De naam van het stalletje zegt eigenlijk al met wie je te maken hebt, boer Peter, Peter van Rossum. Hij zet hun boerderij als derde generatie voort in Haarzuilens. Op hun kleinschalige melkveebedrijf melkt hij 65 koeien en de kalfjes die geboren worden, fokt hij weer op voor vernieuwing in zijn eigen bedrijf. Met veel passie werkt Peter alle seizoenen in zijn vertrouwde omgeving rondom zijn dorp ‘de Haar’ om zo lokaal en natuurlijk mogelijk te produceren.

Zo wint hij zijn gras van eigen land en het landgoed Haarzuilens in samenwerking met Natuurmonumenten. Gras vormt dan ook 90% van het rantsoen van Peter’s koeien. De overige 10% is krachtvoer dat gevoerd wordt tijdens het melken. Hierdoor past een dubbeldoelkoe het best bij zijn bedrijfsvoering. De natuurlijke manier van melk produceren uit gras biedt de koe de mogelijkheid in de loop der jaren reserves op te bouwen om zo ook nog een lekker stukje vlees te geven.

Bij boer Peter kan je dan ook terecht voor een heerlijk stukje ambachtelijk rundvlees van eigen dieren.

Aan de Thematerweg nr 8 is het fruitteeltbedrijf Van Rossum gevestigd. Een echt familiebedrijf met een lange geschiedenis. Toon van Rossum bouwde er zo’n 70 jaar geleden zijn karakteristieke huis en bijbehorende schuur en begon er zijn boomgaard. Ongeveer 20 jaar later begon hij vanuit die schuur met de verkoop van fruit en aardappels aan consumenten.

Zijn zoon Nico met zijn vrouw Janny zetten het bedrijf voort. Nico doet de boomgaard en Janny beheert de winkel. Dat de spreekwoordelijke appel niet ver van de boom valt blijkt als hun zoon Tony ook in de maatschap stapt. De derde generatie Van Rossums bouwt letterlijk en figuurlijk aan de toekomst van het bedrijf. Tony bouwde een nieuwe winkel op het erf, de plattelandswinkel De Haarse Gaard.  Met zijn  vriendin Paulien runt hij de winkel. Op de geboortedag van opa Toon is deze nieuwe boerderijwinkel geopend op 1 mei 2014.

Kersenboomgaard De Themaat

Om en nabij 1946 Is de boomgaard aangeplant door de heer Verhoef. Omstreeks 1968 is de boomgaard gepacht door de familie Oosterom, die de boomgaard vervolgens nooit meer los heeft kunnen laten! Er staan bomen in die zo oud zijn als de boomgaard zelf. Als u de boomgaard inloopt dat kunt u zien hoe diep de boomgaard is en hoe dik de stammen van de oude bomen zijn. Op depicknicktafel.nl kunt u een picknick tussen de bomen boeken. Eens per jaar is er een kersenfeest, met o.a. de beroemde kersenpitspuugwedstrijd waar elk jaar weer om de titel wordt gestreden. De mannen spugen tot wel 13 meter! Ook kunt u de locatie boeken voor bruiloft of andere feestelijkheden. In overleg is (bijna) alles mogelijk. In 2012 is het nieuwe verkoopgebouw in gebruik genomen en zo kunnen wij u nog beter van dienst zijn.

Maandag 25 mei gaan we weer open, het terras nog even niet tot 1 juni, maar u kunt al wel heerlijk fruit voor thuis kopen.