Verslag Pompoensoepfietsen – 26/10/2019


De spierpijn is net uit de beentjes dus even zitten voor een uitgebreid verslag van het Pompoensoepfietsen van afgelopen zaterdag.
 
Het beloofde ’s morgens al een prachtige dag te worden. 18 graden en het grootste deel van de rit windje mee. En een stevig windje was het!
We ontmoetten elkaar bij NON pop-up in De Lier. Na een heerlijk bakkie latte of cappuccino met wat huisgemaakt lekkers, fietshoudelijke mededelingen en een groepsfoto, gingen we de pad op.
Na wel 1 kilometer gefietst te hebben, wachtte ons op de Burgemeester Crezeelaan een heuse peperproeverij bij Westlandpeppers. Verbaasd over de verschillende kleuren, smaken en formaten, deden we ons voorzichtig tegoed aan de pit voor in de soep. Dat leuke stalletje aan het begin van de laan gaat nog weleens van pas komen. Het staat er jaarrond.
Via het Kralingerpad fietsten we door ‘de polder’ met een stevige zijwind, dus oppassen, naar Schipluiden. Op de Gaagweg vind je daar op nummer 36 Kaas- en Zuivelboerderij van Winden waar de zuivel in eigen winkel(tje) verkocht wordt. We werden door Jolanda rond geleid door de yoghurt-, vla- en kaasmakerij en kregen heerlijk wat te proeven. John en Nelly van Winden waren net heerlijke kazen van melk van eigen koeien aan het maken, dus we kregen ook nog uitleg over hoe dat in z’n werk gaat. Na onze eigen inkopen, natuurlijk roomboter voor de kruidenboter, stapten we weer op de fiets om de rest van het volle program af te werken.
Door Schipluiden heen, even iedereen aanwijzen waar ze Farm I See kunnen vinden, fietsten we langs Op Hodenpijl, door naar Den Hoorn. Daar wachtte onze tafel bij Piece of Cake voor een kleine lunch. Het was zoals ze zeggen ‘stervensdruk’ en de huisgemaakte taarten waren niet aan te slepen. Wij bestelden een tosti met variaties van geitenkaas en gewone ham/kaas en ondertussen sloot ook Marieke Berkhout aan bij de groep.
Met weer een stevig bodempie voor de volgende rit, fietsten we over de Buitenwatersloot en door het oude Delft en Delftse Hout naar Hoeve Biesland. Daar stond Bakker Jan Bronswijk al te trappelen om ons alles over de bakkerij, desem en emmerbrood te vertellen. Omdat Jan niet te stoppen is en we nog inkopen voor de soep moesten doen in De Winkel van Hoeve Biesland, zat een rondleiding over de boerderij er niet in.
Na het afrekenen van het emmerbrood en nog wat inkopen als olijfolie en appels voor de soep (en m’n eigen voorraad zuurkool, spekblokjes en rookworst van eigen fabrikaat van Hoeve Biesland), kozen we het Hazepad door de natuur om na de slingerpaadjes op de Middelweg uit te komen. Bij Stadstuinderij Buitenleeft werden we hartelijk ontvangen door opperhoofd Margriet Knospe.
Even bijkomen met een bakkie thee in de prachtige kas, waar Marieke de houtkachel alvast opstookte voor het koken van de soep en Margriet ons vertelde wat je bij deze zelfoogsttuin allemaal kunt vinden en beleven. En hoe kun je dat beter beleven, dan het zelf meemaken! We werden dus het land op gestuurd met een emmer water en een kruiwagen en een hooivork om de winterpeen voor in de soep zelf te oogsten en wassen.
Ondertussen werd in de houtkachel de oven ook al lekker warm en de pompoenen konden in stukken gesneden worden en ontdaan van pitjes. In olijfolie in de oven even zacht laten worden en ondertussen gingen we aan de slag met het snijden van de uien, knoflook en tijmblaadjes plukken van de verse tijm uit de kruidentuin van BuitenLeeft.
Marieke was ondertussen druk bezig met eetbare bloemen plukken voor in de kruidenboter. De roomboter lag naast de kachel heerlijk zacht te worden zodat het makkelijk te verwerken was. Iedereen had een taak en er werd heerlijk doorgewerkt. Wat een rust heerste er op dat land en in die kas!
En waar vind je een plek waar je gewoon in de buitenlucht met ondergaande zon de soep kunt blenderen? Bij BuitenLeeft natuurlijk, want als je haspel te kort is, improviseer je gewoon als je Marieke Berkhout heet…
En met zoveel liefde aan je eten werken, maakt hongerig natuurlijk. De soep met Westlandpepper-pit smaakte voortreffelijk en het emmerbrood van Jan met de bloemen/kruidenboter was er perfect bij.
Na de afwas begon de schemer al in de dalen. We fietsten tot aan Den Hoorn gezamenlijk en daar kozen meefietsers John En Elly van Os en Jeannette ieder hun eigen pad. Met Ria Roessen en Elizabeth Voorberg-Koelewijn fietste ik met flinke tegenwind terug naar huis.
Thuis gekomen na totaal 52 km fietsen snel de boodschapjes in de (koel)kast en de overgebleven soep laten afkoelen om in de vriezer te bewaren voor een lekkere lunch of eenzaam avondmaal. En met de beentjes op de bank…
Bedankt aan alle meefietsers en aan de deelnemende partijen voor de mooie verhalen en producten die jullie vol passie maken!
Deze fietstocht is zeker voor herhaling vatbaar! Wat heet… op vrijdag 15 november gaan we weer. Op dit moment hebben we nog maar 2 aanmeldingen, dus duim je mee dat het door kan gaan? Want het is echt een unieke belevenis…. Aanmelden kan via https://www.fietsenvoormijneten.nl/evenement/pompoensoepfietsen-15nov/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *