Frans en Conny van Herwijnen, en hun zoon Frans Jr en schoondochter Sanne runnen de zorgboerderij ‘De Witte Schuur’, een agrarisch familiebedrijf in de gemeente Culemborg. De boerderij is een beschermde, veilige en vertrouwde omgeving met de rust en ruimte van het Culemborgse platteland.

Er is een Swifter schapenfokbedrijf met 15 hectare weiland. Op het bedrijf vind je divers kleinvee waaronder kippen, kwartels, konijnen, geiten, varkens en Australische Kelpie’s.

Aan de boerderij is ook een moestuin verbonden. Je vindt er daarnaast een hoogstamboomgaard, een bakkerij, een atelier, theeschenkerij, houtwerkplaats en een boerderijwinkel.

De Witte Schuur is volledig ingericht op de toekomst, elektriciteit wordt opgewekt via zonnepanelen en de gebouwen worden verwarmt door middel van pelletkachels.

De Witte Schuur biedt op dit moment nuttige dagbesteding aan ruim 40 jong volwassenen en volwassenen met een beperking. Deelnemers met een beperking worden hier begeleid door een vast team van ervaren en professionele medewerkers en vrijwilligers.

De taken binnen het bedrijf zijn goed verdeeld: Conny en Jani Hol zijn het vaste aanspreekpunt voor de Zorgboerderij. Sanne regelt de zorgplannen (zorg op maat) en beheert het kwaliteitssysteem, Frans Sr. en Frans Jr. zijn er voor alle agrarische en technische zaken. Anita Hol met een aantal van onze deelnemers bemensen de winkel.

Kortom een bedrijf dat leeft, maar waar je ook terecht kunt voor je dagelijkse voeding

Sander en Patricia van der Gun runnen de Boerderij ‘de Pavijen’. Een melkveebedrijf in de Betuwe. Zij fokken er zelf de kalfjes op tot pink en uiteindelijk tot melkkoe. Een pink is een éénjarige koe.

De boerderij is mooi in balans, dit houdt o.a. in dat ze voldoende voer van eigen land halen om hun eigen dieren mee te voorzien.  De mest van de koeien wordt weer gebruikt om het land mee te bemesten. Dit wordt kringlooplandbouw genoemd.

De koeien en kalveren verdienen een goed leven bij Sander en Patricia en zijn in 2019 sinds 7 jaar weer naar buiten gegaan. Daarom mogen ze de melk van hun koeien nu ook als weidemelk verkopen. De stal is voorzien van goede ligplekken, er is maximale ruimte om rond te lopen en er is zelfs een massageborstel aanwezig. De koeien worden gemolken met een automatisch melk systeem wat extra rust bied.

In de winkel verkoopt men diverse zuivelartikelen. Op het erf staat een melktap, waar uzelf uw rauwe melk kunt tappen.

Ruim 30 jaar geleden is de familie van Leeuwen begonnen met kaasmaken. De kaas en enkele aanverwante artikelen worden in de vroegere stal verkocht. Er is begonnen met een tafel met daarop een kaasplank en kaasmes.

In afgelopen jaren zijn ze uitgegroeid met een uitgebreid kaasassortiment en daarnaast veel streekproducten, cadeauartikelen, zuivel en vlees. En in het weekend vers brood.

In 2005 is de kaasboerderij verder gegaan als Kaasboerderij Van Leeuwen-van Doesburg. Dirk en Ria van Doesburg zijn het bedrijf komen versterken en wonen op de boerderij

In januari 2020 is het bedrijf definitief  overgenomen door Dirk en Ria van Doesburg.  De naam van het bedrijf is hetzelfde gebleven.