Verslag relaxen en een beetje fietsen voor m’n eten – 27/12/2020 – 10/1/2021


Na die fijne kerstdagen, toen ik zo heerlijk aan het koken van Laura’s kerstmenu geslagen was, diende zich een periode van relaxen aan. Je hebt vast nog even de berichtjes over het staartje van het Kerstdinerfietsen voorbij zien komen. En de fotocollage van het te gekke jaar 2020 voor Fietsen voor m’n eten. Verder heb ik de afgelopen weken vooral veel uitgeslapen, heel veel gewandeld met m’n lief en de ene dag makkelijk gedaan met het eten en de andere dag uitgebreider gekookt. Zoals ik eerder schreef, heeft het bereiden van het kerstdinerfietsenmenu de Chef Marja in mij aangewakkerd. Dat resulteerde in het reorganiseren van mijn keukenkastjes, waardoor een prominente plaats voor mijn kookboeken ontstond. Zo pak ik deze er nu steeds even bij als ik iets in mijn koelkast heb liggen, om het wat meer culinair te bereiden.

Gelukkig zijn jullie in de tussentijd ook verblijd met de fietsverslagjes van Laura Hagen-Game zelf, die juist door het fietsen voor hun eten is geprikkeld. Erg tof om te zien dat het samen fietsen en ontdekken van voor haar nieuwe plaatsen, haar motiveert er vaker naartoe te gaan. Daar is deze groep natuurlijk voor bedoeld. Lees de tips, kijk ook op de regiokaart op de website op www.fietsenvoormijneten.nl/regio/westland, pak de fiets en koop je eten zoveel mogelijk lokaal en bij kleine ondernemers.

