Verslag vierwieleren voor m’n praatvoer en beetje fietsen voor m’n eten – 18/10 – 19/10/2018


Hebben jullie gisteren nog een beetje m’n verslag gemist? Dat je lekker met je bakkie koffie of thee en heerlijke ontbijtje uit de streek zat te wachten op die lange reeks woorden van Marja? Nou, ik had het zo druk in m’n hoofd van alle indrukken die ik vrijdag had opgedaan op de #oogstdagzh én ik moest in huis aan de slag om de weg vrij te maken voor installateurs omdat onze ketel werd vervangen, dat het er niet van kwam om even rustig te gaan zitten. Nu ben ik natuurlijk alweer hyperdepiep voor de fietstocht die ik straks met Ingrid Schrauwen en Ton Benning van Slow Food Rotterdam ga maken, dus even lekker schrijven. Ga er maar weer even voor zitten als je die gelegenheid hebt, want er komt weer een lap leesvoer die je zo naar binnen kunt schuiven.

Vrijdag was de #oogstdagzh oftewel de dag waarop de oogst van de #ikeetzuidhollands challenge bekend werd gemaakt. In het Provinciehuis Zuid-Holland, omgetoverd tot Provinciehoeve, kwamen de VoedselfamiliesZuid-Holland bij elkaar. Ik was uitgenodigd door Bakker Jan Bronswijk, van Hoeve Biesland. Ik ging met de vierwieler omdat ik al voorzag dat het tot in de donkere uurtjes kon gaan duren. Met een mooi rugtasje van Masja Pakvis en de kinderen van Okidoki ging ik op stap in de hoop dat die goed gevuld mee terug ging.

Bij aankomst bij het Malieveld stonden de voetstappen naar ‘Eten waar je blij van wordt’ en ‘Oogstmarkt’ al op de straat geprint, dus moeilijk m’n weg vinden was het niet. De staldeur van de Provinciehoeve was ook niet lastig te vinden met die koe erop gefolied. In de verte zag ik de oogstmarkt met z’n vrolijke kraampjes al en m’n hart ging meteen sneller kloppen. Welke voor mij nieuwe en bekende aanbieders van streekproducten uit Zuid-Holland zou ik ontmoeten?

Nou dat werd een heel rijtje: honing van Kasteel DuivenvoordeRechtstreex RotterdamGroene Hart StreekproductenFarm I SeeBoeregoedBloesembarDuijvestijn Tomaten, Vereniging GroenekratjeBio aan huisDe MaaltijdmanagerStichting DOENSlow Food Den HaagBeleef het en eet hetHollands WildWillem&Drees, Zuivelfabriek De GraafstroomDelftse Stadsbrouwerij De Koperen KatMister Kombucha �, De ProefschuurLieky Nieuw, Hoeve Biesland… het bleek een breed aanbod te zijn. Nog meer redenen om niet meer naar de supermarkt te gaan, er is zoveel daarbuiten te vinden. Ook voor de mensen die geen tijd hebben om te fietsen, want er zitten een paar winkels bij die het lekkerste eten van Zuid-Holland gewoon in kratjes leveren. En die Stichting Doen helpt een deel van hen met fondsen om dit te kunnen realiseren, hoe mooi is dat!

Met m’n rugtasje al goed gevuld met leesvoer en aangeboden lekkers ging ik naar binnen. Binnen in de ‘hoeve’ speelde zich al een mooi programma af met ontvangstmuziek gespeeld op en met behulp van groenten. Na een broodje en soep van streekproducten, gingen presentatoren Youetta Visseren Sandra van Kampen van start met een interactieve show om de aanwezigen welkom te heten in de voedselfamilie. Nou dat welkom voelde ik zeker toen de foto van mijn enorme buit van bij elkaar gefietst eten van afgelopen zaterdag vol in beeld kwam op het megagrote scherm en ik ook nog even spreektijd kreeg om over Fietsen voor m’n eten te vertellen.

Na het plenaire programma volgden de workshops. Ik bezocht een workshop van boerin Saskia van Hoeve Kazan die vragen had en vertelde over hoe belangrijk de bodem is, de organismen die daarin leven en de voedingswaarde die het aan de plant en vruchten meegeeft. Hier ga ik later zeker een blog over schrijven voor mijn blogpagina https://www.fietsenvoormijneten.nl/blog/.

Tussendoor kwam de presentatie van Christine de Lille, lector Innovative Networks aan de Haagsche Hogeschool. Ze toonde een aantal zeer interessante dingen over de toekomst van onze voedselketen, dat het niet een gesloten kringloop moet zijn maar een netwerk. En zou Fietsen voor m’n eten ook een plekje kunnen innemen in dat hele netwerk? Ik denk het wel dus binnenkort maar eens contact met haar opnemen.

In de tweede workshop ging Boer Jan Duijndam van Hoeve Biesland zijn financiële vraagstukken, van uitbreiding van zijn hoeve met een grotere bakkerij en slagerij, voorleggen aan mogelijke investeerders van iFund en Stichting Doen en mensen in de zaal. Zo te horen is het als zeer ondernemende boer nog niet zo makkelijk om je dromen van een totaalconcept in de wereld neerzetten, te kunnen realiseren. Mijn eigen veelzijdige ondernemershart werd diep geraakt bij zijn verhaal.

Na de workshops volgde de afsluiting waarbij de fietsers van Delta Cycling Rotterdam werden binnengehaald. Zij hadden 40 kilometer gefietst met bakfietsen en onderweg de lekkerste streekproducten in veelvoud meegenomen. Ze werden uitgestald zodat de aanwezigen er ook van konden meenemen.

Volgens Ted Duijvestijn van Duijvestijn Tomaten, bestuurslid van de Voedselfamilies Zuid-Holland, hoor ik nu bij de familie. Dat geeft een warm gevoel en het biedt me zoveel mogelijkheden om in contact te komen met de juiste mensen om Fietsen voor m’n eten te helpen groeien naar landelijke dekking. Maar eerst Zuid-Holland (en Overijssel natuurlijk), stap voor stap… ehhh… trap voor trap…

Na de borrel met bietenbitterballen en ander lekkers en een praatje met Jan Bronswijk, Arnold en Hilde JansenGabrielle en Remy Mosch, allen vrienden van deze show en lid van de Voedselfamilies Z-H keerde ik voldaan huiswaarts. M’n lief zette alvast een versgemaakt bevroren tomatensoepje op het vuur, zodat ik er alleen nog wat verse basilicum van de Biefit Gezondheidswinkel in hoefde te doen. Hij had ook nog een lekkere kippenpoot bij Slagerij Björn van Koppen gehaald die ik er heerlijk bij opsmulde. Een bordje fruit van Boeregoed en Farm I See toe en vol inspiratie kon ik gaan slapen.

Gisteren had ik dus geen tijd om een verslag te schrijven maar ik ging wel lekker met al die visitekaartjes die ik bij elkaar had gesprokkeld aan de slag. Mails versturen om mensen te informeren over dit leukste platform van Nederland, afspraken plannen, websites bezoeken, kortom: lekker bezig dit bijtje. Maar eerst een ontbijtje van Griekse yoghurt van de Biefit, granola van HAP Meals en appelkaneeljam van Sylvia Simons-vd Berg, Oudecampsweg 29, De Lier.

Tussendoor deed ik nog even one-stop-shopping bij Keurslager Poleij waar ik brood van Bakkerij Paul Schalke meenam, kaas, eieren, melk en aardbeienyoghurt van DelflandseZuivel. Dit paste natuurlijk nog prima in de 80/20 challenge van #ikeetzuidhollands dus ik ga daar gewoon mee door. Ik lunchte samen met de installateurs van de ketel en met broodbeleg van Poelier Jos Straathof en Björn van Koppen erbij. ‘s Avonds werd er voor me gezorgd…

Vandaag staat de Slow Food fietstocht op de planning. Ik kijk er weer naar uit om met een leuk groepje mensen rond te fietsen door onze mooie streek. Eerst naar Delfgauw fietsen en dan door Schipluiden, De Lier, Kwintsheul en Den Hoorn eindigen met een soepje bij Nieuw Tuinzight.
Natuurlijk later weer verslag daarvan.
Zwaai je even als je ons ziet?

Fijne fietsdag vandaag, meefietsers!

‍♀️ ☀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *