De cooöperatie, ofwel de samenwerking kan uniek worden genoemd. Deze is namelijk uit chemie tussen een melkveehouder en een kok ontstaan. Ondernemers uit verschillende hoeken van de economie die elkaar vonden als leverancier en afnemer. De melkveehouder als creatieve agrarische ondernemer, die zijn rundvlees verkocht aan de kok die als horeca ondernemer openstond voor eerlijke en lokale producten.
Vanuit de chemie ontstonden er al snel gedeelde ideeën en ambities over ‘van gras tot glas’ en ‘farm to table’. Deze zijn uiteindelijke vertaald in een gezamenlijke filosofie in de vorm van een zuivelcooöperatie, afgekort ZUCO, in de vorm van de kleinste zuivelfabriek van Nederland.
In deze cooöperatie zijn de volgende ingrediënten aanwezig: ondernemersvlijt, vaardigheden in productie en aanvoer van zuivel en ijsbewerking, vaardigheden in communicatie, marketing, commerciële administratie én kennis & vaardigheden in zowel horeca als de agrarische sector.
Met deze ingredieënten wil ZUCO een kwalitatief goed product met een uniek verhaal via de horeca & retail bij de consument brengen met de horeca en retailondernemers beschouwd als onmisbare ambassadeurs.

Gelegen aan de Dokkumer Ee in het plaatsje Sijbrandahuis staat de geitenboerderij van Melle en Tineke de Vries. Een echt familiebedrijf. Geiten geven een specifiekere, iets sterkere smaak aan de melk wat door liefhebbers zeer gewaardeerd wordt. Hooidammer, een ecologische kwaliteitskaasmaker in Heerenveen, maakt van ohun melk Hooidammer geitenkaas. Deze geitenkaas verkopen zij aan huis.