Verslag Snertfietsen – 19/1/2019


40 foto’s is natuurlijk veel te weinig om die SuperSnertfietsDag van gisteren te illustreren. Maar ik ga het toch proberen.

Wat een onwais mooi prachtweertje was het gisteren om te gaan Snertfietsen! Zonnetje, weinig wind, lekker fris, het ideale winterweer. De straten waren goed gestrooid dus we konden veilig de pad op.

We verzamelden bij Het Blauwe Hek, waar we na het welkomstgedicht van Sint Marja en overhandiging van het snertrecept, een mooi praatje over roggebrood van Ed kregen. De toestroom van mensen voor hun roggebrood is enorm geworden sinds de uitzending van BinnensteBuiten. Daar worden we blij van!

Iedereen deed zijn of haar inkopen en met z’n 14-en gingen we van start. Wil Vis van dat leuke Westlandse tomatenboekje, werd eervol dweilfietser in roze hesje. Eerste stop werd een kort kijkje bij Stichting Zorgkwekerij Mil Maasdijk. Ik kocht er zelf wat fruitsapjes en we fietsten door naar de Polderhaakweg 29, officieel HvH maar achter Maasdijk.

Iedereen kon het tempo goed bijhouden en er werd lekker druk met elkaar gekletst. Bij aankomst bij Boer Pait stond er een heuse persfotograaf van de De Maasbever op ons te wachten. Wist je dat nep- en celeb-boerin Coriza Hoogendonk een heuse BM-er aan het worden is? En een BW-er ook natuurlijk… Vol liefde vertelde ze het verhaal over de boerderij en de producten die bij Peter Hoogendonk van zand- en kleigrond komen, je kon horen dat ze al vaker met dat bijltje had gehakt.

Het winkeltje vol verse wintergroenten, fruit, eieren en honing stond alweer klaar en iedereen ging de zakjes vullen met lekkers voor de eigen erwtensoep. Ik kocht alvast wat groenten en fruit voor de aankomende week. Nog even een aai over Moppie’s bolletje, die me aan stond te kijken van: ‘Mag ik met jou mee…?’. Helaas, geen plek in de fietstassen.
De eerste dubbeldooier-eieren sneuvelden op de grond, tsja het is even goed puzzelen hoe je die meeneemt, als je nog niet gewend bent om te fietsen voor je eten.

We fietsten door de polder naar Bakkerij Vreugdenhil om daar nog even te snuffelen in die mooie onlangs verbouwde winkel, een genot voor het oog (en de maag). Linda Vreugdenhil was zo lief om ons te verleiden met een stukje Westlandse Verleiding. Wil je weten wat dat precies is? Gewoon even een bezoekje aan de beste bakker van Nederland brengen…

Via de Maasdijk en onder de A20 door, fietsten we naar de Oudecampsweg en linksaf de Hoefweg op. We stopten even bij het winterstalletje aan de Burg. Van Doornlaan, waar ik nog wat paprika’s kocht en anderen ook nog wat verse groenten meenamen. Even kostelijk gelachen om de spelling van de goudreinetten die er lagen (zie de foto) en gauw weer verder, op naar de lunch.

We fietsten langs Priva en RijkZwaan om verderop onder het tunneltje door naar Eetcafé de Witte te gaan. Lekker op het bankje bij elkaar genieten van een kleine lunch, die best groot bleek te zijn door die verse dikke boterhammen landbrood. Toen naar het centrum van De Lier om bij ZWAARD, slagerij & traiteur het vlees voor de snert te bewonderen.

Met passie en jarenlange ervaring werd ons getoond hoe de rookworst wordt gemaakt, op de ambachtelijke manier, met varkensdarm en een speciale worstmachine uit de jaren 50 van de vorige eeuw. En waar komt dat kinnebakspek vandaan? Nou… uit de wang van het varken natuurlijk. Achterin de slagerij bewonderden we de rookkast en iedereen was er wel van overtuigd dat een slagersrookworst wel gerookt werd en die andere niet… Altijd fijn om te horen dat mensen ineens heel anders kijken naar het vlees dat ze in hun mond stoppen.

Na de aankopen bij de slager, gingen we het laatste stukje afleggen. Via de andere kant van de Oudecampsweg fietsten we naar Santé Holland om in ‘De Zoete Inval’ bij Sylvia Simons-vd Berg te genieten van een knapperend haardvuurtje, snert, fruitsapjes en het verhaal over peulvruchten, door Sylvia zelf verteld.

Het toetje werd een lepeltje eierroom, niet teveel want er moesten natuurlijk nog wat kilometertjes naar huis worden gemaakt. Dweilfietser Wil deed zijn roze hesje uit én het licht, en fietste als laatste de ondergaande zon tegemoet.

Ik kan maar weer één ding zeggen: voor herhaling vatbaar!
Wat een gezellige groep vol ginnegappende meiden en twee heren die de boel een beetje in bedwang hielden.

Bedankt Jan Vis (broer van Wil) voor het maken van die leuke foto’s waar ik zelf ook op sta (altijd leuk).

Bedankt 13 meefietsers voor jullie aandacht voor de verhalen, voor de gezelligheid en jullie inspanningen om er zo’n geweldige dag van te maken. De positieve verhalen zijn welkom op alle social mediakanalen. De ‘fietsback’ en nieuwe ideeën zijn welkom in mijn mail.

Bedankt Het Blauwe HekPeter en Coriza HoogendonkGeertjan Zwaard en Sylvia Simons-vd Berg voor jullie gastvrijheid en verhalen.
Bedankt Bakkerij VreugdenhilStichting Zorgkwekerij Mil Maasdijk en Eetcafé de Witte voor jullie open deuren.

Snertfietsen door het Westland 9 februari (=VOL), ik beraad me nog op een volgende fietstocht. Maar of dat snertfietsen of een andere lekkere soep wordt, dat weet ik nog niet… De (fiets)raderen draaien!

Tot een volgende…
‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *