Onder de rook van Leiden, midden in de polder, vind je Boerderij Boterhuys. Een biologische melkveehouderij, ijsmakerij, picknick- en ontmoetingsplek voor iedereen die van het boerderijleven wil proeven.

“Ons land is namelijk ook jullie land”, zo zeggen zij. “Want boeren doe je niet alleen. Boeren doe je voor elkaar, en met elkaar.” Boerderij Boterhuys verbindt daarom het platteland met de stad, boer met burger, mens met dier, landbouw met natuur en het verleden met de toekomst. Zij zien hun land als land dat ze tijdelijk mogen gebruiken. Ze hebben de verantwoordelijkheid er goed voor te zorgen, het gezond(er) achter te laten, en het open te stellen voor andere mensen. Dit is een plek waar mens, dier en natuur samengaan.

Boerderij Boterhuys nodigt je daarom ook uit: ‘kom langs’. Hier mag geleefd worden! Proef hun ijs, geniet van de schapen en koeien, klim op een hooiberg, bekijk de ijsmakerij, ontdek hoe natuur en landbouw samengaan, vraag ons de hemd van het lijf of bedenk een bijzondere samenwerking. Er kan van alles. Tot in April!

Als je ‘Boerderij De Eenzaamheid’ invoert in Google Maps, dirigeert het navigatiesysteem je tot aan de oever van de Zuid-Hollandse Kagerplassen. Aan de andere kant van het water staat op een klein eiland een pittoreske 19e eeuwse boerderij die vanaf dit jaar een nieuwe richting in slaat, namelijk die van regeneratieve landbouw: een manier van werken waarbij natuurlijke processen centraal staan en die volgens experts wordt gezien als de landbouw van de toekomst.

De Annahoeve is gevestigd in de oude boerderij aan het einde van de Menneweg voor het Viaduct. Het heeft een ruim assortiment aan eigen gemaakte boerenkazen en andere natuurlijke zuivel producten zoals boter, karnemelk, yoghurt, limonade, kruidendrank, jam, wijn en eieren,

Zuivelboerderij Pennings is gelegen in het polderlandschap tussen Leiden en de Haarlemmermeer en ligt direct aan de Kagerplassen. De boerderij is ontstaan omstreeks 1930 en bestaat uit ruim 33 hectare grasland, 55 melkkoeien, 30 stuks jongvee en een aantal schapen en geiten.
Vanaf het prille begin wordt er kaas gemaakt op de boerderij en destijds is direct begonnen met de verkoop hiervan aan huis. Al gauw liep de verkoop goed en werd naast de boter, kaas en eieren het assortiment uitgebreid met allerlei ambachtelijke producten. Zuivelboerderij Pennings is sinds 2001 aangesloten bij het samenwerkingsverband van Landwinkels in Nederland en daarmee is het aanbod in de winkel nog groter geworden. Er is een nauwe samenwerking met andere Landwinkels en verschillende producten worden onderling uitgewisseld om het assortiment gevarieerd te houden. Zo kunt u bij Landwinkel Pennings niet alleen terecht voor boerenkaas, maar ook voor vlees, yoghurt, ijs, honing, meel, wijn en vruchtensappen. Diervriendelijke bereiding en de natuurzuivere kwaliteit zijn kenmerkend voor de producten.

de “Sweylanthoeve”

Wij hebben ongeveer 50 koeien die 2x per dag worden gemolken.
In de zomer grazen onze koeien heerlijk in de weide die rondom de boerderij liggen, wat naast gezonde dieren ook nog een prachtig hollands gezicht is.
In de winterperiode kunnen onze koeien vrij rondlopen in de loopstal en krijgen zij het op dit bedrijf gewonnen ruwvoer, zoals hooi en kuilvoer.

De Sweylanthoeve is een zuivelboerderij, al sinds 1845 worden op dit bedrijf Boeren-Leidsekaas en BoerenRoomboter gemaakt.
De Boeren-Leidsekaas wordt bij ons op ambachtelijke wijze gemaakt.
In 2011 mochten wij de Cum laude prijs in ontvangst nemen.

Alles wat wij doen is ingebed in een lange historie. Daarom maken we soms ook andere keuzes. We blijven ambachtelijk zuivel maken, zoals de generaties voor ons. We zetten ons in om het oud-Hollandse Blaarkopras te behouden, in het karakteristieke polderlandschap van onze regio. Altijd is onze vraag: hoe kunnen we moderniseren en tegelijkertijd de tradities in ere houden? Want ons erfgoed willen we levend houden én overdragen aan de generaties na ons. Dat zit nu eenmaal in onze genen.