Verslag vierwieleren voor m’n eten (en een beetje fietsen voor Terre des Hommes Westland) – 24/10 – 25/10/2018


Het wordt dubbel pret voor jullie vandaag. Eerst een verslag van twee bijna-Rust-en-Restjesdagen en dan weer een heerlijke fietstocht.

Woensdag had ik m’n hele agenda vol afspraken en geen tijd om eten op de fiets te halen. Met vriendin Manuela was ik in Delft geweest en nadat ik haar afgezet had, reed ik nog even langs de Biefit Gezondheidswinkel voor gehakt. Ik had ‘s morgens vroeg al de bruine bonen in het water gezet om te weken en hoe lekker is een gehaktbal daarbij!

De Sint komt er ook weer aan, dus de Pieternoten lagen alweer in de winkel, met honing gezoete pepernoten met een verhaal. Nieuwsgierig naar dat verhaal? Ga maar eens langs bij de Biefit Gezondheidswinkel om ze te proeven…

Thuisgekomen meteen aan de slag met de maaltijd. Een paar weken geleden had ik zo’n grote lading peren van de privéboom van Theo van den Bos van Opstalweg 9 in Naaldwijk gekregen, die niet uit het vuistje te eten waren, dat ik had bedacht: ik ga perencompote maken. Dus een partijtje geschild, in partjes gesneden en in de pan met een beetje water, heel klein beetje biologische rietsuiker, wat rozijntjes en veel kaneel van de Biefit, op het vuur gezet.

Maarja, als je zo’n bezig bijtje bent als ik, dan raak je nogal eens afgeleid. Dus op een gegeven moment toen ik in de woonkamer m’n tientallen nieuwe mails, apps en pb’s zat te checken, rook ik het al. Het kwaad was al geschied, niet meer te redden. Rest in peace, peertjes… 
Dus een tweede partij peren werd geschild en dit keer bleef ik er maar bij. Gelukkig deden de bruine bonen er langer over dan gepland dus qua timing kwam het allemaal op z’n pootjes terecht.

De gehaktballen kruidde ik met een zakje kruiden dat ik nog van Keurslager Poleij gekregen had, een ei van Op Hodenpijl erdoor en paneermeel van de Biefit. Ze lagen lekker te sudderen in de roomboter van Kaas- en Zuivelboerderij van Winden. Op de foto zag het er wel allemaal donkerbruin uit, maar ik had vooraf zo’n donkerbruin vermoeden dat het lekker zou zijn. En dat klopte.

Zo halverwege de avond, wat bij ons om 19:00 is, nog een schaaltje aardbeienyoghurt van DelflandseZuivel met granola van HAP Meals uit Den Hoorn verorberd en weer tijd om te gaan pitten.

Donderdag zou weer een bijzondere dag worden. Ik had namelijk afgesproken met fan van deze show Els Melchers, die als vrijwilliger werkt in het winkeltje van Terre des Hommes Westland, in de Van de Kasteelestraat in ‘s-Gravenzande. Daar worden de mooiste nog bruikbare tweedehands spullen verkocht en de opbrengst gaat naar het goede doel.

‘s Morgens eerst wat praktijkafspraken en een overleg met grafisch ontwerper Danielle Looije van Bureau Daan over een nieuwe website voor m’n praktijk SuXeed. Die andere is wel mooi maar ik heb er zoveel informatie opgezet gaandeweg de jaren dat het allemaal een beetje onoverzichtelijk is geworden waarvoor mensen nu echt bij mij terecht kunnen. Zo af en toe raak ik verstrikt in m’n eigen veelzijdigheid dat het nog lastig over te brengen is. Dus dan heb ik Danielle, die trouwens met haar nieuwe bedrijf Art by Daan ook de mooiste sieraden maakt, om daar weer een beetje duidelijkheid in te krijgen. Fijn om een maatje te hebben die mij begrijpt op zakelijk vlak en niet te bang is om confronterend te zijn…

Na het gesprek eerst even lunchen met speltcrackers van Bakkerij Vreugdenhil en van de Biefit. Roomboter en kaas van Van Winden, smeerseltjes van Poelier Jos Straathof. En hup op de fiets naar het durp, wel 1 km met een zak met kleding achterop. M’n lief is namelijk vorig jaar ook zoveel afgevallen door het sporten en anders eten dat we nu doen, dat zijn bloesjes veel te groot waren. Ook had ik nog een mooie jas van mijn overleden schoonvader, met het prijskaartje er zelfs nog aan. Echt goede kleding, klaar voor een tweede leven.

En wat een leuk mens is die Els Melchers! Met volle overgave runt ze samen met een ploeg vrijwilligers de winkel en zijn ze constant bezig hoe ze de spullen en kleding zo aantrekkelijk mogelijk in de winkel kunnen tentoon stellen: kleding, snuisterijen, boeken, speelgoed…. Alles voor het goede doel: terre des hommes. En goed voor het milieu en de duurzaamheid als je eerst bij hen snuffelt voordat je iets nieuws gaat kopen.
En de dames waren maar wat blij met m’n tas met kleding. Zie de foto…

Na een wandeling in Het Staelduinse Bos met m’n moedertje ging ik aan de slag met het eten. Ik maakte een salade van ijsbergsla en ui van Peter Hoogendonk, met komkommer van Boeregoed en tomaatjes van Cubalaan 25, Poeldijk. Ik had ook nog een potje courgette-paprika, geconserveerd door Zorgboerderij de Strenkhaarshoeve, uit Salland van Fanny Beishuizengekregen. Dat is heerlijk voor door de sla. Ook had ik van Masja Pakvis wat kruiden gekregen en daar zat paardesla bij met een mooi kaartje met uitleg eraan. Dus hup door de sla. Dressing van de Biefit erdoor en klaar is Sla.

Ondertussen warmde ik de braadpan met de gehaktballen van de vorige dag op, ik was erop voorbereid geen tijd te hebben om te fietsen. En dat balletje smaakt de tweede dag eigenlijk ook nog net ff wat lekkerder. Beetje mayonaise van Farm I See erbij en smikkelen maar.

Ook had ik nog een kleintje paksoi in de koelkast van ons bezoekje aan TopKrop afgelopen zaterdag met de fietstocht van Slow Food Rotterdam. En bij paksoi denk ik altijd: wokken! Dus een pan met olijfolie en kokosolie van de Biefit hoog op het vuur, gesneden paksoi, uien van de Polderhaakweg en paprika van Boeregoed in het sissende vet en daarna: heerlijk opsmullen bij het balletje.

Na het eten nog een schaaltje Griekse yoghurt met muesli en donkerbruine banaan, alles van de Biefit.
Het was dus met recht een Rust-en-Restjes-en-Tegen-Verspilling-dag donderdag.

Maar de fietsbeentjes wilden weer in actie. En ze kregen vrijdag weer wat ze wilden. Zoveel dat het een apart verslag wel waard is. Later!

Wat doe jij met dit lekkere herfstweer?
Smelt je niet van een paar regendruppels en ga je vandaag gewoon lekker fietsen voor je eten?
Of pak je de vierwieler en ga je die leuke stalletjes en kleine winkeltjes af die gewoon open zijn?
Of wordt het gewoon toch weer die inspiratieloze supermarkt? 

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *