Verslag Tomatensoepfietsen – 12/7/2019


Terwijl er nog voor een maand aan fietsverslagen in m’n hersenpan aan het sudderen en stoven zijn, wil ik jullie eerst verblijden met het uitgebreide verslag van het Tomatensoepfietsen van afgelopen vrijdag.

Zo begon ik vanmorgen mijn fietsverslag. En anderhalf uur later een hellup! Ik had dus net een heel leuk uitgebreid verslag zitten typen en opgeslagen. Totdat ik via mijn telefoon een foto veranderde… alles weg! Logisch, want zo werkt Facebook als je niet oplet, maar ik had daarna nog zo weinig tijd om het helemaal opnieuw te typen, dat het maar half af was. Nu zit ik bij de vierwielerwinkel te wachten tot m’n dakloze toet weer voor een jaartje goedgekeurd wordt, dus laptoppie mee en typen als een geit.

Terug naar vrijdag. Donderdagavond had ik van alles op de verschillende weerapps gespot, wat zelfs tot afgelasting kon leiden, maar vrijdagmorgen waren al die leeuwen en beren, donders en bliksems dus, weer weg uit de voorspellingen. Het ging dus gewoon door. Tot ik heerlijk droog, na een ontbijtje van bananensmiley van de Biefit Gezondheidswinkel met groenepruimenogen van Sint Jorispad 6, Naaldwijk en na een fietstochtje naar Schipluiden bij Op Hodenpijl aankwam. Het bleek dus ineens als een blad aan boom omgeslagen. Dikke wolken met rooie vlekken in de Buienradar.

Alle meefietsers waren wel onderweg gegaan naar de startlocatie en na een heerlijk biologisch bakkie verkeerd en m’n praatje waar we die dag allemaal heen zouden gaan, vertrokken we naar de eerste rondleiding. Dat was bruggetje over om bij Buitenplaats Op Hodenpijl alles te horen en zien over immens grote varkens, nieuwsgierige kippetjes en zelfgefabriceerde compost. En was dat nou een heel grote slak op die pompoen of een gedroogde pompoenplantenbloem (zie de foto)?

Wat een geweldig verhaal, Thor! Jammer dat je naamgenoot de weergod ons de tijd niet gunde om langer aan je lippen te hangen, want het begon in de verte aardig te flitsen…

Snel door naar de volgende stop dus, om nog een beetje droog aan te komen bij Farm I See. Terwijl het buiten hoosde alsof er een grote emmer van duizenden tonnen tegelijk werd leeggegooid op straat, genoten wij van het verhaal van Gabrielle Mosch. Haar boodschap achter dit bijzondere winkeltje, waar producten uit de streek worden verkocht, was duidelijk: wil je dat Midden-Delfland en omgeving zo groen en boerderijrijk blijft? Koop dan de producten van die boeren en tuinders die het gebied daarmee in stand kunnen houden.

Wij namen wat vers gedroogde kruiden en gefermenteerde knoflook mee voor de soep en de kruidenboter. En fruitsappen om te drinken voor bij de soep. Ik nam meteen ook nog wat gerecyclede honingtomaatjesketchup van Looye Kwekers mee. Omdat het buiten nog bleef hozen, kregen we een lekker kopje Midden-Delfland thee. Ondertussen wandelde ik nog even naar Bakkerij Theo Hoek voor vers brood. Wat een leuk historisch winkeltje is dat! Ongesneden brood in de tas om het langer vers te houden.

De regen nam weer wat af en we waagden het om via de trambrug naar Kaas- en Zuivelboerderij van Winden te fietsen. Daar was een noodbrug aangelegd en dat leverde wat vertraging op want erg lastig om overheen te klimmen met de fiets. Sowieso was de vertraging al flink, dus dat werd doorfietsen of de route straks inkorten, want er was nog zoveel leuks te zien.

Bij Van Winden kocht ik een pak roomboter voor de kruidenboter en aardbeien voor mezelf. Anderen deden zich tegoed aan de heerlijke boerenkazen of rauwe melk. Of lieten zich likken door de koeien in de stal, zoals Elizabeth Voorberg-Koelewijn (waarvan akte in de foto’s  ). De regen nam ietwat af en via de weg fietsten we terug richting Schipluiden om vervolgens binnendoor langs De Tuinderij te fietsen.

Een lekker stukje van bijna 6 km aan een stuk door, om als verzopen katjes (en een katertje) bij Koffiehuis en B&B de Hooiberg in ’t Woudt aan te komen. Met schaamrood op m’n kaken gaf ik toe dat ik er nog nooit geweest was. Wat een leuk restaurant is dat! Een heerlijke brietosti met walnoten en honing ging er wel in.

Na het eten fietsten we een km verder om bij Boer Paul, oftewel Paul Oosthoek van Delflandse Vleesmeesters het verhaal achter de dubbeldoelkoeien te horen en zien. Van pasgeboren kalfjes naar de dames die niet wisten wat ze wilden: binnen of buiten. En wat is dan een dubbeldoelkoe? Je raadt het al: een melkkoe die daarna ook geslacht kan worden voor het vlees. Gebeurt dat niet dan? Nee, dat gebeurt normaal gesproken niet maar bij hen dus wel. En ik moet zeggen uit eigen ervaring: het vlees is smaakvoller dan ik had verwacht. Ik koop regelmatig een vleespakket of losse delen bij Farm I See. Paul had voor mij een kilootje of 2 gehakt klaar liggen voor de ballen, dus die konden meteen mee.

Na dit kennisverrijkende bezoekje aan Boer Paul, fietsten we de korte route richting De Zweth om zo naar de Bovendijk 67a Kwintsheul te fietsen. Bij De Bakker Westland, de tomatenkweker van vandaag, stond Sandra Kaag-Rietveld van De Keuken Van Sandra ons al op te wachten om snel aan de slag te gaan. Ze had de volledig vers gemaakte groentebouillon al voorbereid, waarvan we ’s morgens het recept hadden uitgereikt.

Tomaten snijden, uien snipperen, kruiden fijn snijden, kruidenboter kneden, ballen draaien…. iedereen had een taak en voldeed daaraan met verve. En toen nog even de soep blenderen, de ballen erin en het brood snijden. Wat een heerlijke soep was dat!

Ook de echte Westlandse watermeloentjes die je bij hun winkeltje Lokaal Westland kunt kopen, waren weer heerlijk. Na de afwas ging iedereen op eigen houtje huiswaarts en kon ik m’n tassen ook afladen met tomaten die we van Roel de Bakker mee mochten nemen.

Na een totale tocht van 40 km kwam ik voldaan moe thuis aan met een flinke buit. Ik had nog aardig wat soep over voor m’n lief die daarvan genoot met het verse brood met kruidenboter.

Even uitbuiken en vroeg in het mandje om de spiertjes weer rust te geven van een superleuke, en ook wel spannende dag.

Inmiddels heb ik ook wat meer aanmeldingen voor het Tomatensoepfietsen op 20 juli, maar nog steeds beperkt plaats. Dus wil je nog mee? Kijk op www.fietsenvoormijneten.nl en klik op de link ‘Tomatensoepfietsen Westland’ om je aan te melden.

Laten we hopen op beter weer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *