Aardbeien, aardappels, eieren, pompoenen, roomboter, suikermais, vanillevla, vruchtenyoghurt

Het Kruidenrijk stelt zich tot doel om de verbondenheid tussen mens en natuur voelbaar en zichtbaar te maken en de mens dichter bij zijn hart te brengen.Ze doen dat op een mens- en milieuvriendelijke manier.

De kruiden worden geproduceerd volgens de biologische methode (eco) dat wil zeggen er worden geen synthetische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest gebruikt en er wordt niet alleen van de Aarde genomen maar ook veel teruggegeven.

Hun tuin is zo aangelegd dat het voor de mens, dier en kruid een aangename plek is om te zijn en om te werken.

Bij Tuinderij de Es teelt men al vanaf 1981 op biologische wijze hun groente. Zij bieden werk en dagbesteding aan mensen met dementie, met een psychiatrische aandoening en/of mensen die hun leven weer op de rit willen krijgen. Daarnaast vinden zij het gewoon heel erg leuk om mensen te ontvangen, met hen te eten en om van elkaar te leren. Je bent van harte welkom bij Tuinderij de Es!

In het dorpje Haaren bij Oisterwijk vind je de geitenboerderij van familie van Houtum. Zij melken hun 1550 melkgeiten twee keer per dag. De geitenmelk verwerken ze o.a. in hun overheerlijke kaas die ze verkopen middels hun eigen geitenkaasautomaat. Je kunt kiezen uit maar liefst 10 verschillende soorten harde geitenkazen. Zowel jonge-, jong-belegen-, belegen-, oude-, koriander/fenegriek-, Italiaanse kruiden, honing-klaver-, peterselie-knoflook-, peper-knoflook- als olijf-tomatenkaas. Het is echt lekker! Proef en ervaar het zelf.

Het echtpaar Hannie en Henk van Empel runnen hun boerderij in Haaren. Zij hebben hun roots liggen op de boerderij en in de aspergeteelt. Een mooie mix die in Haaren in praktijk wordt gebracht. In het Brabantse Haaren is de grond prima geschikt om hun passie uit te dragen. Van eind maart tot eind juni is de mooiste tijd van het jaar, want dan oogsten zij hun koninklijke witte goud. In de winkel, die volledig ingericht is op de verkoop van het witte goud, vind je ook alle aanverwante artikelen voor een heerlijke aspergemaaltijd.

Echte Bakker Jan Swaanen is een moderne ambachtelijke bakkerij gevestigd in Hilvarenbeek, waar dagelijks de lekkerste verse brood en banket producten gemaakt worden. Deze worden in hun winkels in Hilvarenbeek, Oisterwijk en Bladel verkocht.

Hun specialiteiten zijn ondermeer de echte Brabantse worstenbroodjes die dagelijks vers gemaakt worden. Maar ook bieden zij hun klanten een assortiment aan speltproducten.

Als Echte Bakker heeft Bakkerij Jan Swaanen natuurlijk véél meer. Verse gebakjes, taarten, luxe broodjes, croissants, te veel om allemaal op te noemen. Neem een kijkje op hun website, webshop en kom gerust eens langs in een van hun winkels. Iedere dag staat hun deskundig verkoopteam klaar om je te helpen en van persoonlijk advies te voorzien.

Het ijs van ’t IJsboerinneke wordt gemaakt met de melk van hun eigen koeien. In hun vitrine staan altijd 18 verschillende smaken ijs. Bijna dagelijks wisselen ze de smaken in de vitrine, wat hun assortiment heel divers maakt. Ook past men de smaken aan als het seizoen veranderd en proberen zij graag nieuwe en aparte smaken uit. Verder probeert men, waar dat kan, gebruik te maken van producten uit hun eigen moestuin; kruiden, groenten en fruit.

Bij Hoeve Hooge Heide te Oisterwijk verkoopt men rundvlees van blaarkop koeien.

Mariska en haar man Rogier runnen samen al sinds 2010 een bedrijf voor de in- en verkoop van groente en fruit. Mariska komt uit een geslacht van “groente en fruit marktkooplui”. Haar opa heeft de Besterdse markt in Tilburg nog mee helpen opzetten en reed er in die tijd met paard en wagen naar toe. Opa verbouwde alle groente zelf en ook zijn opvolger, de vader van Mariska, heeft groene vingers. Dat zorgt ervoor dat Mariska en Rogier veel groente verkopen van eigen bodem zoals courgettes, suikermais, pompoenen, meiknolletjes, boerenkool, diverse verse kruiden, etc. Wat zij niet zelf verbouwen, wordt door Rogier opgekocht bij boeren en tuinders in hun omgeving. Appels, aardappelen en uien haalt Rogier uit Zeeland. Alles vers van het land. Slechts enkele producten komen van grossiers, zoals bananen, druiven en sinaasappels.

In 2019 is men bij de Rosephoeve gestart met hun Landwinkel, met het idee om hun eigen Wagyuvlees op de kaart te zetten. Dit exclusief streekproduct graast op Landgoed Rozephoeve gelegen tussen het natuurreservaat Kampina en Oisterwijkse bossen & vennen. Naast het wagyuvlees verkopen ze een groot assortiment ambachtelijke producten. Van jam, zuivel en ijs tot bier, wijn, worst, noten en kaas. Daarnaast maakt men ook prachtige manden vol met streekproducten, erg leuk als relatiegeschenk of cadeau.