Verslag van Westfriesland naar Noordoost-Brabant en eerste fietstocht – 2/8 – 3/8/2020


Verslag van Fietsen voor m’n eten – Westfriesland naar Fietsen voor m’n eten – Noordoost-Brabant en eerste fietstocht 2/8 – 3/8:

Voorfietser Miranda van de Wouw heeft het al aangekondigd: vandaag gaan we samen fietsen. Maar voor wie nog niet weet wie die Marja van der Ende nou eigenlijk is en omdat dit mijn eerste fietsverslag over jullie streek is, zal ik me even voorstellen. Ik ben initiatiefnemer van Fietsen voor m’n eten, consumentenplatform en informatiebron over het kopen van eten bij stalletjes langs de weg, boerderijen, kwekerijen en kleine winkeliers. Sinds de start in augustus 2017 ben ik al niet meer in een supermarkt geweest, het lukt me dus al drie jaar om mijn eten rechtstreeks en bij de lokale ondernemers te kopen.

Sinds 22/7 ben ik op roadtrip door Nederland om de nieuw gestarte regio’s te bezoeken en de voorfietsers een beetje beter te leren kennen. Ik startte bij de Noaberhaptrap / Fietsen voor m’n eten – Salland, waar we inmiddels een heus team van vrijwilligers hebben omdat Salland zo groot is. In Fietsen voor m’n eten – Noordoost-Groningen ben ik gaan fietse met Sytse, die me het langgerekte Kiel-Windeweer liet ziet met een hele reeks aan stalletjes langs de weg.
In Fietsen voor m’n eten – Westfriesland maakte ik zelf samen met onze ploegbaas van het stalletjesinvoerclubje Aad van Meurs en zijn vrouw Wilma van Meurs een uittrapje naar de Beemster en liet voorfietser Stacy van Eerden me de vele aardappelen-, groente- en fruitstalletjes ontdekken en ‘de kippenboer’ langs de weg.

En nu ben ik dus sinds zondag op Minicamping de Weidevogel in Boekel aanbeland, met nog een heleboel lekkers uit de hiervoor genoemde streken. Ik maak er simpele gerechten van, want ik ben niet zo’n culinair wonder ook al heb ik in een grijs verleden Hotelschool gedaan. Ik noem het interregionaal koken, een mix van de verschillende lokale producten op een bord of in een kommetje.

Nadat ik mijn Tiny Bike House, oftewel sleurhut-met-fiets-erbij had geïnstalleerd op de camping, lunchte ik met KarisCrackers, kaas van Kleinlangevelsloo – Supermarkt in het Bos, Duvelse roomkaas van Rust in de Beemster, kipkerriesalade van Thaam Dam en perensap van Verdegaal uit Oudendijk.
Ik ging een beetje genieten van de nieuwe sfeer en wat papieren uitzoeken voor de mensen in Salland en ‘s avonds at ik een gegrilde kippenpoot van Slagerij Robin Tuijp die ik in Enkhuizen in een rit van 50 km scoorde. Ik maakte er een salade bij van sla, tomaat en paprika Van Roalter Grond, komkommer van een klein winkeltje en rode ui van een stalletje beide in Westfriesland en fetablokjes van Rust in de Beemster. Dressing kwam van Liv Eco in Medemblik. Het is zo fijn om te zien hoe deze lokaal geteelde en gekochte producten, zo lang vers blijven.

De Brabantse nachten zijn lang… dat moeten die jolige jongeren die van de kermis in Boekel af fietsten, gisternacht ook gedacht hebben. Hun geschreeuw maakte zo ongeveer de hele camping wakker en mij dus ook. Gelukkig viel ik wel weer in slaap om wat energie op te doen. Om geheel volgens mijn biologische klok, die een ijzeren discipline heeft, rond 5:00 wakker te worden. Waar het in Salland op zaterdag om 6:00 de gierwagen van de aanliggende boerderij was, in Groningen gewoon mijn eigen hyperdepiepjes, in Westfriesland de kerkklok, hier in Brabant helpen de kukels van de haan, direct gevolgd door de kakelende kalkoen en ook de gakkende ganzen een handje om mij gedisciplineerd te houden. Zo houd ik het schrijven van fietsverslagen netjes bij tijdens deze werkvakantie.

Gisterochtend startte ik het ontbijt met een uitsmijter van eieren van Suydbroek vlees & zuivel boerderij, ham van Slagerij Cees Blokdijk (Medemblik) en kaas van Kleinlangevelsloo. Ik had er heerlijke Westfriese vlaflip van Melktap de Beukenhof met lieflijke wilde framboosjes bij en granola van Bakkerij Vreugdenhil. Een mooie bodem voor de fietstocht van die dag. Want ik had met Sandra van Kampen afgesproken, die een onderzoek doet naar voedselgemeenschappen, bij Restaurant de Boswachter in Erp.

Eerst naar Uden want daar was het markt. Ik wilde vis halen, maar toen ik er aankwam was de markt al bijna opgebroken helaas. Niet goed op dat toch wel overduidelijke papier op de camping gekeken. Ik bezocht de Primera om die uitgezochte papieren in een dikke envelop naar voorfietser Ria Olde Rechterschot van Salland te sturen en ging op zoek naar een winkeltje dat ik van tevoren had opgezocht: Rozemarijn en Thijm. Hier kun je gedroogde kruiden kopen, honingwijn (lekker in pastasaus) en zuidvruchten en fruitsappen. Meteen een tipsformulier ingevuld voor Miranda zodat zij er een stalletjespagina van kan maken op de regiokaart.

De rit naar De Boswachter was mooi, over boerdeijweggetjes, langs maïsvelden, tractor op boomstam, mooie doorkijkjes en door bossen. De Fietsknoop app zette me soms op het verkeerde been, waardoor ik afslagen miste en een stuk bospad heen… èn weer helemaal terug heb gefietst, maar het was geen straf. Precies op de afgesproken tijd kwam ik bij Sandra aan en gingen we in gesprek voor haar onderzoek en podcast.

Bij het laatste stuk terug naar de camping zagen de luchten er dreigend uit maar er viel geen druppel. Dat bleek in mijn eigen vertrouwde Westland wel anders te zijn, daar viel het vocht met bakken uit de hemel. Goed voor de plantjes, zullen we maar zeggen, die het toch al zo moeilijk hebben sinds ik ze niet kan verzorgen.

Bijna terug op de camping fietste ik langs Hoeve de Heivelden waar appels geteeld worden. Er stond een automaat binnen en ik kon een aankoop niet weerstaan. Werd het de Collina of de Zigeunerin? Ik koos voor de eerste en een voorraadje appels verdween in mijn zelf meegebrachte zakje om afval te besparen.

Het kleinste appeltje ging later in de Westfriese witlof met kipdijfilets van Thaam Dam, gekruid met kruidenmix van Oonse Boerderieje met Sallandse eieren en een beetje peper en mayonaise van de Biefit Gezondheidswinkel. Dat interregionaal koken bevalt me wel!
Achter de caravan een prachtige zonsondergang onder het wolkendek door en de vruchtbare dag eindigde met een kopje zomerfruitthee ook van Oonse Boerderieje, met Sallandse honing erin. En met een telefoongesprek met Jacoline Peek-Hamoen, met wie Miranda en ik vandaag ook nog een interview op de planning hebben staan.

Het leven van een rondreizende, hopelijk straks prijswinnende initiatiefnemer van dit leukste consumentenplatform van Nederland, is hard werken maar geweldig…
Want wist je al dat we kans maken op de Tour de Force Innovatieprijs? Duim je met ons mee dat we winnen?

Ik kijk uit naar de fietstocht met Miranda vandaag en laat me volledig verrassen. Het belooft een prachtig fietsweertje te worden…

‍♀️ ‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *