Fiets en ontdek jouw dagelijkse eten langs de weg…
Verslag relaxen en een beetje fietsen voor m’n eten – 27/12/2020 – 10/1/2021
door: Marja 10 januari 2021
Na die fijne kerstdagen, toen ik zo heerlijk aan het koken van Laura’s kerstmenu geslagen was, diende zich een periode van relaxen aan. Je hebt vast nog even de berichtjes over het staartje van het Kerstdinerfietsen voorbij zien komen. En de fotocollage van het te gekke jaar 2020 voor Fietsen voor m’n eten. Verder heb ik de afgelopen weken vooral veel uitgeslapen, heel veel gewandeld met m’n lief en de ene dag makkelijk gedaan met het eten en de andere dag uitgebreider gekookt. Zoals ik eerder schreef, heeft het bereiden van het kerstdinerfietsenmenu de Chef Marja in mij aangewakkerd. Dat resulteerde in het reorganiseren van mijn keukenkastjes, waardoor een prominente plaats voor mijn kookboeken ontstond. Zo pak ik deze er nu steeds even bij als ik iets in mijn koelkast heb liggen, om het wat meer culinair te bereiden.
Gelukkig zijn jullie in de tussentijd ook verblijd met de fietsverslagjes van Laura Hagen-Game zelf, die juist door het fietsen voor hun eten is geprikkeld. Erg tof om te zien dat het samen fietsen en ontdekken van voor haar nieuwe plaatsen, haar motiveert er vaker naartoe te gaan. Daar is deze groep natuurlijk voor bedoeld. Lees de tips, kijk ook op de regiokaart op de website op www.fietsenvoormijneten.nl/regio/westland, pak de fiets en koop je eten zoveel mogelijk lokaal en bij kleine ondernemers.
Zoals je op de foto’s kunt zien, genoot ik na de kerstdagen nog lange tijd na van de producten die ik samen met Laura bij elkaar gefietst had. Wat dacht je van de Borrelbox van Poelier Jos Straathof, aangevuld met augurken van de Biefit Gezondheidswinkel, mosterd van Landwinkel Pek en saucijzenstaaf van Bakkerij Erwin Scholtes? En als tweede ronde de Borrelpost.nl van Karen Kruijdenberg. Het was heerlijk op derde kerstdag met visite.
‘s Avonds werd het een Rust-en-Restjesmaaltijd: de haricot verts, tomatensalade en overgebleven krootjes van Laura’s menu werden een koude salade. Met opgepiepte broodjes van Het Blauwe Hek, gerookte zalm uit een kerstpakket, roomkaas van Kaasmeester Richard en cressen van Koppert Cress, werd het een heerlijke afterparty.
Voorafgaand aan de wandelingen in die week legden we een stevige bodem met de biologische roodfruit yoghurt van Hoeve Rust-hoff, met granola van Bavette Boutique Restaurant Farmshop en banaan van de Biefit. We konden er heerlijke lange wandelingen op maken…
Op maandag 28 december maakte ik een heerlijke soep van overgebleven restjes: een courgette van de Hoefweg in De Lier, de pompoenspread en zelfgemaakte pesto uit Laura’s menu, uien en knoflook van Eetvanpait, bouillonblokjes van de Biefit, roomkaas van Kaasmeester Richard en de zalm uit het kerstpakket. Desem stokbrood van Bakkerij Vreugdenhil opgepiept met roomboter van DelflandseZuivel erbij en smikkelen maar.
Op dinsdag 29 december werd het even makkelijk: een tosti van brood van Meesterbakker Roodenrijs met ham van Keurslager Poleij, kaas van KaasuitDenHoorn en een latte erbij met melk van Hoeve Rust-hoff. We reden met de vierwieler een rondje De Lier, waar we bij Jos Straathof en ZWAARD, slagerij & traiteur inkopen deden. Bij Bakkerij Vreugdenhil nog even een desem stokbrood en granola van Lijfstijl diëtisten kopen en we konden weer even vooruit. Gegrilde kippetjes, een simpele komkommersalade en een stuk brood van Bakkerij Huijsgemaakt werd het avondmaal.
Op Oudejaarsdag werd het doel natuurlijk: oliebollen! We fietsten samen naar Naaldwijk waar er bij de oliebollenkraam een rij van zeker een half uur wachten stond. Maar dat deerde m’n lief niet, die ging gewoon staan. En met resultaat.
