Wat is eigenlijk het verschil tussen confituur en jam?


Want wat is toch eigenlijk het verschil tussen “jam” en “confituur” wilde Jasper eigenlijk wel graag weten. Patricia heeft het antwoord: Het verschil is eigenlijk dat jam gepureerd fruit is waarbij confituur meer uit grovere stukjes bestaat. Het is daarbij wel afhankelijk van het soort fruit dat gebruikt wordt want een aardbei is na het koken veel minder in stukjes te houden dan bijvoorbeeld een appel of een bes. Nu moet daarbij wel gezegd worden dat dit afhankelijk is van het land waar je in bent. “In België noemen ze alles confituren en hebben ze het niet over jam” aldus Patricia. Naast confituren en jam heb je ook nog een compote en deze soort gaat meer richting een appelmoes waarbij het fruit in grotere stukken blijft.

Zelf eet Patricia haar confituren niet op brood! De reden hiervoor is eigenlijk heel simpel: “ik vind het vies op brood en eet het ook niet op een cracker” aldus Patricia. Bij warm eten, in salades, op taart of in haar yoghurt geniet Patricia extra van de zelf gemaakte confituren want daarin vindt ze het wel lekker. Het is de textuur die haar tegen staat want een boterham met verse aardbeien is volgens Patricia niet te versmaden!

Bij Lekkers van Sjem verkoopt Patricia veel verschillende unieke smaken: Aardbei limoncello, kersen amaretto, bramen met port maar ook rozen met rabarber smaak doet het altijd goed. “Maar ik heb ook gewoon aardbeien confituur hoor!” laat Patricia de Dj’s geruststellend weten. In totaal verkoopt Patricia vijftig verschillende (wisselende) smaken confituur!

De confituren van Patricia zijn te vinden op de Streekmarkt in Houten die er weer aan zit te komen maar ook in de verschillende landwinkels die onze omgeving rijk is worden haar confituren verkocht. Neem voor een goed overzicht van de verschillende smaken confituur een kijkje op de Facebookpagina van Patricia en luister voor het vrolijke gesprek van zaterdag 9 april het hele interview terug via de link op Houten FM:

Wat is eigenlijk het verschil tussen confituur en jam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *