Verslag Slow Fietsen voor m’n eten – 20/10/2018


Met enige spierpijn in m’n fietsbeentjes en de hyper van alle indrukken nog in m’n lijf, schrijf ik nu op deze nog donkere zondagmorgen dit verslag. Want bijna 60 km fietsen had ik lang niet meer gedaan en het was zoooo gaaf dat ik dit vaker wil gaan doen…

Terwijl een ouwe tuinder op de Kanaalweg een kapotte ruit van zijn kas vervangt en de futen in het water hun paringsdans doen, fiets ik in alle vroegte naar Delft. Zou die grote wolk de fietstocht met Slow Food Rotterdam vandaag overschaduwen? Even verderop richting Den Hoorn zie ik het zonnetje nog door de wolkenmist heen piepen. Mooie plaatjes en een geweldig idee voor een filmpje over Fietsen voor m’n eten ploept zo in m’n hoofd. Even parkeren voor later…

We hadden afgesproken op de Korftlaan in Delft en organisatoren Ingrid Schrauwen en Ton Benning staan al klaar om iedereen op te vangen. Het kartonnen bordje, dat mee gaat naar alle locaties waar we naartoe fietsen, staat te pronken op de bushalte, vandaag dus de fietshalte.

Als iedereen er is, krijgen we met het welkomstwoordje door Ingrid een flesje druivensap van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight voor de eerste suikers. We fietsen naar Hoeve Biesland om daar de geschiedenis van de bakkerij van Bakker Jan Bronswijk te horen. Hoe hij zo bewust gekozen heeft om zijn producten met het beste meel zoveel mogelijk uit de streek en met zo min mogelijk broodverbetermiddelen en vulstoffen te maken, we kunnen er uren naar luisteren. Maar juf Ingrid is streng, we gaan snel verder naar Linda DuijndamDe Groenteboerin, om in De Weilandwinkel ons brood voor de lunch te kopen. Ik tap nog een fles rauwe melk erbij en vul m’n koeltas en fietstassen met lekkers. Natuurlijk de eierkoeken van Jan die ik straks met aardbeien erop ga opsmikkelen. En ciabatta en op advies van meefietser Hanneke Ooms neem ik het cranberrybrood mee.

We fietsen door het groen en door een stukje oud Delft naar Delftse Molen de Roos. Er is geen tijd voor een bakkie maar wel om even een kijkje te nemen in het winkeltje en de molen. Ingrid vertelt waarom ze deze plek wilde zien en hoe de treintunnel die eronder gebouwd is ervoor heeft gezorgd dat de fundering van de molen omhoog is gebracht. Een mooi staaltje stadsontwikkeling als je het mij vraagt.

Via het pittoreske Den Hoorn fietsen we naar Op Hodenpijl. Hier is er even tijd om aankopen in het winkeltje te doen, te plassen en deze mooie plek te aanschouwen. Voor mij geen onbekende plek, ik geef er al sinds jaren regelmatig lezingen over ADHD, een van de specialismen in mijn praktijk SuXeed. Zal daar binnenkort een lezing over de voordelen van Fietsen voor m’n eten bijkomen? Als het aan Tilly en Dirk Post ligt wel…
Ik neem eieren mee en vlees, afkomstig van Hoeve Biesland.

We fietsen verder naar Schipluiden om bij Farm I See allerlei verschillend lekkers voor op en bij brood te kunnen kopen. Gabrielle Mosch vertelt inspirerend hoe de winkel ontstaan is en dat ze nog vrijwilligers zoekt voor de winkel. Iedereen vult de winkelmandjes met de heerlijkste streekproducten en ik maak meteen van de gelegenheid gebruik om wat meer boodschappen te doen. En die aardbeien voor op de eierkoek neem ik hier mee. Ik koop komkommers, puntpaprika snoeptomaatjes en snoepkomkommertjes en dus die aardbeien van Boeregoed, verder nog runderschnitzels van Delflandse Vleesmeesters, handmade appelgebakjes van Stichting Au Boulot, chocola van Onwijs Lekker en Thijsthee. En een kadopakket voor…? Ingrid helpt me even met inpakken van mijn fietstassen en staat met dat kadopakket in haar handen, niet wetende dat… hoor je me van binnen al gniffelen?

Via de mooie brug met uitzicht over de molen van Schipluiden fietsen we naar Kaas- en Zuivelboerderij van Winden. Daar proeven we de heerlijkste boerenkazen die ze daar zelf maken. Ik koop er een stuk jonge gatenkaas en dat is inderdaad een tapijtje van kleine gaatjes. De smaak zit ‘m juist in de gaatjes toch?
Ook verkopen ze hier de kruidenboter van Stichting Zorgkwekerij Mil Maasdijk die met hun boter is gemaakt. Ik neem een bakje mee en ook een groot pak roomboter voor thuis.

Als de andere meefietsers hun kazen en lekkers hebben gekocht, fietsen we langs een gevaarlijk stukje weg in een treintje achter elkaar naar het fietspad om binnendoor naar TopKrop te fietsen. Wat een bijzonder bedrijf is dat! Ik was OP Voorne-Putten al bij Jan Varekamp van Vers Van Voorne geweest en toen ook al zo onder de indruk. Nu vertelde Chris Noordam dat hij bij tuinder Jan toen het zaadje had gepland (in zijn hoofd dan) om op hydrocultuur oftewel water te gaan telen.

Chris vertelt honderduit over slateelt op grond en water en hoe moeilijk de slatuinder het heeft door regelgeving en plagen. Een indrukwekkend verhaal wat ik wel graag wil uitdiepen in een blog, dus die afspraak staat. We krijgen nog een krop sla per persoon mee en wat paksoi voor thuis.
En we hebben er een nieuw adres bij op de regiokaart, want als je aanbelt, kun je gewoon sla bij Chris rechtstreeks kopen. Adres: Molenlaan 1b, Schipluiden.
Maar hun kroppen zijn ook te vinden bij BoeregoedFarm I SeeDe Vitaminetuin en nog een aantal andere lokale leveranciers van streekproducten.

Vanaf TopKrop krijgen we de keus van juf Ingrid: de korte of de lange route. Ik kies natuurlijk voor de lange route want we bezoeken dan nog wat stalletjes op de Bovendijk: bij Roel de Bakker tomaten halen en even verderop zouden er vijgen liggen maar die zijn op.

De andere groep is al naar Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight gefietst om daar de gekochte late lunch artikelen uit te stallen. Hilde Jansen heeft de oude druivenkaas voorzien van een mooi gedekte lange tafel en als wij aankomen staat deze al helemaal klaar voor de start. Hilde heeft ook een heerlijk tomatensoepje gemaakt, maar voordat ze komt, doe ik even mijn bedanktspeech met kadopakket. Want wat was dit leuk georganiseerd door Ingrid, Ton en Maarten Koop van Slow Food Rotterdam!

Maarten verblijdt mij vervolgens met een ‘levenslang’ lidmaatschap van Slow Food, als ik natuurlijk wel regelmatig meefiets met deze fietstochten. Daar hoef ik natuurlijk niet lang over na te denken.
Iedereen trappelt… ehh… trapt onder de tafel al van ongeduld om die heerlijke producten op te gaan eten, dus we gaan eindelijk van start. Onder het genot van een honderduit-over-haar-mooie-bedrijf-pratende Hilde vallen we soep, brood en broodbeleg aan.

Ik eet een stuk ciabatta met die heerlijke gatenkaas van Kaas- en Zuivelboerderij van Winden en met moerbeienjam van Hoeve Avondrust. Een glaasje Thijsthee, ijsthee van gered fruit erbij, verrukkelijk! En toe de eierkoek van Bakker Jan met aardbeien van Boeregoed
We delen elkaars boter, kaas, jam, mosterd en cranberrybrood. En we leefden nog lang en verzadigd. Bedankt voor deze geweldige dag Ingrid en Ton!

Na het eten krijgen we van Ingrid nog een heerlijke bonbon van Onwijs Lekker is er nog gelegenheid om de kas met Hilde te bezoeken en natuurlijk druiven in de winkel te kopen. Ik had mijn drie lege bakjes weer bij me dus Arnold kan weer aan de slag om ze te vullen. Die grote blauwe Leopold druiven zo groot als pruimen en twee bakjes witte muskaat. Voorlopig weer smullen… hoewel mijn druivenveelvraatje thuis ze wel erg snel naar binnen werkt, ik geef ze dus een dag.
Van Ingrid krijg ik nog een potje framblijbozenjam die ze zelf gemaakt heeft van de framblijtjes van Plukkerij Framblij en mij ooit eens beloofd had.

Met volle fietstassen achterop en tas met druiven aan het stuur van de Vers-Express, fiets ik de avondzon tegemoet. Dat geeft nog net een mooi plaatje langs de Zweth om deze prachtige dag af te sluiten. Die grote wolkenpartij van ‘s morgens heeft geen roet in ons heerlijke streeketen gegooid.
#eatlocal
#ikeetzuidhollands
#slowfood

Thuisgekomen na bijna 60 km fietsen, stal ik mijn overgebleven buit uit op tafel voor een foto. Met zorg ruim ik alles netjes op. En ik krijg alweer trek.
Een tosti van maïsbrood van Bakkerij Paul Schalke met ham van Slagerij Björn van Koppen en die lekkere gatenkaas van Kaas- en Zuivelboerderij van Winden, de overgebleven ciabatta met filet americain van Slagerij Björn van Koppen op de ene helft en stoofperenjam van Sylvia Simons-vd Berg, Oudecampsweg 29, De Lier op de andere kant. Ik schuif het nog even naar binnen.
De komende dagen maar weer even wat minder brood. Of meer tochten van 60 km maken dan verbruik ik het wel…

Vandaag wordt een Rust-en-Restjesdag. Op zeker…
Jullie?

‍♀️

Lees ook de blog van Aad van Meurs, een van de meefietsers…. Hij schreef een leuk stukkie over de fietstocht.

Ton Benning en Ingrid Schrauwen van SlowFood Rotterdam maakten ook nog een on-wais leuk filmpje van de fietstocht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *