomenu van de actieve regio’s vind je ook een sponsorpagina om de groep in de regio zelf te sponsoren.

Fietsen voor m'n eten - De Nieuwe Hollandse Waterlinie is gesteund door sponsorbijdragen van:

Schrijf je in!

Wil je nog meer op de hoogte blijven van nieuwtjes over Fietsen voor m’n eten, stalletjes langs de weg en andere leukigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.