Verslag Rust-en-Restjesdagen – 16/1 – 18/1/2019


Omdat ik niet het risico wil lopen om alles kwijt te raken door die leuke Facebookapp op m’n telefoon, plaats ik voortaan eerst de foto’s en daarna het verhaal. Dus zie je de foto’s zonder tekst, dan ‘even geduld aub’ zit ik driftig te typen op m’n pc-tje. Gaat nog een stuk sneller ook moet ik zeggen.

Sinds woensdag heeft de Vers-Expres alleen het daglicht gezien om een pakje op te halen bij Primera Brekelmans. Die zitten naast Kaasmeester Richard en om de hoek bij Keurslager Poleij, dus dat was een makkelijk ritje.

Vandaag dus een verslag met wat ik allemaal van dat lekkers gemaakt heb en andere leuke gebeurtenissen. Woensdagochtend begonnen we de dag met een schaaltje appel-kers-kaneel-yoghurt van DelflandseZuivel, met blauwe bessen van de Biefit Gezondheidswinkel en granola van Bakkerij Vreugdenhil. Ik had een lekker volle dag in m’n praktijk en lunchte tussendoor met dat heerlijke maïsbrood van Het Blauwe Hek, broodbeleg van Slagerij Björn van Koppen en Kaasmeester Richard en een praatje met vriendin Manuela Ende-Ruis, die even gezellig langs kwam voor een kopje thee met honing van Vince Stroober.

En toen vielen ook de huis-aan-huis-kranten in de brievenbus. En ja hoor: twee keer raak! Ik kon het natuurlijk niet laten om trots aan de kranten te melden dat we een half miljoen kijkers hadden voor BinnensteBuiten en zij vonden dat blijkbaar bijzonder genoeg om te vermelden. Bedankt De ‘s-Gravenzander en Het Hele Westland!

Terug naar die restjes. Ik had al bijna 2 weken die lekkere winterpenen in de koelkast liggen en de arepels en uien van Boer Pait Peter Hoogendonk in de potten, dus… tijd voor hutspot! Het werd ineens niet Pait maar Marja de penenboener, maar wat is dat al een heerlijk klussie om mee bezig te zijn. Ik geniet zoveel meer van het koken dan ik dat ooit heb gedaan. Met de heerlijke malse riblappen van Slagerij Björn van Koppen erbij, in roomboter van de Biefit Gezondheidswinkel gebraden en met laurier van de kruidenkraam van de ‘s-Gravenzandse weekmarkt en ui en die bonte afgekeurde paprika van Boer Pait erdoor, smikkelen! Beetje mosterd van Op Hodenpijl en een kuiltje jus, maakt het helemaal af.

M’n lief houdt niet zo van hutspot (zijn pech…), dus er bleef wat over. Bakje voor in de vriezer, heb ik later weer een lekkere lunch of diner als ik weer laat thuis ben van een belangrijk vierwielerritje.

Donderdag begon de dag met twee dubbeldooier eitjes van Boer Pait. Ik was lekker bezig met schrijven voor een vakblad waar ik artikelen over ondernemerschap voor schrijf. De start van dit werkjaar heeft me weer lekker aangeslingerd: meer cliënten in m’n praktijk, leuke nieuwe trainingsopdrachten, lekker schrijven… en natuurlijk Fietsen voor m’n etenniet te vergeten. Na bijna 17 maanden motiveert me dit nog meer dan in het begin. Heerlijk!

Mijn lunch bestond uit speltcrackers van de Biefit, met smeerseltjes van Poelier Jos Straathof, grillworst van Björn en stoofperenjam van Sylvia Simons-vd Berg van Santé Holland. Die jam is zooo lekker met maar minimaal suiker erin want daar is Sylvia heel goed in. Ik ging dus dat pakje halen en haalde meteen bij Keurslager Poleij een fles melk van DelflandseZuivel, kip op stok en ham voor op de witlof die ik wilde gaan maken.

Nog even bij Kaasmeester Richard langs voor notenmixen. Ik werd verwelkomd door een stralende witte glimlach van de winkelmedewerkster, die ik alleen ken met plaatjesbeugel. Trots vertelde ze dat die er na 2,5 jaar eindelijk uit mocht. Nou, een resultaat om trots op te zijn! Zie de foto…

Ik was precies op tijd thuis voordat de hel losbarstte, een onwijze hagelbui. Lekker winters sfeertje en alles wat nu valt, valt niet tijdens het snertfietsen zullen we maar denken. Ik ging aan de slag met de witlof van Boer Pait, met ham van Poleij en kaas van Kaasmeester Richard. Koken, ham en kaas erop en een beetje maïspaneermeel van de Biefit en dat glijdt dan zo in de oven een paar minuten op grillstand voor het krokante korstje. In de tussentijd in roomboter van de Biefit de kip op stok met stok en al braden. Jammie…

Gisteren ontbeten we met een schaaltje yoghurt: ik schapen, hij Grieks met granola. Banaan en blauwe bessen van de Biefit erdoor en ik nam een mix van lijnzaad en ongebrande notenmix. Variatie ten top.
Tussen de middag ging ik alvast een bodempie leggen voor het Snertfietsen van vandaag: een kommetje aardappelsoep. Ik moet natuurlijk wel wat te verbranden hebben vandaag.
We lieten ons ’s avonds verzorgen en m’n moeder tipje me over de uitzending van BinnensteBuiten van die avond, waarin Alain bij een radijskweker in Monster is. Wat een superleuk filmpje is dat ook geworden! Weer een uithangbord voor onze streek…

Gisteravond was nog lichtelijk een gekkenhuis want ik werd getipt door mijn zwaag en trouwe volger van deze show Walter Oosterbaan op het volgende artikel: https://www.ad.nl/…/laat-consument-bij-de-boer-kopen-niet-…/
Ik moest daar natuurlijk even impulsief op reageren op de FB-pagina van het AD zelf, met de mededeling dat ik dit dus ook al 17 maanden echt doe. Ik kreeg daar vervolgens veel reacties op, ledenverzoeken en opmerkingen als ‘daar heb ik geen geld voor’ en ‘heb jij wel werk of zo’. Dus even in de pen klimmen om daar antwoord op te geven. Ik hou ervan om anderen te motiveren om dit ook te gaan doen. Gewoon, omdat het zo leuk is, tijd bespaart, geld bespaart, plastic bespaart, voedselverspilling bespaart….

Ik werd natuurlijk ook weer een beetje hyperdepiep wakker vanmorgen. Geen probleem, dat trap ik er straks wel weer uit als ik heerlijk met een grote groep mensen de pad op kan om ons mooie Westland te laten zien tijdens het Snertfietsen. Het Blauwe Hek, Boer Pait en celeb-boerin Coriza HoogendonkSylvia Simons-vd BergZWAARD, slagerij & traiteur en Martin Jonas: here we come!

Ik dacht dat een verslag over Rust-en-Restjesdagen niet zo heel lang zou worden. Dat lange verslag van gisteren was toch redelijk een kwelling, voor de lezer en voor mij omdat ik de tekst halverwege ergens kwijt was geraakt. Blijkbaar heb ik zoveel woorden te delen over Fietsen voor m’n eten. Zal wel uit enthousiasme zijn…

Zie je ons vandaag langs fietsen? Zwaai dan even…
‍♀️ ‍♀️ ‍♀️ ‍♀️ ‍♀️ ‍♀️ ‍♀️ ‍♀️ ‍♀️ ‍♀️ ‍♀️ ‍♀️ ‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *