Liefde voor bijen en werken met bijen maakt rustig. Bij de Rashoeve werkt men geduldig met de bijen, de bijen laten zich niet sturen, zo werken ze aan een gezond bijenvolk. Bijen zijn fascinerend; “Als de fruitbomen bloeien, gaan de bijtjes eerst naar de paardenbloemen. Die geven namelijk ’s morgens vroeg al nectar en de fruitbomen pas vanaf elf uur”. De bijen leveren honing, maar kunnen ook ingezet worden voor de bestuiving. “Dat kan bijvoorbeeld in het voorjaar bij boomgaarden of bij aardbeienkwekers. Het gaat wel ten koste van je volk. Bijen krijgen dan vrij eenzijdig eten.” Nu zijn bijen sowieso geen lang leven beschoren, vooral de vrouwtjes niet. “In de zomer worden de werksters maar zes weken oud en in de winter een half jaar. De darren (mannetjes) leven zo’n drie maanden. De koningin drie tot vier jaar. De dode bijen worden uit de kast gewerkt en opgegeten door onder andere de koolmeesjes. Die vinden ze heerlijk.”

Zonder bijen hebben we geen of slecht voedsel, zonder bijen geen toekomst.

Naast de imkerij heeft men een kleinschalige vleesveehouderij, luxe runderen en scharrelvarkens. De varkens (zeugen) zijn van het ras Piétrain of TEMPO, dit is een Belgisch varkensras. Een echt vleesvarken.

In het West-Brabantse dorpje Heijningen, vlakbij het toeristische stadje Willemstad, staat de uit 1794 daterende boerderij de Zuylenhoeve. Hier worden door familie de Schutter o.a. kersen geteeld. Kersen telen vergt een zachte hand, geduld en kennis van zaken.

’n Heel leuk adresje met verse en eerlijke producten uit eigen boomgaard en een gezellig kersenterras. Hier kunt u na uw fietstochtje een kopje koffie met heerlijke kersenkoek met lekker boerderijijs nuttigen.

Deze boerderijwinkel ligt aan de Ruigenhilse polderfietsroute die in zomer van 2020 door VVVMoerdijk in samenwerking met voorfietser Petra Wevers is ontwikkeld.