Verslag heeeeuuuul weinig fietsen voor m’n eten – 9/3 – 14/3/2019


Gisteren schreef een lid van deze groep van het eerste uur, achter de schermen: “Vind je het niet jammer dat de mensen met de auto gaan? Ik vind juist de fiets verhalen leuk   Heet ook fietsen voor je eten  ”. Ja, natuurlijk vind ik dat jammer, maar de lokale kleine ondernemer wordt wel gesteund in jullie verhalen dus blijf ze vooral delen. Bovendien heb ik me zelf ook ‘schuldig’ gemaakt aan een paar autoritjes, vanwege tijdgebrek en weersomstandigheden. Dit zullen jullie in de komende verslagen terug lezen.
Dus… iets met pot, ketel en zwart…?

Zaterdag 9 maart was een bijzondere dag vol openingen van nieuwe ondernemingen. M’n lief en ik gingen met de vierwieler naar het breeje durrup om daar eerst even wat te ontbijten. Bij Meesterbakker Roodenrijs in ‘s-Gravenzande kun je naast heerlijk brood en banket kopen, ook zitten om een broodje te eten met een lekker bakkie latte erbij. Dus dat werd het plan, én de uitvoering. Na afloop nog een zakje eierkoeken mee en op naar het Marktplein.

Daar werd Plein van Welzijn officieel geopend door Arne Weverling, voormalig wethouder van de Gemeente Westland, tegenwoordig lid van de Tweede Kamer. Na het officiële lintje-doorknippen, konden we binnen een kijkje nemen in dit nieuwe gezondheidscentrum. We waren toch wel nieuwsgierig of we last hadden van diabetes door het eten van al dat lekkers, dus bij Nellie van den Berge werd het naaldje geprikt en het bloed onderzocht. Wist je dat Nellie achter de schermen de beheerder is van de regiokaart in de groep Fietsen voor m’n bloemen – Westland?

Verder naar boven belandden we ineens bij Lijfstijl diëtisten, jaja die van die heerlijke granola die ik altijd bij Bakkerij Vreugdenhil koop. Ik raakte in gesprek met diëtiste Marjolein van Dop en de flyers van Fietsen voor m’n eten belandden meteen bij haar op tafel. Ze werken ook samen met de Sapbar Naaldwijk, waar door hen samengestelde fruit- en groentesappen worden verkocht. Zo leuk om die verbindingslijntjes tussen Westlandse ondernemers te ontdekken. En ja, als het gaat over lokaal eten, dan sta ik natuurlijk op de eerste rij.

Volgende stop werd de opening van het PLSTK Café in de Zeetoren in Hoek van Holland. Een onwijs gaaf initiatief van drie jonge ondernemers die een betere wereld zonder plastic willen. Robin Durieux, Maxim Joosen en Charlotte Helmonds hebben al surfend (jaja in water) de hele wereld over gereisd en met eigen ogen gezien hoe omvangrijk het plastic probleem is. Hoeve Biesland levert er de ingrediënten voor hun heerlijke hapjes, op deze supermooie plek in de duinen.
Ik sprak Charlotte persoonlijk en wenste haar veel gasten, zodat ze hun droom werkelijkheid kunnen maken. En de flyers van Fietsen voor m’n etenbelandden ook daar aan de ‘wall of fame’ om mee te nemen voor de mensen die dat willen.
En er werden heerlijke hapjes en gratis drankjes geserveerd. En Aafke SchoonhovenEster BrougHester van der Leeden en vriendin (die ik daar tegenkwam) leefden, net als ik en m’n lief, nog lang en verzadigd…

