Verslag uittrapje Krimpenerwaard – 5/8/2019


Door: Marja van der Ende

Zojuist heb ik gewoon, onder het genot van een echte boeren vanillevla van Kaasboerderij Schep (van die echte, met de spikkeltjes van de vanille erin) met bramenpuree van mijnkrimpenerwaard.nl, besloten om naast de fietsverslagen vanaf juni die ik nog ga schrijven, steeds een nieuw verslag te schrijven van het uittrapje van die dag. Ik kan namelijk niet wachten om te delen wat ik vandaag allemaal heb meegemaakt.

Gisteren had ik m’n lief thuis gedropt na een heerlijke twee weken samen kamperen. Ik reed terug naar Camping de Mulderije, Hekendorp om me even heerlijk over te geven aan het alleen kamperen. Zoals de volgers van het eerste uur weten, is deze groep ontstaan doordat ik alleen ging kamperen in Zeeland twee jaar geleden en op mijn fiets was aangewezen voor het doen van mijn boodschappen. Tijdens het fietsen ontdekte ik het ene na het volgende stalletje langs de weg, boerderijwinkeltje en kleine winkeliers zoals de bakker en de slager om mijn eten buiten de supermarkt te kopen. Het werd een kolder in mijn kop die vandaag officieel tot verslaving is uitgeroepen, toen ik een kruiwagen met rood-wit geblokt kleed erover vanuit de verte aanzag voor een stalletje (zie mijn eerdere bericht van vandaag). Een overactieve antenne op dit bezige bijtje…

Nu ben ik hier dus een tijdje lekker alleen in een door mij nog onontdekt gebied. Maar niet voor Arike Mijnlieff die hier de FOODkaart van Proef de Krimpenerwaard heeft geinitieerd. Deze kaart helpt mij om de leukste boerderijen en kwekerijen te vinden in dit woud van kleine landweggetjes, met riviertjes, molens, bruggetjes en vooral passeerplaatsen omdat die weggetjes zo smal zijn. Onderweg van punaise op de kaart naar punaise op de kaart, kom ik ook nog van alles tegen wat niet op de kaart staat. De geinigste stalletjes van tafeltjes met parasol, stoeltjes zonder parasol, tot ouderwetse kinderwagen met jammetjes erin verscholen. Alle adressen die ik heb gespot, verschijnen binnenkort natuurlijk op de landkaart van Fietsen voor m’n eten.

Gisteravond had ik mijn fietstocht grondig voorbereid. Wat had ik nog nodig en wat stond er op de kaart. Ik had een fietstocht van Hekendorp naar Haastrecht, Vlist, Schoonhoven, Bergambacht, Berkenwoude, Stolwijk en zo terug naar Haastrecht en Hekendorp in gedachten. Dorpjes die mij totaal niks zeiden, maar nu een beeld hebben in mijn hoofd. En dat beeld bevalt me, wat een mooi beeld is dat! Als je niet fietst voor je eten, maar een mooie-huizen-fietsroute wilt, dan ben je hier ook aan het juiste adres. Of prachtige uitzichten over weilanden en ander groen, ook geweldig hier.

Maar ik ging natuurlijk wel voor m’n eten fietsen, want de koelkast was behoorlijk leeg, toen m’n lief vertrok. Voor de nodige energie nam ik een ontbijtje van yoghurt van de Zuivelhoeve Dokkum met blauwe bessen van het winkeltje van It Griene Strân uit Workum (laatste restjes uit Friesland), met granola van Lijfstijl diëtisten.

Nog geen kilometer van de camping verwijderd, stuitte ik al op de eerste kwekerij: De Tuinderij Hekendorp. Ik zag van die heerlijke ogenmeloenen liggen en op het bord stond dat ze sperziebonen hadden, dus dat werd mijn buit inclusief nog een tros tomaten.

Ik fietste door Haastrecht naar Vlist om bij de Vlister Hoeve in het onbemande stalletje met versemelktapautomaat, tevens Rustpunt, een doosje eieren mee te nemen.

De volgende plaats was Kaasboerderij Jongenhoeve waar ik een ontzettend leuk winkeltje aantrof met kaas, fruitsappen, chocola en die gepureerde bramen van de buurvrouw Mijn Krimpenerwaard. Ik nam ook een lekker stuk graskaas mee, een fles fruitsap en een klein flesje om meteen te nuttigen voor de nodige energie.

Volgende locatie op de route was Kaasboerderij Schep, waar ik me liet verwennen met nog een andere soort kaas en die fles boerenvanillevla. Gelukkig een koeltasje bij me om alles koel in te vervoeren, want het was een prachtige zonnige dag vandaag. Vlakbij de volgende locatie had ik een uitgebreide lunchstop met bakkie latte en broodje brie. Een tip voor een leuke stop: Het Schapenschuurtje in Berkenwoude.

Ik had in Berkenwoude afgesproken met Hanneke van Van Perkouwse Grond, om haar prachtige tuin vol lekkere groente en fruit te bezoeken. Dit is normaal gesproken geen verkooplocatie, maar voor mij maakte ze een lange uitzondering. Een uitgebreide rondleiding dus, waar ik mijn ogen uitkeek wat ze allemaal verbouwt en hoe prachtig het land is waar ze dat op doet. Hanneke verkoopt haar oogst elke week op de Rotterdamse Oogst markt, dus als je het wilt proeven, moet je daar zeker een keer heen gaan.

Met heerlijke verse groenten (venkel, tomaten, courgette en aubergine) en fruit (appels en pruimen) verliet ik Hanneke, om naar de volgende stop te fietsen: Familie De Gier in Stolwijk. Via een parallelweggetje kwam ik nog een leuk stalletje tegen met groenten, waar ik bospeen meenam. Mijn volgende stop bleek vandaag gesloten dus ik fietste snel verder naar de laatste locatie: De Twee Hoeven.

Daar werd ik hartelijk ontvangen door de moeder van de huidige eigenaar van deze kaasboerderij, die mij trots alle producten liet zien en ook de oude foto’s van de vorige generaties die de boerderij hebben gerund.

Als mijn roomboter en yoghurt deze week weer op zijn, zal ik zeker bij deze boerderij langs gaan. Wat een gastvrijheid en hartelijkheid trof ik daar. En heel veel verschillende streekproducten.

Na 44 kilometer fietsen kwam ik weer vol en leeg tegelijk op de camping aan. Vol van indrukken en verhalen die er nu dus uit moeten en leeg van zorgen in m’n hoofd. Wat is dit toch geweldig om te doen, dat fietsen voor m’n eten. En ja, het is een verslaving… maar wel een gezonde.

Na het opruimen van mijn enorme buit van vandaag (wat moeilijk is als je niet zoveel koelkastruimte hebt), warmde ik een eerder gemaakte Pasta di Marja op met een beetje tomatenketchup van Looye Kwekers erdoor. De in mijn fietstas half geplette pruimen kregen een plekje als toetje nummer 1.

Toetje nummer 2 werd dus die overheerlijke boerenvanillevla met zwarte spikkeltjes van de echte vanille. Dat is toch op en top genieten zo!

Westland is natuurlijk de top om te fietsen voor je eten, maar hier in de Krimpenerwaard is het ook geweldig. Morgen eens even wat andere adresjes langs in Gouderak en langs de Hollandse IJssel, waaronder vleesboerderijen en die Cranberry Company in Gouderak die Jan Bronswijk me adviseerde. Dat wordt weer een feest!

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *