Verslag weinig fietsen voor m’n eten – 21/10 – 23/10/2018


Dat was zeker wel even afkicken zo ‘s morgens, van elke dag een verslag naar… even een paar dagen niks. Door die fietstocht met Slow Food Rotterdam had ik natuurlijk alweer zoveel in huis, en veel afspraken in m’n praktijk, dat ik maar minimaal gefietst heb.

Zondag was uitrustdag. Ik ging ‘s morgens lekker aan de slag met het zelf maken van een bijzonder ontbijtje. Eerst eieren van Keurslager Poleij koken, die ik klaarzette op tafel in eierdopje onder eiermutsje. Toen aan de slag met een tosti kaas, van brood van Bakkerij Paul Schalke met kaas van Kaasmeester Richard ertussen. Ondertussen olijfolie van de Biefit Gezondheidswinkel in de pan en een klein uitsmijtertje maken van eieren, tomaatjes van de Cubalaan 25, Poeldijk, uitje van Peter Hoogendonk en gatenkaas van Kaas- en Zuivelboerderij van Winden.
En als kers… ehh aardbei op de taart… ehh yoghurt, die heerlijke aardbeienyoghurt van DelflandseZuivel met aardbeien van Boeregoed en granola van HAP Meals, gekocht bij Farm I See.
Het was zo smikkelen van de bovenste plank dat m’n veelvraatje voor m’n neus zo de hele tosti bijna op at. Eerlijk zullen we niet alles delen, zeg maar…

De rest van de dag hebben we ons laten verzorgen in de Hoekse en Naaldwijkse horeca (wat was dat gezellig hè Manuela Ende-Ruis!), maar ‘s avonds ging er natuurlijk nog wel een dienblad met heerlijke grote blauwe en iets kleinere witte ballen van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight mee naar boven. En die appeltaartjes van Stichting Au Boulot, die ik zaterdag gescoord had bij Farm I See, die moesten natuurlijk ook geproefd worden. Van proeven kwam tot de laatste kruimel opeten, onze ‘schuldige zonde’ op zondag…

Maandag weer terug naar het ‘gewone’ leven, alsof er iets gewoons is aan mijn leven… 4:15 gaat heel langzaam het licht van de wekker aan, om 4:45 fluiten de vogeltjes en is het tijd om een ontbijtje te maken terwijl m’n lief zich klaarmaakt voor zijn werk. Maandag werden het twee gekookte eitjes per persoon met een beker rauwe melk getapt bij Hoeve Biesland. Grote hoeveelheden worden op dat tijdstip nog niet naar binnen gewerkt.

Mijn lunch bestond uit een korstje van het brood van Bakkerij Paul Schalkeen knäckebröd van Bakkerij Vreugdenhil, met smeerseltjes van Poelier Jos Straathof en gatenkaas van Kaas- en Zuivelboerderij van Winden. En de nog overgebleven eierkoek van Bakker Jan Bronswijk van Hoeve Biesland, met roomboter van de Biefit en aardbeien van Boeregoed. Jammie!

Ik maakte vanwege tijdgebrek een bescheiden rondje, eerst langs de Hoge Geest 63, Naaldwijk, voor nog een doosje druiven. Ik maakte een foto van zijn stalletje toen de ‘ouwe tuinder’ net naar buiten kwam. Hij vroeg waar het voor was en ik vertelde over deze Facebookgroep. We kletsten nog wat over de kwestie ‘diefstal’. Deze man heeft een camera in zijn stalletje hangen, echt een waar je goeie beelden van krijgt. En toch flikken mensen het om gewoon niet te betalen. Soms zelfs drie keer dezelfde vrouw en soms zelfs voor een bedrag van € 30! De foto’s hangen in zijn stalletje, dus mocht je iemand herkennen… geef het aan. Dit moet stoppen! Gelukkig was het voor hem nog geen reden om te stoppen met z’n stalletje maar vervelend is het zeker. Deze man (en alle stalletjeshouders) verdient gewoon een eerlijke vergoeding voor al dat harde werken.

Ik fietste door naar de Biefit Gezondheidswinkel waar het zonnetje dat bankje voor de winkel wel erg aantrekkelijk maakte om op te gaan zitten. Maarja, tijdgebrek…
Ik ging voor dat muntplantje waarover Cindy van Domburg ‘s morgens netjes een berichtje had gestuurd. En de service bleef daar niet bij, want ze droeg ook nog die zware 10-liter watertank van Aquadraat van Santé Holland naar m’n fiets, die ik dit keer bij haar kocht. Ik nam verder nog wat bananen mee, ook een paar bruin geworden nog-niet-verkochte-omdat-ze-donkerbruin-zijn-voor-50%-aangeboden bananen. Heerlijk voor in de yoghurt, het is toch donker waar het komt. De Griekse yoghurt ging ook weer mee en wat augurken en dressing voor salades.

Thuisgekomen ging ik het muntplantje mooi in de vensterbank naast de basilicum zetten zodat ze mij samen van heerlijke smaakmakers kunnen voorzien. Ik had nog een halfje meloen van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight, een lekkere beloning voor het fietsen (of voor wat ik dan ook doe, maakt niet uit).

Ik ging snel aan de slag met de stoofperen van Peter Hoogendonk, Polderhaakweg 29, HvH, want we wisten met z’n allen niet hoe lang ze moesten koken. Dus water, rode honing-kruidenwijn en kaneel van de Biefit in de pan en bulderen dat vuur. De kooktijd bleek hetzelfde te zijn als de Gieser Wildeman peren die ik normaal gesproken heb. Een beetje kookvocht binden met Arrowroot van de Biefit en Klaar is Peer. In roomboter van de Biefit bakte ik er de gemarineerde runderschnitzels van de Delflandse Vleesmeesters bij. Nou die zijn echt voor herhaling vatbaar, wat een heerlijk vlees!

We trakteerden onszelf op een schaaltje Griekse yoghurt met donkerbruine banaan van de Biefit en een beetje granola van HAP Meals uit Den Hoorn. En legden ons lang en verzadigd neder voor de nacht. Omdat we zo vroeg opstaan, gaan we ook meestal zo vroeg naar bed, zo rond 19:30/20:00. Nu die onstuimige dagen er weer aan komen (of er nu sinds gisteren weer zijn) en het vroeg donker is, is dat heerlijk toeven in dat warme bedje.

Dinsdag natuurlijk weer vroeg op. Ik maakte een schaaltje aardbeienyoghurt van DelflandseZuivel met aardbeien van Boeregoed en granola van HAP Meals voor m’n lief en voor mij muesli van de Biefit. Ik bereidde me voor op een ritje naar Bilthoven waar ik een afspraak had met een nieuwe opdrachtgever voor het geven van ondernemerstrainingen. Naast het geven van massages (en meer) in mijn praktijk, draag ik ook mijn kennis en ervaringen met het runnen van een eigen praktijk over aan collega masseurs. Zoals een jurylid in een ondernemerswedstrijd waar ik aan deelnam, jaren geleden zei: “dus jij leidt je concurrenten op?”, ja want ik geloof niet in de concurrentiegedachte. Er zijn zoveel masseurs nodig om al die mensen met fysieke klachten te masseren, dat zou ik toch in m’n eentje niet kunnen. Samenwerken is de sleutel tot succes…

En zo zie ik ook de stalletjes, kwekerijen, boerderijen en kleine winkeliers niet als concurrenten van elkaar. Ze zijn allemaal anders en de ene keer fiets ik hierheen en de andere keer fiets ik daarheen.
Terug naar dinsdag. Ik ging uit Bilthoven weg met leesvoer: het boek Mindfulness Massage van Lizet van Triet en Stefan van Rossum (mijn inmiddels nieuwe opdrachtgever). Je eten is belangrijk voor je gezondheid, maar je lichaam (laten) ontdoen van afvalstoffen na het fietsen is minstens net zo belangrijk.

Toen ik thuis kwam, lag er nog meer leesvoer op me te wachten: ‘Eet beter in 28 dagen’ van huisarts Tamara de Weijer / Dokter Tamara. En even later werd het boek ‘Het Pioppi Dieet’ in m’n brievenbus gepropt (wat niet paste dus prompt ging de bel). Omdat ik tegen verspilling ben, had ik deze boeken tweedehands besteld. En ze zagen er nog puntgaaf uit, dus mooi weer wat bespaard. Even een vers gemaakt ingevroren en ontdooid courgettesoepje opwarmen die ik van de bolcourgette van Fanny Beishuizen had gemaakt. Beetje verse basilicum van de Biefit erin en slobberen maar die heerlijke soep van het recept van soepexpert Linda Bosman.

Terwijl ik wachtte op m’n dinsdaggast (schoonmoedertje), ging ik alvast wat bladeren en lezen onder het genot van een kopje verse muntthee van de munt van de Biefit, met een schepje honing van Imkervereniging Midden-Delfland en een stukje pure chocolade-met-veel-minder-suiker-omdat-hij-precies-weet-wat-hij-doet van Wim Löbker van Onwijs Lekker uit Wateringen (Dr. Schaepmanstraat 17, Wateringen).

Toen we compleet waren, ging ik aan de slag met koken. Het werd een salade van de Romana sla die ik bij TopKrop had gekregen, met komkommer en puntpaprika van Boeregoed, tomaat van de Oudecampsweg 25, De Lier, eieren van Keurslager Poleij, ui van Peter Hoogendonk, augurken en mosterddressing van de Biefit. Ik bakte er de hamburgers van Hoeve Biesland bij, die ik bij Op Hodenpijl zaterdag had gekocht, in roomboter van Kaas- en Zuivelboerderij van Winden. Als toetje ging er weer een bordje druiven en een meloentje van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzightmee.

Weer vroeg naar bed en vroeg weer op. Die wind om het huis zorgde er vanmorgen voor dat ik eigenlijk nog wat langer wilde blijven liggen. Maar samen met m’n lief ontbijten wil ik ook niet missen, dus ik maakte een schaaltje Griekse yoghurt met inmiddels overrijp geworden peer van Boeregoed en donkerbruine banaan van de Biefit, met granola voor hem en ongebrande noten van Wessels (bij Farm I See) en lijnzaad van de Biefit voor haar.

Vandaag een volle dag, geen tijd om te fietsen. Ik heb de bruine bonen van de Biefit alvast in de pan gedaan om te weken. Vanmorgen praktijkafspraken, vanmiddag de stad Delft onveilig maken samen met vriendin Manuela en daarna nog ergens iets van vlees scoren voor bij de bonen. Ik wil er ook nog perencompote van de peren van de huisboom van Theo van den Bos bij maken dus een heerlijk volle dag…

#ikeetzuidhollands
#eatlocal
#slowfood
#foodforchange

Ga jij nog een fietstochtje doen met dit weer vandaag? Of denk je: “mij nie gezien!”.

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *