U kunt hier lokale producten kopen

Bij deze dagbesteding en zorgboerderij aan de Noorddijk aan de rand van Groningen kunt u terecht voor groenten en verse scharreleieren.

Wilma’s erf is onderdeel van het biologisch dynamisch  melkveebedrijf van Wilma en Berend Steenbergen. Op hun bedrijf wordt geen kunstmest gebruikt en ook geen bestrijdingsmiddelen. Op hun graslanden wordt rekening gehouden met de weidevogels. Zij doen dit door te zorgen voor een variatie in plantengroei. Er groeit namelijk niet alleen gras maar ook bloemen en kruiden.
De plaatsen waar vogels broeden worden met rust gelaten, en op verschillende plaatsen zorgen zij voor plas-dras situaties op het grasland. Deze plas-dras gebieden worden veel gebruikt door vogels met kuikens, om eten te zoeken.
Wilma’s erf  is lid van weidevogelbeheer en zij zijn lid van het weide vogel netwerk van de Vogelbescherming.

Op het bedrijf van Wilma en Berend houdt men ongeveer 85 melkkoeien met bijbehorend jongvee. Al hun dieren gaan zoveel mogelijk de wei in, meestal vanaf 15 april tot eind november. In de wintermaanden zijn ze in de stallen, dit zijn zogenaamde potstallen. De ligruimte wordt dagelijks ingestrooid met stro. De dieren hebben op die manier een heerlijk zacht en ruim ligbed. Als de stallen worden uitgemest komt deze mest weer op het land, waar het zorgt voor een gezonde bodem waar gezond gras op groeit. Op die manier houden zij hun dieren gezond, zodat er geen antibiotica nodig is.

Voor het assortiment dat zij verkopen, kijk ook even op hun website.

Ten westen van het Zuidlaardermeer parallel aan de Hondsrug ligt de Onnerpolder. Hier vind je ook de ijsboerdederij Onnerpolder. De Onnerpolder is een uniek natuurgebied in Groningen waar de boer samen werkt met de natuur. Door deze samenwerking houden ze de weidevogel in stand en proberen ze, met succes, diverse soorten weidevogels terug te brengen naar dit gebied.
Het ijs van ijsboerderij Onnerpolder is gemaakt van weidemelk van hun eigen koeien die het grootste gedeelte van het jaar weiden in dit unieke natuurgebied. De melk wordt na het melken gepasteuriseerd (verhit) en verwerkt tot ijs in hun ambachtelijke ijskeuken.

Een bezoek aan deze ijsboerderij is dan ook zeker een aanrader.

In het Groningse vind je in Ten Boer de melktap van de familie Bijman.
Erwin Bijman is een trotse boer, die samen met zijn vrouw Carla en zijn ouders Jan en Roelanda hun melkveehouderij runt. Elke ochtend en avond worden zijn 120 koeien gemolken. De melk van deze koeien gaat rechtstr)eeks naar een grote tank waar het wordt gekoeld. Het tappunt staat rechtstreeks verbonden met de tank, zodat wat je tap ‘kakelvers’ kan worden afgenomen. U bent van harte uitgenodigd om er uw rauwe melk te komen tappen.

En bent u er toch? dan kunt gelijk een doos eieren meenemen.

Puur Schaap is een kleinschalige melkschapenhouderij in Woltersum. Er wordt gewerkt met ‘Friese melkschapen’ een zeldzaam landbouwhuisdierras. Zij willen dit ras graag in stand houden en ze werken op het gehele bedrijf natuurvriendelijk. Ze gebruiken geen kunstmest of overbodige medicijnen. Het riet in de slootkant laten ze staan zodat dit voor jonge hazen en (weide)vogels bescherming kan bieden.
Daarnaast willen ze een gezonde veestapel en zij zijn met hun bedrijf dan ook zwoegervrij gecertificeerd. Ook voor het maken van de kaas hebben ze de hygiëne hoog in het vaandel staan. In 2019 is dit door de COKZ (Stichting Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel) beloond door een certificering welke door een jaarlijkse inspectie wordt onderhouden. Daarnaast zijn ze aangesloten bij de Bond van Boerderijzuivelaars
Ze houden zich hoofdzakelijk bezig met het maken van verschillende soorten schapenkaas.
Van ‘harde’ (goudse) tot zachte kaas. Daarnaast verwerken ze andere producten zoals wol en vlees op ambachtelijke wijze en verkopen dit alles in de regio. Kleinschaligheid, biologisch werken en produceren is hun missie. Op de markt en aan huis leveren zij direct aan de klant zonder overbodige tussenschakels.
Wie zijn Zij?
Anneke Oostra en Leo Dijkstra
Zij wonen sinds 2007 op de boerderij waar zij altijd hobbymatig paarden en schapen hebben gehouden. De schapen konden het overgebleven gras van de paarden mooi kortmaaien. Toch kriebelde het om meer met de schapen te doen. Wol, vlees en melk zijn prachtige pure producten maar daarvoor heb je een specifiek ras nodig.
Toen ze de overstap maakten naar Friese melkschapen zijn ze begonnen met melken en kaas maken. Kaas maken doe je niet zomaar daar komt veel bij kijken. Ruim drie jaar zijn ze hiermee bezig geweest en nu zijn ze trots op hun eigen kaas die voldoet aan hun eisen en de overheidskwaliteitscriteria.

300 soorten kaas!

Noord-Hollandse Goudse kaas, Boerenkaas, Kaas van de boerderij, Streekproducten, Groningse Buffel mozzarella, Groningse Ricotta.

Dieetkazen (zoutloos, mager, Kees kaas).

Geitenkaas, Schapenkaas, Kruidenkaas, Friese nagelkaas.

Welkom bij Ecologische Zorgboerderij De Mikkelhorst! We zijn gelegen aan de rand van het groene Haren in de wijk Oosterhaar. Het is het een prachtige plek om te bezoeken of om te werken. Er is een kinderboerderij, tuinderij, theeschenkerij, houtkloverij en een winkel voor streekprodukten. Tijdens openingsuren is het terrein vrij toegankelijk.

Duurzaamheid
De Mikkelhorst streeft als ecologische zorgboerderij naar harmonie met natuur en omgeving. Zo verkopen we in onze winkel produkten uit eigen tuin en eigen streek, en produceren we energie middels zonnepanelen op het dak van ons gebouw.

Landwinkel
Sinds enige tijd is er in De Mikkelhorst een Landwinkel gevestigd. De winkel is financieel mogelijk gemaakt door een gift van InnerWheel Groningen en door de inzet van onze clientmedewerkers, begeleiders en vrijwilligers.

U vind er zelfgeteelde ecologische producten alsmede (houdbare) producten uit de regio. Naast unieke voedingsproducten worden ook leuke ‘zelfmaakartikelen’ verkocht zoals onze bekende insectenhotels.

Er heeft een uitbreiding plaatsgevonden met een zogenaamde ‘pakketten-afdeling’ waarbij u uw eigen cadeau- of kerstpakket kunt samenstellen. Erg leuk om weg te geven! Wij werken daarbij samen met Meinardi in Noordbroek.

Net buiten Groningen vind je vlakbij Dorkwerd een kleine Geitenboerderij. In 2015 besloot Egbert van zijn hobby zijn vak te maken. Op dit moment maakt hij heerlijke ambachtelijke Geitenkaas met en zonder kruiden en verkoopt hij het vlees van de bokjes, zijn schapen en jerseyskalfjes.

De Oorsprong is een ekologische veehouderij met koeien, varkens en schapen. Het bedrijf staat aan de rand van Noordlaren op het puntje van de Hondsrug.
Via de website verkopen ze rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, gevogelte en vleeswaren.