Boerderij Oliehoek is sinds 1860 in Wassenaar gevestigd. Het bedrijf heeft sindsdien veel veranderingen ondergaan, maar wordt nog steeds gerund door dezelfde familie. De huidige bewoners, Gerard en Sandra, zijn in 2006 met de zorgboerderij gestart. Zij begrijpen als geen ander hoe belangrijk rust, regelmaat en geduld zijn voor de sociaal zwakkeren in onze samenleving door de zorg voor hun autistische zoon.

Zorgboerderij Oliehoek is een kleinschalig familiebedrijf waar mensen, met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking en/of psychiatrische stoornis, een passende en waardevolle dagbesteding aangeboden krijgen. Cliënten helpen bijvoorbeeld bij het eieren rapen, dieren voeren en werken in de moestuin.
Zij helpen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (als gevolg van ziekte of handicap) om zich te handhaven en op eigen niveau te ontplooien.
Cliënten krijgen groepsbegeleiding en incidenteel is ook één op één begeleiding mogelijk.
Regelmatig bieden zij de cliënten educatieve activiteiten aan zoals, een gebarentaal cursus of sociale vaardigheidscursus.
Bij dit alles staat samen plezier maken, het genieten van de natuur en de omgang met dieren voorop.

Hun manier van werken heeft educatieve waarde. Met enige regelmaat vinden er daarom op afspraak schoolexcursies en bedrijfsuitjes op de boerderij plaats. Bijzondere momenten die een waardevolle aanvulling kunnen zijn voor scholieren van allerlei niveaus.

Aan het Ammonslaantje nr. 40 te Wassenaar runt Arnold den Hollander het boerenbedrijf waar sinds 2012 veel is vernieuwd. Oude stallen zijn vervangen door comfortabele ligboxenstallen. Het melken gebeurt door de robot. Weidegang wordt aangehouden voor de ca. 70 roodbonte koeien en hun stier, die jaarrond bij zijn kudde verblijft. Alleen de stier blijft in de stal, voor alle veiligheid.
Er zijn ook 100 schapen.

Daarnaast hebben zij een boerderijwinkel men verkoopt er naast Beemsterkaas ook streekproducten, zoals honing, jam, melk, karnemelk, yoghurt, vla, (kruiden)boter, eieren, verse sappen, groente fruit en aardappelen. U kunt ook bij hen terecht voor leuke kado artikelen.

De Bramenhorst is een kleinschalige biologische tuinderij van ongeveer 1 hectare naast Raaphorstlaan 1 in Wassenaar. Ons doel is een CSA-kwekerij. CSA staat voor Community Supported Agriculture, in het Nederlands Pergola genoemd. Je neemt deel aan de kwekerij via een groente abonnement voor een vast bedrag per jaar. Via een CSA abonnement krijg je een wekelijks groentepakket. Dat zijn 6 groentes vanaf half, tot eind januari. Eerder in het seizoen, één ergens in maart en ergens in april zijn er 2 pakketten met 4 vroege wintergroentes.
Vanaf 2020 hebben we 3 meewerkdagen voor de abonnees. Gezellig met z’n allen zaaien, snoeien, maaien of andere leuke dingen. Kinderen welkom! We hebben een groot gazon, er kan van alles georganiseerd worden.
Vanaf juni is er losse verkoop op vrijdag- en zondagmiddag. Tot juni is er beperkte losse verkoop, knollen, boerenkool en andere wintergroentes, bel of app voor een bestelling.

Onze boerderij is een modern melkveehouderijbedrijf en is 39 jaar geleden op deze plek nieuwgebouwd. Voorheen boerde de Familie Nell op de oude boerderij aan de “overkant”, 200 mtr. verderop aan de Maaldrift.
De boerderij is een echt familie bedrijf met de veehouderij, schapenhouderij en daarnaast maken we ook een deel van de melk tot meerwaarde;Boerenkaas en zuivelproducten. De verkoop van de producten is in onze boerderijwinkel.