Zoals je op de foto’s kunt zien, genoot ik na de kerstdagen nog lange tijd na van de producten die ik samen met Laura bij elkaar gefietst had. Wat dacht je van de Borrelbox van Poelier Jos Straathof, aangevuld met augurken van de Biefit Gezondheidswinkel, mosterd van Landwinkel Pek en saucijzenstaaf van Bakkerij Erwin Scholtes? En als tweede ronde de Borrelpost.nl van Karen Kruijdenberg. Het was heerlijk op derde kerstdag met visite.
‘s Avonds werd het een Rust-en-Restjesmaaltijd: de haricot verts, tomatensalade en overgebleven krootjes van Laura’s menu werden een koude salade. Met opgepiepte broodjes van Het Blauwe Hek, gerookte zalm uit een kerstpakket, roomkaas van Kaasmeester Richard en cressen van Koppert Cress, werd het een heerlijke afterparty.
Voorafgaand aan de wandelingen in die week legden we een stevige bodem met de biologische roodfruit yoghurt van Hoeve Rust-hoff, met granola van Bavette Boutique Restaurant Farmshop en banaan van de Biefit. We konden er heerlijke lange wandelingen op maken…
Op maandag 28 december maakte ik een heerlijke soep van overgebleven restjes: een courgette van de Hoefweg in De Lier, de pompoenspread en zelfgemaakte pesto uit Laura’s menu, uien en knoflook van Eetvanpait, bouillonblokjes van de Biefit, roomkaas van Kaasmeester Richard en de zalm uit het kerstpakket. Desem stokbrood van Bakkerij Vreugdenhil opgepiept met roomboter van DelflandseZuivel erbij en smikkelen maar.
Op dinsdag 29 december werd het even makkelijk: een tosti van brood van Meesterbakker Roodenrijs met ham van Keurslager Poleij, kaas van KaasuitDenHoorn en een latte erbij met melk van Hoeve Rust-hoff. We reden met de vierwieler een rondje De Lier, waar we bij Jos Straathof en ZWAARD, slagerij & traiteur inkopen deden. Bij Bakkerij Vreugdenhil nog even een desem stokbrood en granola van Lijfstijl diëtisten kopen en we konden weer even vooruit. Gegrilde kippetjes, een simpele komkommersalade en een stuk brood van Bakkerij Huijsgemaakt werd het avondmaal.
Op Oudejaarsdag werd het doel natuurlijk: oliebollen! We fietsten samen naar Naaldwijk waar er bij de oliebollenkraam een rij van zeker een half uur wachten stond. Maar dat deerde m’n lief niet, die ging gewoon staan. En met resultaat.
Bezoekjes aan Bakkerij van Malkenhorst voor melk, Slagerij Björn van Koppen voor grillworst en broodbeleg, Kaasmeester Richard voor knabbelwaar en brie, Poelier Lieffering voor kippenvleugeltjes en Huijsgemaakt voor brood, leverde een mooie buit op. En toen zag ik ineens Gelato Di Geronimo weer bij Freshbo groente en fruit voor iedereen staan. Dus we kozen weer wat heerlijke ijssmaken uit en fietsten snel naar huis om het in de vriezer te leggen. Kastanje-ijs, mandarijn en stoofperen, het is allemaal het proeven waard. En wist je dat Geronimo zijn ijs helemaal volgens de traditionele manier maakt? Zonder poeders en pakjes, zoals veel ijssalons dat helaas wel doen, maar alleen met pure ingrediënten.
Dat beloofde een heerlijke oudejaarsavond te worden en dat werd het. Na het laatste avondmaal van 2020, het shoarmapakket van Zwaard, genoten
we van de bij elkaar gefietste lekkernijen. Ik hield het dit jaar zelfs vol om tot na 12:00 wakker te blijven.
Op nieuwjaarsdag genoten we ‘s avonds van omeletten met zalm en bacon van Poleij, de dubbeldooier eieren van Boer Pait, desemstokbrood van Vreugdenhil, ham van zwaard en serranoham uit een kerstpakket.
Zondag 2 januari werd het een ‘Loetje maar dan thuis’ van kogelbiefstuk van Björn van Koppen, sla van Boeregoed en tomaat van Opa Gerrit van de Zijdijk / Maasdijk. Nog wat stokbrood van Vreugdenhil erbij om de jus van roomboter van DelflandseZuivel te dopen.
Maandag 3 januari was de koelkast alweer aardig leeg en ik had nog wat klusjes met de vierwieler te doen, dus ik combineerde dat met komkommers en yoghurt halen bij Poleij. Het avondeten werd een geroosterde bloemkool van Boer Pait, met nog overgebleven verse kruiden van Boeregoed volgens een recept uit een kookboek. Meteen in het nieuwe jaar dat goede voornemen in werking laten treden: meer uitgebreid koken met recepten. Ik maakte er gebakken aardappels van de Kleine Achterweg bij en saucijzen van De Holy Hoeve. Flesje rode wijn van Honey Highway, die we bij Op Hodenpijl
hadden gekocht.
Dinsdag werd een dagje achter de pc. Ik was namelijk erg nieuwsgierig hoeveel bereik de berichten over het Kerstdinerfietsen hadden gehaald. Dit heb ik naar alle Kerstdinerfietsenpartners toegestuurd met de vraag wat de waarde hiervan voor hen was en hoeveel ze ons platform voor de inspanningen dan willen sponsoren. Wordt vervolgd…
‘s Avonds maakte ik een heerlijke Pasta di Marja, dat was ook al erg lang geleden. Farfalle pastafiguurtjes van Poleij, gehakt van de Holy Hoeve, tomaten van de Westgaag Maasland, uien en knoflook van Stichting Zorgkwekerij Mil Maasdijk, tomatenpuree bouillonblokjes en rode honingkruidenwijn van de Biefit. Het werd weer smullen.
Woensdag maakte ik hutspot van aardappels van de Kleine Achterweg, winterpeen van Boer Pait, uien van Mil Maasdijk, bouillonblokje van de Biefit en melk en boter van Delflandse Zuivel. Gelderse schijven van Zwaard erbij en heerlijk genieten met een beetje mosterd en een kuiltje jus…
Donderdag was de dipdag der dipdagen. Wat jullie door al mijn enthousiasme heen niet zo zien, is dat ik momenteel ‘onbetaald verlof’ heb gekregen van de overheid. Vanwege de coronamaatregelen heb ik mijn praktijk SuXeed Massage & Leefstijl moeten sluiten en heb ik ook geen compensatieregeling omdat ik tijdens deze lockdown buiten de boot val daarvoor… Een artikel over een osteopaat in hetzelfde schuitje, dat voorbij kwam op Facebook, brak bij mij de sluizen even open. Het maakt me erg verdrietig dat ik mijn cliënten nu niet kan helpen. Dit zat deze week ook in de weg van dingen die ik normaal gesproken heel leuk vind om te doen. Maar de huilbui was erg ontladend want daarna liep alles beter: ik ging weer aan de slag met koken en fietsen en had weer zin om naar de nieuwe website te kijken. Jaja, jullie lezen het goed: we zijn inmiddels al maanden bezig met een nieuw ontwerp van onze website. Wordt ook vervolgd…
Donderdag maakte ik de entrecotes van Hoeve Rust-hoff klaar, met een salade van ingrediënten van Boeregoed, Poleij en Opa Gerrit. Beetje mais van de Biefit en ei van Boer Pait erdoor. Ik maakte dit keer zelf de dressing met olijfolie en azijn van Kaasmeester Richard. Krootjes van Boer Pait erbij en het werd een heerlijke maaltijd.
Vrijdagmiddag fietste ik nog even langs Boeregoed en de Biefit voor ingrediënten van pompoensoep, want ik heb nog een pompoen over van het Kerstdinerfietsen. Het maken van de soep zelf kwam er niet meer van maar ik heb in ieder geval de ingrediënten in huis om het recept uit het boek van Dokter Tamara te maken.
Ik warmde een courgettesoepje op uit de vriezer en nam er een toetje na: stoofpeertjesijs van Geronimo, met stoofpeertjes uit een potje van Francien van Haften van de Alsemgeestlaan. Een heerlijke combi.
Gisteren kreeg ik m’n lief weer mee op de fiets. We fietsten naar Santé Holland
voor drie pakken water. Dat was terug wel zwaar met 30 kg last. Maar het was zulk prachtig fietsweer! Even thuis uitladen en nog door naar het centrum van ‘s-Gravenzande om brood bij Roodenrijs, kaas bij Richard en broodbeleg, eieren en maïsbrood van Bakkerij Paul Schalke bij Poleij te halen. Een heerlijk ritje van 16 km.
De zin om te fietsen voor m’n eten is weer terug, Chef Marja is lekker bezig, de laatste hand wordt aan de nieuwe website gelegd, de Kerstdinerfietsenpartners zijn sponsorbijdragen aan het storten, kortom: dat belooft veel voor 2021! Ik kan niet wachten tot de oogst van Westlandse en Delflandse groenten en fruit in de kas en op het land weer op gang komt. En alle stalletjes langs de wegen en paden weer verschijnen. Tot die tijd is er gelukkig genoeg aanbod bij de boerderijwinkels en kleine winkeliers in de buurt.
Nogmaals een gezond 2021 en tot ziens op de fiets!

 ‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *