Verslag ‘Tour de Tapas Krimpenerwaard’ start vanaf GOUDasfalt


Door: Leo Wolff  – Fietstochten Groene Hart

 

We hadden geen betere dag kunnen uitzoeken voor de Tour de Tapas Krimpenerwaard, georganiseerd door Fietsen voor mijn eten – Krimpenerwaard samen met Fietstochten Groene Hart. Een mooi initiatief waar ik met plezier een steentje aan bijdraag.

Om 10 uur ontmoeten we elkaar bij fietscafé 14theRoad op het terrein van GOUDasfalt. We zijn met een leuk groepje van tien, waaronder een gezin met twee jonge dochters. Voordat we op de fiets stappen, genieten van een uitstekende koffie met lekkers. Het kost ons wat moeite om te vertrekken omdat we zo lekker zitten. Maar we hebben een vol programma en iets na half elf vertrekt de stoet.

Als eerste bezoeken we de cranberryvelden van The Cranberry Company. Een aantal jaren geleden begonnen zij met het ontwikkelen van deze teelt om o.a. de bodemdaling in de polder te helpen terugdringen, Dit jaar kunnen ze voor het eerst oogsten. De verwachte opbrengst is zo’n 1.000 kilo, dat groeit de komende jaren naar 10.000 – 15.000 kilo. De grond heeft nu eenmaal tijd nodig om geschikt te worden voor cranberryteelt. Het mooie is dat de natuur daar zelf voor zorgt, je hebt alleen wat geduld nodig. Het is een bijzonder verhaal en biedt een mooi perspectief voor de toekomst van dit kwetsbare landschap.

Nadat iedereen nog even heeft kunnen proeven, fietsen we terug en gaan we naar boerderij van Meijeren aan de Provinciale weg richting Haastrecht. We worden hartelijk ontvangen met een heerlijke proeverij. De kippen van Tante Door die hier worden gehouden, hebben meer ruimte in de stal, krijgen beter voer en zijn gegarandeerd vrij van antibiotica. En dat proef je. De boerderij heeft sinds een tijdje een versautomaat waar je makkelijk zelf je keuze kunt maken. Een aanrader.

Het is al weer de hoogste tijd om door te fietsen want de lunch wacht bij boerderij De Tweehoeven in Haastrecht. Ook hier worden we gastvrij ontvangen en genieten we eerst van een heerlijke kaassoep en brood met o.a. verschillende soorten kaas. Daarna krijgen we een rondleiding door de kaasmakerij. Drie keer per week wordt er kaas gemaakt. Dat zijn lange dagen van doorwerken en aanpakken. Melk wordt niet vanzelf kaas. Leuk om zo’n een inkijkje te krijgen. Nadat er in de boerderijwinkel wat inkopen zijn gedaan (de kaasfondue is echt heel erg lekker weet ik uit ervaring), stappen we weer op de fiets.

Bij Hekendorp steken we de Hollandse IJssel over en rijden we via het Hoonaarpad naar de Vlist. Daar gaan we richting Stolwijk en komen we bij Stolweitjes van de familie Snoek. Hier houden ze zo’n 2.000 legkippen die elke dag net zoveel eieren leggen. De kippen hebben grote velden waar ze lekker buiten kunnen lopen. Ook hier krijgen we weer iets lekkers en nemen we een kijkje hoe de eieren gereed worden gemaakt voor transport.
Het kost ons wat moeite om verder te fietsen want er lopen tien pas geboren biggetjes vrolijk rond te rennen, een prachtig schouwspel voor jong en oud.

Dan gaan we op weg naar onze laatste stop, Mooi Mekkerland. Hier houden ze zo’n 1.600 melkgeiten. We worden verrast met een heerlijke fondue, uiteraard van geitenkaas en proeven nog wat andere kaasjes. De geitenkaas met fenegriek valt heel goed in de smaak. Nadat we in het winkeltje nog wat inkopen hebben kunnen doen, stappen we weer op de fiets.

In een kalm tempo fietsen we door de polder terug naar GoudAsfalt. Iets na vijf uur strijken we neer op het terras van 14TheRoad voor een lekker afsluitend drankje. Ik  vind dat ik wel een Goudsch Wit heb verdiend. We praten nog wat na en we zijn het er allemaal over eens, we hebben een heerlijke dag gehad.

Op naar een volgende keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *