Verslag weinig fietsen wel eten – 16/9 – 21/9/2018


Begon je je al af te vragen: ‘waar blijft die Marja van der Ende nou met haar verslag?’. Dat snap ik wel, het is alweer een week geleden. En een rommelige week was het, wat fietsen betreft dan. Eten blijft natuurlijk sowieso doorgaan en bij mij komt het nog steeds buiten de supermarkt vandaan.

Van de zondag had ik in m’n vorige verslag al een beginnetje gemaakt, hierbij de rest. Voor m’n maatje en mezelf maakte ik tussen de middag een uitsmijter, met eieren van Molenweg 9a, Monster, ham en olijfolie van de Biefit Gezondheidswinkel, paprika van de Raaphorstlaan, Monster, een piepklein uitje van Peter Hoogendonk, Polderhaakweg 29 HvH, tomaatjes van de Rusthovenlaan en kaas van Poelier Jos Straathof. Nog een melk van Kaas- en Zuivelboerderij van Winden, crackers en roomboter van de Biefit Gezondheidswinkel en makreel van Rokerij Hoeks & Heerlijk erbij en onze lunch was compleet.

‘s Avonds heb ik die heerlijke Oud-Hollandse groentesoep van het recept en de schenkel van de Delflandse Vleesmeesters opgewarmd, met brood van Bakkerij Vreugdenhil en smeerseltjes van Keurslager Poleij. Jammer dat die heerlijke soep alweer op is, echt krachtvoer voor de dipdagen.

Maandag had ik wat praktijkafspraken. M’n lunch bestond uit speltcrackers en roomboter van de Biefit Gezondheidswinkel, broodbeleg van Poelier Jos Straathof, makreel van Rokerij Hoeks & Heerlijk en rauwe melk van Kaas- en Zuivelboerderij van Winden. ‘s Middags was er een Partnercafé van Bezoek Westland bij het Westlands Museum (zie ook het andere bericht van Fietsen voor m’n eten). Ik ging er met de fiets naartoe, het was nog prachtig weer. Er werd zeer enthousiast gereageerd op het Courgettesoepfietsen, de best bekeken Westlandse fietsroute op route.nl

Zaterdags had ik bij Farm I See saucijzen van vlees uit Vlaardingen en aardappels van Boeregoed meegenomen en onderweg bij Blaker 16, De Lier, een grote krop andijvie. Met de spekblokjes en roomboter van de Biefit Gezondheidswinkel erbij had ik daarmee maandag een heerlijk avondmaal: andijviestamppot. Ik denk dat ik wel 3 keer kan doen van die krop, zeker met de Greensaver vershoudzakjes van Marian’s Kookwereld in m’n groentela.

Dinsdag was het vierwielerdag. Ik had een afspraak met Angelique de Witvan Westland Marketing bij het World Horti Center en daarna een gesprek met Margriet Udding in haar huisje aan de plas in Rotterdam, mét overheerlijke lunch. Ik wilde eerst met de fiets gaan, maar de voorspellingen met die harde wind waren niet zo best. En om dan 30 km zwaar tegenwind terug te gaan fietsen… dat is dit meissie zelfs teveel van het goeie. Bovendien wilde ik eindelijk eens die pompoensoep gaan maken en daar had ik wel wat tijd voor nodig. Maar, zoals zo vaak bij mij (en maatje), veranderden die plannen in een hapje in Naaldwijk bij Ons Mam Naaldwijk.

Woensdag was ook weer zo’n dag: praktijkafspraken voor SuXeed en wandelen in Het Staelduinse Bos met m’n ma die even een paar dagen uit Salland was komen overwaaien. Geen tijd om te fietsen dus maar wel even langs het stalletje met eieren aan de De Jonghlaan 19, ‘s-Gravenzande. En m’n ma wilde boontjes hebben bij Tuindersweg 1, Maasdijk. Dat is zo’n leuke plek met eigen geteelde groenten en fruit en een heleboel snuisterijen om door te snuffelen.
Ik kocht er druiven en een ogenmeloentje en zo had ik toch nog een mooie buit van buiten.

Omdat ik ‘s avonds naar Op Hodenpijl ging voor een lezing over biodynamische landbouw, maakte ik het mezelf gemakkelijk door die heerlijke oranjepaprikasoep op te warmen die ik zaterdags van soepexpert Linda Bosman had gekregen. Wat een heerlijk pittig-zacht soepje was dat! Zo kwam ik met gemak toch aan de benodigde vitamientjes deze week.

De lezing over biodynamische landbouw was heel interessant en ik ontmoette er Marieke Berkhout van Stadstuinderij Buitenleeft weer. Gezellig om elkaar steeds zo tegen te komen. Ook boer Jan Duijndam van Hoeve Biesland was er, ook leuk om hem zo wat beter te leren kennen. Ik kon het natuurlijk niet laten om het Fietsen voor m’n eten initiatief een keer te noemen ‘en plein publique’ en zo weer wat nieuwe geïnteresseerden te hebben om mee na te praten na afloop.

Donderdag sliep ik uit want het was wel errug laat geworden bij Op Hodenpijl. Na praktijkafspraken had ik een lunchafspraak met soepexpert Linda bij De Buren eten & drinken. Maar eerst even die leuke van PET-flessen gerecyclede rugtas op de foto zetten, die ik bij Koffietijd / 5 Uur LiveRTL 4 had gewonnen (zie het andere bericht van deze week).

Na de lunch fietste ik even langs Kaasmeester Richard om zijn nieuwe feestpakkettenkast te bewonderen. Met een kleine verbouwing ziet zijn winkel er nog feestelijker uit dan die al was. Ik nam kaas en noten mee en liep nog even naar Poelier Joh. Lieffering voor kipschnitzels. Bij Koornneef Versmarkt achter de Kiem haalde ik druiven en een krop sla. En die heerlijke Westlandse Aardbei is er weer, dus meteen mee in de tas van de Vers-Express. Nog even bij Linda langs fietsen voor een broccolisoep die ze met me wilde ruilen in de soepruilclub.

‘s Avonds ging ik lekker aan de slag met het klaarmaken van de kipschnitzels, met een salade van de sla van Koornneef Versmarkt, komkommer van T Kommaatje, tomaat van de Rusthovenlaan, paprika van de Raaphorstlaan én van Irene Berkhoudt van Kwekerij Berkhoudt aan de Blaker 18, De Lier. Beetje fetakaas en olijfolie van de Biefit erdoor.
En ik heb heerlijk die laatste appeltjes die ik van Gonny de Kam had gekregen, met een peer van Theo van den Bos van de Opstalweg, met een beetje kaneel en biologische rietsuiker, tot appelperencompote gemaakt. Smullen!

Vrijdag was een dubbelbijzondere dag. M’n pa en ma zijn namelijk op 25 september 55 jaar getrouwd en m’n ma is 75 geworden. Die avond werd dat groots gevierd. Eerst als ontbijt nog een broodje van Bakkerij vd Berg (die m’n maatje donderdag had gehaald) met kaas van Kaasmeester Richard en melk van DelflandseZuivel. En als lunch nog even de broccolisoep van Linda verorberen, met een restje salade en appelperencompote van donderdagavond. Best te doen na een paar uurtjes in de koelkast.

Tijdens het feestje werden we verwend met een Chinees buffet, de echte favoriet van m’n pa. Met volle buikjes, fijne herinneringen aan een gemoedelijke avond met onze liefhebbende familie en een berg foto’s op m’n telefoon, gingen we huiswaarts. Op naar de volgende 5 jaar!

Een bijzondere week dus met veel gesprekken, weinig fietsen en lekker eten. En profijt van eerder versgemaakte soepen…
Er komt nog een verslag van gisteren, toen heb ik weer een lekker tochtje gemaakt, zoals jullie ook al een beetje uit het verslag van Sanne Romijn-Oosterbaan hebben kunnen aflezen.
Maar eerst m’n vriezer eens ontdooien zodat ik weer nieuwe soepen kan gaan herbergen…

‍♀️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.