Bezoekjes aan Bakkerij van Malkenhorst voor melk, Slagerij Björn van Koppen voor grillworst en broodbeleg, Kaasmeester Richard voor knabbelwaar en brie, Poelier Lieffering voor kippenvleugeltjes en Huijsgemaakt voor brood, leverde een mooie buit op. En toen zag ik ineens Gelato Di Geronimo weer bij Freshbo groente en fruit voor iedereen staan. Dus we kozen weer wat heerlijke ijssmaken uit en fietsten snel naar huis om het in de vriezer te leggen. Kastanje-ijs, mandarijn en stoofperen, het is allemaal het proeven waard. En wist je dat Geronimo zijn ijs helemaal volgens de traditionele manier maakt? Zonder poeders en pakjes, zoals veel ijssalons dat helaas wel doen, maar alleen met pure ingrediënten.
Dat beloofde een heerlijke oudejaarsavond te worden en dat werd het. Na het laatste avondmaal van 2020, het shoarmapakket van Zwaard, genoten
we van de bij elkaar gefietste lekkernijen. Ik hield het dit jaar zelfs vol om tot na 12:00 wakker te blijven.
Op nieuwjaarsdag genoten we ‘s avonds van omeletten met zalm en bacon van Poleij, de dubbeldooier eieren van Boer Pait, desemstokbrood van Vreugdenhil, ham van zwaard en serranoham uit een kerstpakket.
Zondag 2 januari werd het een ‘Loetje maar dan thuis’ van kogelbiefstuk van Björn van Koppen, sla van Boeregoed en tomaat van Opa Gerrit van de Zijdijk / Maasdijk. Nog wat stokbrood van Vreugdenhil erbij om de jus van roomboter van DelflandseZuivel te dopen.
Maandag 3 januari was de koelkast alweer aardig leeg en ik had nog wat klusjes met de vierwieler te doen, dus ik combineerde dat met komkommers en yoghurt halen bij Poleij. Het avondeten werd een geroosterde bloemkool van Boer Pait, met nog overgebleven verse kruiden van Boeregoed volgens een recept uit een kookboek. Meteen in het nieuwe jaar dat goede voornemen in werking laten treden: meer uitgebreid koken met recepten. Ik maakte er gebakken aardappels van de Kleine Achterweg bij en saucijzen van De Holy Hoeve. Flesje rode wijn van Honey Highway, die we bij Op Hodenpijl
hadden gekocht.
Dinsdag werd een dagje achter de pc. Ik was namelijk erg nieuwsgierig hoeveel bereik de berichten over het Kerstdinerfietsen hadden gehaald. Dit heb ik naar alle Kerstdinerfietsenpartners toegestuurd met de vraag wat de waarde hiervan voor hen was en hoeveel ze ons platform voor de inspanningen dan willen sponsoren. Wordt vervolgd…
‘s Avonds maakte ik een heerlijke Pasta di Marja, dat was ook al erg lang geleden. Farfalle pastafiguurtjes van Poleij, gehakt van de Holy Hoeve, tomaten van de Westgaag Maasland, uien en knoflook van Stichting Zorgkwekerij Mil Maasdijk, tomatenpuree bouillonblokjes en rode honingkruidenwijn van de Biefit. Het werd weer smullen.
Woensdag maakte ik hutspot van aardappels van de Kleine Achterweg, winterpeen van Boer Pait, uien van Mil Maasdijk, bouillonblokje van de Biefit en melk en boter van Delflandse Zuivel. Gelderse schijven van Zwaard erbij en heerlijk genieten met een beetje mosterd en een kuiltje jus…
Donderdag was de dipdag der dipdagen. Wat jullie door al mijn enthousiasme heen niet zo zien, is dat ik momenteel ‘onbetaald verlof’ heb gekregen van de overheid. Vanwege de coronamaatregelen heb ik mijn praktijk SuXeed Massage & Leefstijl moeten sluiten en heb ik ook geen compensatieregeling omdat ik tijdens deze lockdown buiten de boot val daarvoor… Een artikel over een osteopaat in hetzelfde schuitje, dat voorbij kwam op Facebook, brak bij mij de sluizen even open. Het maakt me erg verdrietig dat ik mijn cliënten nu niet kan helpen. Dit zat deze week ook in de weg van dingen die ik normaal gesproken heel leuk vind om te doen. Maar de huilbui was erg ontladend want daarna liep alles beter: ik ging weer aan de slag met koken en fietsen en had weer zin om naar de nieuwe website te kijken. Jaja, jullie lezen het goed: we zijn inmiddels al maanden bezig met een nieuw ontwerp van onze website. Wordt ook vervolgd…
Donderdag maakte ik de entrecotes van Hoeve Rust-hoff klaar, met een salade van ingrediënten van Boeregoed, Poleij en Opa Gerrit. Beetje mais van de Biefit en ei van Boer Pait erdoor. Ik maakte dit keer zelf de dressing met olijfolie en azijn van Kaasmeester Richard. Krootjes van Boer Pait erbij en het werd een heerlijke maaltijd.
Vrijdagmiddag fietste ik nog even langs Boeregoed en de Biefit voor ingrediënten van pompoensoep, want ik heb nog een pompoen over van het Kerstdinerfietsen. Het maken van de soep zelf kwam er niet meer van maar ik heb in ieder geval de ingrediënten in huis om het recept uit het boek van Dokter Tamara te maken.
Ik warmde een courgettesoepje op uit de vriezer en nam er een toetje na: stoofpeertjesijs van Geronimo, met stoofpeertjes uit een potje van Francien van Haften van de Alsemgeestlaan. Een heerlijke combi.
Gisteren kreeg ik m’n lief weer mee op de fiets. We fietsten naar Santé Holland
voor drie pakken water. Dat was terug wel zwaar met 30 kg last. Maar het was zulk prachtig fietsweer! Even thuis uitladen en nog door naar het centrum van ‘s-Gravenzande om brood bij Roodenrijs, kaas bij Richard en broodbeleg, eieren en maïsbrood van Bakkerij Paul Schalke bij Poleij te halen. Een heerlijk ritje van 16 km.
De zin om te fietsen voor m’n eten is weer terug, Chef Marja is lekker bezig, de laatste hand wordt aan de nieuwe website gelegd, de Kerstdinerfietsenpartners zijn sponsorbijdragen aan het storten, kortom: dat belooft veel voor 2021! Ik kan niet wachten tot de oogst van Westlandse en Delflandse groenten en fruit in de kas en op het land weer op gang komt. En alle stalletjes langs de wegen en paden weer verschijnen. Tot die tijd is er gelukkig genoeg aanbod bij de boerderijwinkels en kleine winkeliers in de buurt.
Nogmaals een gezond 2021 en tot ziens op de fiets!
Borrelbox van Poelier Jos Straathof met augurken van Biefit Gezondheidswinkel en saucijzenstaaf van Bakkerij Erwin Scholtes — bij Fietsen voor m’n eten.
Borrelpost.nl van Karen Kruijdenberg — bij Fietsen voor m’n eten.
De overgebleven groenten van Laura’s menu tot koude salade gemaakt. Zalm uit een kerstpakket erbij met roomkaas van Kaasmeester Richard en cressen van Koppert Cress. Afbakbroodjes van Het Blauwe Hek — bij Fietsen voor m’n eten.
Het eindresultaat — bij Fietsen voor m’n eten.
Bodem voor een lange wandeling: roodfruit yoghurt van Hoeve Rust-hoff met granola van Bavette Boutique Restaurant Farmshop en banaan van de Biefit Gezondheidswinkel. — bij Fietsen voor m’n eten.
Soep gemaakt van courgette van de Hoefweg De Lier, pompoenspread en pesto van Laura’s menu, uien en knoflook van Stichting Zorgkwekerij Mil Maasdijk, roomkaas van Kaasmeester Richard en zalm uit een kerstpakket. Desembrood van Bakkerij Vreugdenhil erbij en boter van DelflandseZuivel — bij Fietsen voor m’n eten.
Ontbijtje voor de wandeling: tosti van brood van Meesterbakker Roodenrijs, met ham van Keurslager Poleij en kaas van KaasuitDenHoorn. Latte met melk van Hoeve Rust-hoff. — bij Fietsen voor m’n eten.
Smeerseltjes bij Poelier Jos Straathof halen — bij Poelier Jos Straathof.
Broodbeleg en shoarmapakket halen bij ZWAARD, slagerij & traiteur — bij ZWAARD, slagerij & traiteur
Voorraadje granola van Lijfstijl diëtisten en crackers mee bij Bakkerij Vreugdenhil. — bij Bakkerij Vreugdenhil
Even simpel: gegrilde kippenpootjes van Poelier Jos Straathof met komkommersalade van Boeregoed en Biefit Gezondheidswinkel en brood van Bakkerij Huijsgemaakt — bij Fietsen voor m’n eten
M’n lief in de rij voor oliebollen in Naaldwijk — in Naaldwijk.
Gelato Di Geronimo bij Freshbo groente en fruit voor iedereen, verschillende smaken mee…
Fietsen voor oliebollen en de rest 10 km — bij Fietsen voor m’n eten.
De buit van oudejaarsdag — bij Fietsen voor m’n eten.
Shoarmapakket van ZWAARD, slagerij & traiteur met witlofsalade op oudejaarsdag — bij Fietsen voor m’n eten.
Omeletten met zalm en bacon van Keurslager Poleij, eieren van Eetvanpait, roomboter van DelflandseZuivel en stokbrood van Bakkerij Vreugdenhil. — bij Fietsen voor m’n eten.
Kogelbiefstuk van Slagerij Björn van Koppen, salade van Boeregoed, brood van Bakkerij Vreugdenhil, roomboter van DelflandseZuivel — bij Fietsen voor m’n eten.
Yoghurt van DelflandseZuivel halen bij Keurslager Poleij — bij Keurslager Poleij
Geroosterde bloemkool van Eetvanpait met verse kruiden van Boeregoed, gebakken aardappels van de Kleine Achterweg, saucijzen van De Holy Hoeve. Honey Highway rode wijn van Op Hodenpijl erbij. — bij Fietsen voor m’n eten
Pasta di Marja: pasta Farfalle van bij Keurslager Poleij, gehakt van De Holy Hoeve, tomaten van Westgaag Maasland, tomatenpuree bouillonblokje rode honingkruidenwijn van de Biefit Gezondheidswinkel, knoflook en ui van Stichting Zorgkwekerij Mil Maasdijk — bij Fietsen voor m’n eten
Hutspot van aardappels van Kleine Achterweg, winterpeen van Eetvanpait, uien van Stichting Zorgkwekerij Mil Maasdijk, melk en roomboter van DelflandseZuivel. Gelderse schijf van ZWAARD, slagerij & traiteur — bij Fietsen voor m’n eten
Entrecote van Hoeve Rust-hoff, salade van Boeregoed en mais van de Biefit Gezondheidswinkel. Dressing met olie en azijn van Kaasmeester Richard, krootjes, sjalotje en knoflook van Eetvanpait — bij Fietsen voor m’n eten
Ingrediënten halen voor de pompoensoep van Dokter Tamara, bij Boeregoed — bij Boeregoed
Melk van DelflandseZuivel halen bij Boeregoed — bij Boeregoed
Krieltjes mee bij Boeregoed — bij Boeregoed
Vlees van Delflandse Vleesmeesters mee bij Boeregoed — bij Boeregoed
Citroen voor in de pompoensoep mee bij Biefit Gezondheidswinkel — bij Biefit Gezondheidswinkel
Gistextractvrije bouillonblokjes mee bij Biefit Gezondheidswinkel — bij Biefit Gezondheidswinkel
Rondje 9 km op vrijdagmiddag — bij Fietsen voor m’n eten
De buit van vrijdagmiddag — bij Fietsen voor m’n eten
Courgette-pompoen-pestosoepje opwarmen op vrijdagavond — bij Fietsen voor m’n eten
Toetje stoofpeertjesijs van Gelato Di Geronimo met stoofpeertjes uit potje van Francien van Haften (Alsemgeestlaan tussen nr 1 en 2, ‘s-Gravenzande) — bij Fietsen voor m’n eten
Met m’n lief op de fiets naar Santé Holland — bij Sante Beach
Kaas en olijfolie mee bij Kaasmeester Richard — bij Kaasmeester Richard
Eieren mee bij Keurslager Poleij — bij Keurslager Poleij
16 km fietsen met m’n lief — bij Fietsen voor m’n eten
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.