Verslag Tomatensoepfietsen – 31/8/2019


Terwijl we ons weer opmaken voor een prachtig zonnig weekend, denk ik nog even terug aan die ene mooie dag tussendoor, op 31 augustus. Die ene dag met dat prachtweertje dat ons nu wel gegund was. We gingen Tomatensoepfietsen en een deel van de groep had hier lang op mogen wachten omdat de vorige op 20 juli geannuleerd moest worden vanwege onweer.

Ik fietste in m’n uppie van ‘s-Gravenzande naar Schipluiden en dat zonnetje bij de Zweth beloofde veel goeds. Bij Op Hodenpijl aangekomen, maakte ik lekker buiten de tafel in orde met de kadootjes die de meefietsers kregen: het tomatensoeprecept van De Keuken Van Sandra. Deze fietstocht was een speciale editie want we gingen dit keer de soep zonder begeleiding van Sandra klaar maken bij het eindpunt: De Jachthaven Kwintsheul.

Iedereen druppelde langzaamaan de tuin van Op Hodenpijl in en na mijn welkomstpraatje, toiletbezoek en afrekenen van die heerlijke biologische koffie en thee (en groepsfoto) schoten we de weg en het bruggetje over om richting Schipluiden dorp te fietsen. Bij Bakkerij Theo Hoek hadden we onze eerste stop om dat ovenheerlijke brood te kopen. Wat een leuk nostalgisch winkeltje is dat! Het verse brood geurde ons tegemoet en ik nam stokbrood, bruin brood en cranberrybrood mee.

Bij Farm I See werden we al opgewacht door Gabrielle Mosch, die ook reclame voor mijn lezing maakte. En we kregen het mooie verhaal achter dit gezellige winkeltje vol streekproducten te horen. Iedereen deed zijn of haar inkopen en ik nam uien voor de soep mee en fruitsappen om te proeven.

Achter Schipluiden langs, over de noodbrug van de Trambrug, fietsten we door het mooie landschap naar Kaas- en Zuivelboerderij van Winden. Hier konden we even koeien aaien en verse melk, kaas en roomboter kopen.

We lagen heerlijk voor op schema, iets wat me bij eerdere fietstochten nog niet gelukt was. Zouden we dan de hele route kunnen fietsen?

Langs de weg fietsten we naar veiliger terrein: het fietspad dat langs de Tuinderij loopt richting ’t Woudt. Daar wachtte ons een lange tafel heerlijk in de schaduw bij Koffiehuis en B&B de Hooiberg. Ieder ging even de eigen gang, ’t Woudt bezichtigen met eigengemaakte boterhammetjes of schoof bij aan tafel om een kleine lunch te genieten. Ik nam een heerlijke tosti brie en een vers fruit smoothie.

Door de drukte op het terras was het schema helaas weer in de soep gelopen, dus we gingen na afrekenen snel naar onze volgende plek: Boer Paul van de Delflandse Vleesmeesters. Paul liet ons trots de boerderij zien met de eeuwenoude schuur waar de kalfjes ondergebracht zijn, de grotere stal waar de koeien lekker binnen scholen voor de zon en het grote weiland waar de koeien grazen. Deze koeien zijn dubbeldoelkoeien: ze geven melk en daarna worden ze het vlees op ons bord. Dat kan alleen bij bepaalde rassen, dus goed tegen verspilling. Hun vlees is te koop bij Farm I See en bij Van Leeuwen Diervoeders BV bij de molen van Schipluiden.

Via de molen en de brug bij Paviljoen De Zweth fietsten we richting de Westlandse tomaten van De Bakker Westland. Daar lag de voorraad tomaten al helemaal klaar in hun winkeltje Lokaal Westland. Ook had Sandra Kaag-Rietveld gezorgd voor verse kruiden uit haar tuin en de huisgemaakte groentebouillon. Service!

Meefietser Ria Roessen stopte de bouillon in haar blauwe rugtasje en de tomaten werden verdeeld over de verschillende fietstassen. Natuurlijk deden we ons ook tegoed aan een paar heerlijke watermeloenen.

Nog een klein stukje fietsen en we waren bij De Jachthaven. Daar stond de grote pit met grote pan alweer klaar om aan de slag te gaan met de soep. Onder het genot van een drankje, wijntje, sapje of watertje, nam iedereen als vanzelf een taak op zich. Kruidenboter maken, brood snijden, gehaktballetjes draaien, uien snijden, tomaten snijden, roeren in de pan, blenderen, balletjes erin. Het was een gestroomlijnde machine.

De soep was natuurlijk weer heerlijk, met zoveel liefde en aandacht erin gestopt. En fietsen maakt hongerig dus er gingen bij de meeste meefietsers wel twee kommetjes soep naar binnen. Het was ook voor het eerst dat ik bijna geen overgebleven brood mee naar huis hoefde te nemen, bijna alles ging op. De bewaarbakjes werden gretig gevuld met soep en moe en verzadigd steeg iedereen weer op de stalen rossen om huiswaarts te keren.

En deze fietstocht werd nog extra speciaal doordat we Oma Prulletje bij ons hadden die aan de Oudlaan 40 in Naaldwijk De Blauwe Bessen Shop Westland heeft. Aan alle meefietsers (en voorfietsers) gaf zij een kadootje dat we in haar shop mogen ophalen. Bedankt Anita!

Ook hadden we Jeroen Beelen van Bezoek Westland en Puuur Midden-Delfland bij ons als dweilfietser en fietsende huisfotograaf. Heb je het leuke filmpje al gezien op de Facebookpagina van Puuur MD dat hij van deze fietstocht heeft gemaakt?

Dit jaar staat er nog een Tomatensoepfietsen op 12 oktober op de planning, maar deze fietstocht blijkt toch wel erg in trek, want hij zit al vol! Een poging om extra data te plannen is niet gelukt, dus liefhebbers mogen tot volgend jaar wachten op het nieuwe tomatenseizoen.

Op naar de volgende fietstocht en dan gaan we weer plannen om te gaan Snertfietsen! 

‍♀️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twaalf − 4 =