Verslag vierwieleren voor m’n (georganiseerde) eten – 14/10 – 15/10/2018


Als je deze perfectionistische hekel-aan-uitgebreid-koken-gek even driftig haar gang laat gaan, wordt ze opeens weer verliefd op haar keuken. En krijgt ze er ineens nog meer zin in om los te gaan met al die potjes (en pannen). Daarover straks meer, ik houd jullie nog even in spanning.

Zondag was een dakloze vierwieler dag. Hebben jullie ook nog zo genotenvan het mooie weertje? En deze week is het nog steeds prachtig. Dat belooft wat voor de fietstocht die ik met Ingrid Schrauwen en Ton Benning van Slow Food Rotterdam ga maken. Huh, fietstocht? Ja, kijk maar op https://slowfood.nl/…/slow-op-zaterdag-fietstocht-fietsen-…/ en meld je aan als je mee wilt.

M’n maatje en ik hebben een heerlijk toertje gemaakt, eerst ontbeten bij Madestein Restaurant en Events en toen zuidwaarts. Goedereede, Havenhoofd, Ouddorp, Brouwersdam… en overal natuurlijk iets genuttigd en de hardwerkende horeca-ondernemers gesteund.
‘s Avonds thuis nog lekker een toetje met druiven van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight, bananenyoghurt van DelflandseZuivel met granola van Bakkerij van der Most (Salland) en Westlandse Aardbei.
#ikeetzuidhollands #meteenvleugjesallands

Gisteren was dus die opruimgekkigheid. Het perfectionisme waardoor ik ‘vroegah’ zoveel energie kon verliezen dat ik er burn-out van werd, dat perfectionisme zorgt er nu voor dat ik geniet van alles wat ik in m’n handen heb en een ander, mooier plekje geef. Na wat vroege praktijkafspraken in SuXeed ging ik eerst m’n kastjes met kruiden en ander eten eens leeghalen. M’n plan was om op z’n Zweeds te gaan organiseren. Na het tellen hoeveel mooie glazen kruidenpotjes, weckpotjes en beugelflessen ik nodig had, ging ik heerlijk met dakkie open naar Barendrecht. De IKEA daar vind ik net effe wat relaxter dan Delft en het is bij mij vandaan even lang rijden.

En dan te bedenken dat er aan het plan om m’n keuken te gaan reorganiseren, eerst een veel groter plan vooraf ging. Dat begon met ‘ik wil een kookeiland’, een hyperdepiepaanval en een nacht zonder slaap. Dat soort dingen moet ik eigenlijk niet vlak voor het slapengaan bedenken, want dan móet er meteen een tekening gemaakt worden van een nieuwe indeling van onze hele benedenverdieping. Maarja, gaandeweg het tekenen kwam ik erachter dat het toch allemaal niet gaat passen in m’n te kleine woonkamertje, want waar moeten we dat eten dan opeten? Of waar kunnen we dan nog heerlijk op de bank ploffen?

‘Dan wil ik plankjes!’, riep ik m’n wel uitgeslapen lief toe, toen om 4:45 de wekker ging en ik nog steeds lag te stuiteren in bed. Gelukkig is hij dit soort episodes met mij wel gewend en hij wacht rustig (met enige irritatie, dat wel), tot ik weer met de beide fietsbeentjes op de grond beland. “Gelukkig, ik hoef niet weer aan de klus”, denkt hij dan. Of: “weer een hele nieuwe keuken uitgespaard…”.

Met tassen vol glaswerk kwam ik thuis en daar moesten mooie etiketjes op natuurlijk. Dus eerst een lijstje maken van wat er in de potjes kwam en met pc en printer aan de slag. Kruiden die over datum waren (het meeste nog meuk met smaakversterkers uit de supermarkt) gingen de kliko in, die toevallig ook geleegd werd gisteren dus hup meteen weg die zooi. Dat ruimde lekker op. De rest kreeg een mooi plekje in een potje met strooidop of een kleine, middelgrote of grote weckpot. Olie, honing-kruidenwijn en azijn ging in de beugeldopflessen. En dan ziet het er ineens zo fraai uit, dat ik meteen zin had om te gaan koken. Zie de foto’s voor het eindresultaat. 
En die plankjes? Die waren ook niet eens meer nodig…. dus opluchting alom bij m’n timmermaatje. (Die dus vroeger timmerman is geweest, maar me altijd aankijkt met een blik van ‘ojee, hebbie haar weer’ als ik met een klusje op de proppen kom).

Tussen de bedrijven door had ik nog heerlijke tosti’s gemaakt van maïsbrood van Bakkerij Vreugdenhil, boter van de Biefit Gezondheidswinkel, ham van Slagerij Björn van Koppen en kaas van Kaasmeester Richard. Want eten moest ik natuurlijk ook nog tussendoor en die tostigrill zou ook een mooi nieuw plekkie krijgen.

In m’n nieuw georganiseerde keuken ging ik ‘s avonds lekker aan de slag met het maken van een Griekse salade, want die saladekruiden die ik had meegenomen van m’n laatste reisje naar Lesbos, loerden me vanuit hun nieuwe huisje verleidelijk aan. Met sla van de Biefit Gezondheidswinkel, komkommer van Boeregoed (gekocht bij Farm I See), paprika van Kwekerij het Westland (Vlietweg 20, Naaldwijk), tomaten van de Oudecampsweg 25 (De Lier), ui van Boer Pait Peter Hoogendonk en feta van Kaasmeester Richard. Peper en zout, Griekse saladekruiden, olijfolie uit Kreta (de lekkerste! Gekocht bij Kaasmeester Richard) en balsamico azijn erop. Lekkah!

Ik bakte de cordon bleus van Slagerij Björn van Koppen erbij in roomboter van de Biefit Gezondheidswinkel, drie voor met z’n tweeën dus eerlijk zullen we alles delen.
Na het eten ging er weer een dienblad mee naar boven. Met een fruitsalade dit keer. Met ogenmeloen en druiven van Druivenkwekerij Nieuw TuinzightWestlandse Aardbei en appel en peer van Boeregoed. Een beugelfles Aquadraat water van Santé Holland erbij voor de droge mond en voldaan moe en verzadigd viel ik lekker vroeg in slaap.

Hebben jullie ook weleens dit soort aanvallen? Van ‘ik ga het hélemaal anders doen?’ En dat je er dan niet van kunt slapen? Tegenwoordig laat ik mezelf dan ook maar hélemaal gaan. En ik heb energie voor tien. En heerlijk geslapen vannacht natuurlijk…

Vanmorgen… geen wekker? Ik werd wakker van de telefoon beneden ergens. M’n lief had zich verslapen, vergeten de wekker te zetten. Die was natuurlijk nog helemaal van slag van mijn capriolen van gisteren. Of van dattie nergens meer kan vinden wattie zoekt in de keuken…?

Onder het genot van een schaaltje bananenyoghurt van DelflandseZuivel, met notenmix van Wessels kaas en noten (Den Hoorn), muesli en lijnzaad van de Biefit Gezondheidswinkel en Westlandse Aardbei, schrijf ik nu dit verslag. M’n ontbijtgranen hebben zelfs een prominente plek in de servieskast gekregen, hoe gaaf staat dat?
#ikeetzuidhollands
#foodforchange
#localfoodchallenge

Nu die keuken nog goed schoonmaken en me voorbereiden op een dagje vol: op mijn hyperdepiepjes afgestemd voedingsadvies krijgen van Hannah Degraafvanderstaaij van Hannah Gezondheidspraktijk, wandelen met m’n moedertje en eten klaarmaken voor drie.

Ga jij vandaag ook nog even de hort op met ut fietsie?
Nieuwsgierig…

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *