Op de fiets over de Noord IJsseldijk, kom je een grote kersenboomgaard tegen. Vroeger waren hier langs de dijk wel 10 kersenboomgaarden. Gelukkig is deze met maar liefst 1400 kersenbomen en verschillende rassen overgebleven. De Summit is bijvoorbeeld een bijzondere hartvormige kers. Ook telen ze hier de Merchant, tamelijk vroeg rijp in het seizoen.
De oogst duurt in deze boomgaard meestal zes weken: van half juni t/m juli, afhankelijk van de soorten kersen en natuurlijk van het weer. Je kunt de verschillende soorten kersen proeven, eten en kopen. Er is zitgelegenheid met schaduw.
Voor elk wat wils: seizoen gebonden fruit (aardbeien, frambozen, bessen, bramen, vijgen, pruimen, appels, peren), bloemen en diverse moestuingroente en bloemen uit eigen tuin.
Welkom op de site van de Korenmolen De Windotter. De Windotter is een ronde stenen wal- en stellingmolen in IJsselstein. Achter de molen vind je de molenwinkel. Een bezoekje is zeer de moeite waard. Met een uitgebreid assortiment is de winkel een feest voor iedereen die graag zelf wil bakken. Naast de maalproducten van de molen vind je er vele soorten meelproducten en bakbenodigdheden, ook voor mensen met een allergie. Tevens kunt u hier terecht voor originele cadeaus, kerstpakketten en bijzondere molenproducten, zoals de prachtige en smaakvolle bieren van de Windotter.
De molen is een bezienswaardigheid en zeker het bekijken waard. Je kunt er terecht op woensdag, vrijdag en zaterdag. In verband met corona alleen te betalen met PIN.
Naast de molen bevind zich een theekoepel. Deze is voor verschillende doeleinden te huur waarbij eventueel koffie, thee, gebak, koude dranken, ontbijt, lunch of high tea met zelfgebakken molen producten aangevuld met lekkernijen uit IJsselsteinse speciaalzaken geserveerd wordt. Voor meer informatie klik hier.
In 2015 nemen de organisaties Pulse en Lister het initiatief om een wijktuin aan te leggen op een perceel grond wat de gemeente beschikbaar heeft gesteld aan de Achtersloot 23a. De wijktuin moet een centrale ontmoetingsplek worden voor wijkbewoners van Achterveld en Groenvliet. Zij kunnen elkaar daar ontmoeten en samen activiteiten organiseren. Het versterkt daardoor de leefbaarheid in de wijk. Dit geldt nadrukkelijk ook voor mensen die in een kwetsbare positie verkeren en een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken.
Leerlingen van omliggende scholen worden bij de activiteiten betrokken. Aan vrijwilligers in de wijk is begin 2016 gevraagd de wijktuin verder te ontwikkelen. Inmiddels draait het als een bloeiend geheel. U kunt er uw biologische groente, fruit, kruiden en honing aanschaffen.
Als je van je fiets afstapt bij Hoogland nr 19 te IJsselstein vind je in een bijgebouw op boerderij Nieuwhoff fruit, groente, walnoten en sappen.
De familie Kuijt leidt een melkveehouderij. Zij hebben vrij koeverkeer, dit houdt in dat de koeien zelf mogen kiezen of ze in de stal willen blijven of in de wei willen lopen. Zo kan de koe ook zelf bepalen wanneer zij zin heeft om gemolken te worden door de melkrobot.
In de stal hebben ze heerlijke koematrassen en massageborstels aangebracht voor de ontspanning van de koe. De extra strostal zorgt voor verlichting van eventuele zieke of drachtige koeien.
Bij het bedrijf Kuijt streeft men er naar om zo min mogelijk antibiotica en andere medicijnen te gebruiken. Daardoor zitten ze 20% onder het gemiddelde medicijngebruik in Nederland. Maar als de koe pijn lijdt, krijgt zij natuurlijk wel de benodigde medicijnen.
Ze hebben bewust geen biologisch bedrijf omdat dat in hun ogen niet per definitie duurzaam is. Wel houden ze zoveel mogelijk rekening met het milieu in de bedrijfsvoering. Denkt u ook aan het milieu? Neem dan een eigen literfles mee!
Wilt u graag meer van het bedrijf zien? Dat kan! Ieder voorjaar houden zij een open dag waarbij u hartelijk wordt ontvangen en rondgeleid.
Bij het bedrijf kunt u terecht voor uw melk, biest (op een intekenlijst) en eieren.
Welkom op kaasboerderij Elizabethhoeve.
In de familie wordt al generaties kaas gemaakt…… eerst in Benschop en sinds 1988 in IJsselstein. Op de boerderij maken zij van de melk van hun koeien échte boerenkaas. Échte boerenkaas wordt op ambachtelijke wijze gemaakt van rauwe melk volgens Goudse receptuur. Naast ‘gewone’ Goudse kaas maken ze ook diverse Goudse kazen met kruiden. Hun kaas, van jong tot overjarige en diverse kruiden zijn ook op de boerderij te koop.
Wist u dat……
* zij naast hun kazen ook roomboter, appels en eieren verkopen?
* zij appels inkopen bij Van Os fruit uit Benschop.
* zij de eieren binnen krijgen op traytjes.
* zij geen eigen nieuwe eierendozen gebruiken, maar gebruikte eierendozen.
* zij als enige kaasboerderij in Nederland Romerokaas maken? Dit is een oude kaas met een rozemarijnkorst.