Bij Elderflour bakt men langzaam gegist desembrood met bloem van hun lokale molens. Op woensdag en zaterdag is de bakkerij geopend voor brood, koffie, overheerlijke koekjes, scones, ciders en lokaal gemaakt keramiek. Wees er op tijd bij want de verkoop gaat snel en op = op.
Plaats: Schiedam
Bij Natuurlijk gezond verkoopt men van (bijna allemaal) onverpakte verse groenten en fruit van originele teelt. De Harde kaas komt van Bio kaas van de Kinderdijk met plantaardig stremsel. Verder vindt u er een klein aantal volle zuivelproducten. Verse eieren van kippen die echt buiten lopen.
U kunt er ook terecht voor biologische levensmiddelen bestaande uit enkel het pure product van o.a. de merken La BIO IDEA, Terrasana, Green Age, Fiordifrutta. En waar geen onnodig suiker aan toegevoegd zijn.
Verder Biologisch gedroogd fruit en noten, verschillende soorten peulvruchten (los te koop) en diverse (biologische) kruiden en specerijen van het Blauwe Huis, maar ook specifieke producten zoals Möllers Levertraan, CBD olie en droge worst van Brandt&Levie.
Verse Aloë Vera en heerlijke rauwe honing van de Imker.
In 1992 is De Bonte Koe uit liefde voor chocolade ontstaan. De uit Ierland afkomstige Carmel Klein Kelly begon samen met haar zwager Cees Klein een chocolade-atelier aan de Lange Haven in Schiedam. De Bonte Koe werd gevestigd in een oude jeneverstokerij, waar de jeneverdampen plaatsmaakten voor cacaogeuren. In eerste instantie richtte de Bonte Koe zich op de markt van relatiegeschenken, maar op verzoek van de Schiedammers werd er een winkel ingericht met heerlijke bonbons en bouchées.
Binnen De Bonte Koe is een nieuwe generatie op de voorgrond getreden. Connor Klein, zoon van Carmel Klein, loopt al sinds zijn kinderjaren rond door het familiebedrijf. Connor heeft een nieuwe creatieve invalshoek en zorgt ervoor dat iedereen die een winkel van De Bonte Koe betreedt, zich in een chocolade walhalla waant.
Molen De Walvisch (1794) dankt zijn naam aan de via de tegenover gelegen Walvischstraat aan de Groenlandse walvisvaart waar ook Schiedamse vissers bij betrokken waren. In die jaren groeit het afzetgebied voor de moutwijn en de jenever. Vandaar dat er behoefte is om een nieuwe molen te bouwen. In de loop van de jaren is De Walvisch regelmatig door storm geteisterd. Zo verliest de molen op Goede Vrijdag van het jaar 1900 een stuk binnenroe. Acht maanden heeft het geduurd voordat een nieuwe roe op de plaats van de oude kan worden gestoken. In de tussentijd is het malen gewoon doorgegaan! Enige jaren later verliest de molen opnieuw een binnenroe en blijft een aantal jaren werkeloos zo staan. In 1928 wordt de molen overgedragen aan Vereniging De Hollandsche Molen.
Molen de Walvisch heeft ook een molenwinkel. In de winkel verkoopt men bakartikelen, zie hiervoor bij het assortiment dat is uitgewerkt.