De rest van de dag werd een beetje rommelen in de keuken. M’n moedertje had grote opruiming in huis gedaan en was eerder met een doos vol weckpotten aangekomen. Wil jij die? Jahoor, kom maar op. Ik had er vrijdags tijdens een dagje uit met vriendin Manuela Ende-Ruis nieuwe rubberen ringen voor gekocht bij Ikea, dus lekker wat te doen. Ze zagen er weer uit als nieuw.
In diezelfde keuken ging ik ook aan de slag met het avondeten: hamburgers van Bavette Boutique Restaurant, met een grote salade van sla en rode ui van Boer Pait Peter Hoogendonk, paprika, tomaat en witte kool nog van de Huishoudbeurs, komkommer van Koornneef Versmarkt, dressing van de Biefit Gezondheidswinkel. Beetje knoflooksaus nog over van het shoarmapakket van ZWAARD, slagerij & traiteur, mayonaise en ketchup van de Biefit en de roomboter om in te bakken ook van de Biefit. Heerlijk vlees van eigen boerderij van Bavette, smaakt toch altijd net effe beter…

Zondag 10 maart was een ‘oud’-brood-als-brunch-opmaak-dag. Ik maakte een tosti met ham van Zwaard, kaas van Kaasmeester Richard, en boterhammen met roomboter van DelflandseZuivel, eiersalade van Poelier Jos Straathof en framblije jam die ik van Ingrid Schrauwen kado had gekregen. ’s Avonds lieten we ons verzorgen en verder werd het een heerlijke luierdag vanwege de harde wind die dag.

Maandag 11 maart startte de dag met een eierkoek van Roodenrijs, met boter van Delflandse Zuivel. Ik had een drukke praktijkdag en ’s avonds stond er een leuke bijeenkomst van MKB Westland in De Kiem gepland. Als lunch nam ik een restje salade van zaterdag, die twee dagen later nog lekkerder was. Wat brood en krentenbollen van Bakkerij vd Berg (door m’n lief meegenomen) en eiersalade van Slagerij Björn van Koppen erbij en ik kon er weer even tegenaan. Als avondeten maakte ik spitskoolstamppot, een beetje naar recept van Els Melchers, die ik om hulp daarmee had gevraagd. Ik had namelijk nog nooit in mijn leven spitskool klaargemaakt. Het werd een rauwe stamppot, zoals ik ook andijviestamppot klaarmaak, dus lekker makkelijk. Schnitzel van Björn erbij, aardappels van de Kleine Achterweg en spekblokjes van Zwaard.

Het avondprogramma was er een voor in de boeken. Leiderschapstrainer Remco Claassen prikkelde ons om na te denken over wij als ondernemers van gaan kwispelen. Nou, jullie weten al waar ik van kwispel… Na afloop wisselden Remco en ik onze boeken en levensverhalen uit. Ik ging naar huis met zijn boek Verbaal meesterschap. Wie weet haal ik er nog tips uit als ik eens wordt uitgenodigd als spreker om over dit onwijs leuke initiatief te praten. Daar gaat mijn (inmiddels steeds langer wordende) paardenstaartje wel van kwispelen!

Dinsdag 12 maart had Ria Hogervorst-Smit nog gehoor gegeven aan mijn oproep om die zielige witte kolen, van de Huishoudbeurs gered, uit mijn koelkast te bevrijden om er iets lekkers van te maken. Ze had de stevige wind getrotseerd om ze op te halen, voordat ze verpieterd zouden zijn.
Tussen de bedrijven door fietste ik even naar het dorp om kaas te halen bij Kaasmeester Richard. Die vertelde honderduit het verhaal achter de Vergeten Leidse Komijn waar mijn oog op viel. Maar of we dat bijzondere verhaal met het laagje zout dat in die kaas zit moeten nemen, is nog even de vraag…

Ik nam wat notenmixen en fetakaas mee, bij buurman Primera Brekelmanswat wenskaarten en loopfietste naar Keurslager Poleij, die minisupermarkt met heerlijke etenswaren, naast het vlees dat zij verkopen.
Ik nam er komkommers en ijsbergsla mee, zuivel van Delflandse Zuivel, broodbeleg en opa’s gehakt om ’s avonds makkelijk klaar te zijn met ballen braden. Bij Dierenwinkel van Staalduinen nog even goed voor het vogelbeessie zorgen en mijn buit was weer compleet. Wel op de fiets maar niet-noemenswaardige kilometers.

Het werd weer een diner voor drie want schoonmoedertje kwam bij ons eten. Die opa’s gehaktballen in roomboter van de Biefit, met een grote salade van ijsbergsla en komkommer van Poleij, beurstomaat, fetakaas van Richard, rode ui van Stichting Zorgkwekerij Mil Maasdijk en dressing van de Biefit. De dag ervoor was er nog wat spitskoolstamppot overgebleven en ik dacht: “zou dat lekker zijn als ik het bak in een beetje olijfolie van de Biefit, zoals gebakken aardappelen?”. Met een beetje scharrelmayonaise van Farm I See, werd het een feest om op te eten, zo lekker! En natuurlijk geheel volgens mijn principes tegen verspilling.

Woensdag 13 maart startte ik de dag met een schaaltje Griekse yoghurt met blauwe bessen van de Biefit en granola van Lijfstijl diëtisten. Ik had wat praktijkafspraken voor SuXeed en lunchte onder de middag met wat overgebleven salade van dinsdag, speltcrackers van Bakkerij Vreugdenhil, broodbeleg van Poleij en boter van Delflandse Zuivel.

Ik was eigenlijk van plan om met De Vers-Express naar Schipluiden te fietsen, waar ik alleskunner en allesdoener Aad van Meurs ging inwijden in de achterkant van de regiokaart op de website. Het werd de vierwieler en dat was maar goed ook. De eerste hagelbui viel al op m’n stoffen dak toen ik net de hoek om was.
Eerst even langs buurvrouw Joke Schoneveld van Schoneveld Interieur, die zo mooi en zo snel die t-shirts voor de Huishoudbeurs had gemaakt, maar met wie ik nog niet persoonlijk had kennis gemaakt. Onder het genot van een kopje thee liet ze mij zien wat ze allemaal kon maken met de apparatuur die ze heeft aangeschaft.

Twee deuren verder naar Aad, die al helemaal zat te trappelen om aan de slag te gaan met het invoeren van stalletjes. We werden vereeuwigd door vrouw Wilma van Meurs, terwijl ik Aad uitlegde hoe die stalletjes van de kaart op www.fietsenvoormijnetenwestland.nl in de kaart op www.fietsenvoormijneten.nl terecht komen. Met straks nog veel meer zoekmogelijkheden, kunnen we dan op een dag als vandaag de stalletjes die open zijn, gewoon vinden op de regiokaart. Werk in uitvoering nog… dus…

Het was natuurlijk zo gezellig bij Aad en Wilma, dat ik bijna geen boodschappen meer kon scoren voor die avond. Nog net voor sluitingstijd haalde ik bij Zwaard drie malse kogelbiefstukjes voor twee van de aanbieding. In de gauwigheid gewoon vergeten een foto te maken in de winkel en als gescoorde buit. Ik kookte en bakte er aardappelschijfjes van de Kleine Achterweg bij in olijfolie van de Biefit. Een salade erbij van ijsbergsla en komkommer van Poleij, paprika en tomaat van de Huishoudbeurs (zolang kon ik nog steeds met die geredde groenten doen) en dressing van de Biefit. Smikkelen!

Donderdag 14 maart was de wind gelukkig weer een beetje afgenomen, dus er stond een wandeling in Het Staelduinse Bos op de planning met moedertje. Ik ontbeet met een schaaltje Griekse yoghurt met banaan van de Biefit, ging druk aan de slag met de website en na de wandeling reed ik even langs de Hoekse Vishandel om een paar sliptongetjes te halen.
Ik had nog steeds die rode kool van de Huishoudbeurs in m’n koelkast en ging die klaarmaken, met een kaneelstokje, kruidnagels en balsamicoazijn van de Biefit erdoor, laurier van de ‘s-Gravenzandse weekmarkt kruidenkraam, en twee grote appels van Boer Pait. De sliptongetjes bakte ik in roomboter van de Biefit.

En over rode kool gesproken… vandaag maken Wim Löbker van Onwijs Lekker en ik bekend wie de Onwijslekkerrodekoolkwis heeft gewonnen. Rapapa Rapapa…
Nog even geduld aub…

Later!

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *