Verslag groenten- en perenredden 25/2 – 1/3/2019


Terwijl de fietsversnelling deze week een beetje terug geschakeld werd, was het natuurlijk nog een te gekke drukke week. En mocht je nog peren voor Team Westland willen kopen vandaag? Boerderij Hoogendonk heeft nog 10 kilo, dus snel op ’t fietsie vandaag, hop in de tas en geld in ’t bakkie voor het goeie doel. Dat geld in het bakkie voor het goeie doel mag natuurlijk sowieso, ook al zijn de peren op.

Kennen jullie de rattenvanger van Hamelen nog? Nou, wij zijn de voedselredders van Nederland. Wat een ongelofelijke sociale kracht zit er in deze groep! Ik ben supertrots op iedereen die heeft meegewerkt om de groenten en peren van de Huishoudbeurs te redden van de ondergang en ze hebben gebruikt waar ze voor bedoeld waren: om op te eten.

In dit verslag een compilatie van de mooie momenten die ik deze week heb meegemaakt. Nadat ik inderdaad ‘Huishoudbeu’ was (zie de eerste foto, die Maurice Wubben deze week op Twitter deelde), gingen de fietsraderen in mijn hoofd natuurlijk op volle toeren draaien.
Mijn eigen koelkast raakte behoorlijk vol van al die groenten en fruit, die op vrijdag al op onze kraam lagen. “Gooi maar in de prullenbak, dan kunnen jullie je stand inrichten,” werd er gezegd. Nou, dat moet je natuurlijk niet tegen ‘Sint Marja’ zeggen, want die heerlijke groenten en fruit hebben niet voor niets gegroeid tot sappige vruchten.

De vrijdag- en zondagploeg Ester BrougEls MelchersWilma van MeursAad van Meurs en Trudy Schellevis hadden al hun keuze gemaakt na afloop van de beursdagen. De zaterdagploeg Ilze Inb Inb en Ria Roessen nog niet. Ilze had toch een lekker fietstochtje voor de boeg in dat prachtweertje, dus ze kwam even bij me langs om haar keuze te maken. Toen ik zelf een fietstochtje ging maken, verraste ik mijn lieve moedertje ook nog even met een tas vol lekkers en ik ging de pad op naar Naaldwijk om Ria en Theo Roessen van (snoep)groenten te voorzien. En toen m’n buurman Theo DE Vries, jaja de man van buuf Marina de Vries, aan de deur stond voor een buurman-tot-buurman-klusvraag, werd hem een tassie sappige peren in de hand geduwd.

Met wat er nog overbleef, deed ik een oproep in deze groep. Wie wil deze lekkere groenten in ruil voor een foto van het gerecht dat je ervan hebt gemaakt en het recept? Gestaag kwamen de reacties op gang. Bernadette de Boer kwam de paprika’s meteen ophalen, vanwege de houdbaarheid. “Ik heb weleens slechtere verwerkt tot soep,” zei ze.

Dinsdag was een komen en gaan van groentenredders. Mariska Ridderkwam de courgettes halen en plaatste nog dezelfde dag haar eindresultaat van courgettesoep met recept. Claudia KlopLam haalde de grote rode kool + kleintje op, zodat ze er twee maaltjes voor kon maken, voor haar en voor haar vader (die ik de volgende dag onverwachts mocht ontmoeten bij Boer Pait). Ivonne van der Schelde ging een heel bijzondere combinatie van twee zoete aardappels maken: muffins. Benieuwd hoe dat gesmaakt heeft…

Yvonne Kaashoek, fan van het eerste uur, had griep en kon helaas niet snel langs komen om wat groenten te redden. Ik bood haar daarom aan om bij haar langs te fietsen om haar wat vitamientjes te komen brengen. Maar, bikkel als ze is, ze moest de volgende dag toch gaan werken om haar collega die ook ziek was af te wisselen. Ze kwam de snoepgroenten en een paar peertjes dan maar bij me ophalen en ik ontmoette haar eindelijk voor het eerst in het eggie.

En dan die grote hoeveelheid peren… ik had na afloop van de Huishoudbeurs bedacht dat Sylvia Simons-vd Berg daar wel die heerlijke intense perenjam van kon maken, niet wetende hoeveel ze in korte tijd zou kunnen verwerken in haar keukentje. De kassenbouwer die de kas van de stand van het NAGF had afgebroken, zit aan de Oudecampsweg, dus hoe mooi was dat geregeld, dacht ik. Maar… ze belde me dinsdagavond op dat het toch wel wat veel was: 150 kilo!
Ik was net thuis gekomen van een condoleance van een buurman die overleden was aan kanker op 47-jarige leeftijd. Het enige wat ik kon denken was: ‘dan verkopen we ze voor het goede doel, voor Team Westland‘. Zou Boer Pait Peter Hoogendonk tijd en ruimte hebben om ze op te halen bij Syl en te verkopen in zijn boerderij?

De rest is geschiedenis: woensdagochtend vroeg stond hij met Caddy + zoon bij Sylvia voor de deur om de kissies op te halen. Ik ging ondertussen als een speer aan de slag om vlaggen te regelen via Joyce van der MeerRene Beukers en Chantal Rowena Graff van Team Westland om de actie wat zichtbaarder te maken, maar helaas… alle vlaggen waren uitgeleend. Dan maar achter de pc en iets uitprinten om op te hangen. En ’s middags gezellig met nepboerin Coriza Hoogendonk een middagje meelopen om de mensen lekker te maken voor die sappige peren.

Het werd een levendige boel op de boerderie. Bij aankomst op de Polderhaakweg passeerde ik Corrie Leerentveld op haar elektrisch aangedreven driewieler al. “Ga je peren halen?” vroeg ik en ik wees haar nog even de weg toen ze twijfelde waar ze precies heen moest. Aafke Schoonhoven kwam me trots tegemoet gefietst, die had net peren gekocht en zo ontmoetten we elkaar eindelijk.

Op de boerderij was het een druppelsgewijs komen en gaan van mensen. Klanten die van niks wisten en meteen meededen, zoals mijn eigen ome Wim en tante Tannie, die geen FB hebben en gewoon een heerlijk fietstochtje met doel aan het maken waren. Ook Bram de RijkeElla RombautKees TetterooSandra ReijtenbachTheo Roessen, m’n pa en ma en Els Melchers kwamen voorbij. En Chantal Metten, die eigenlijk bij mij thuis de overgebleven 3 zoete aardappels zou komen ophalen, maar besloot om ook maar meteen naar de Polderhaakweg te rijden voor peren.
De opbrengst was die middag al enorm: € 51,25, bijna de helft van de peren verkocht.

Donderdag kon ik helaas niet meer helpen door allerlei afspraken in mijn praktijk en buiten de deur. Ik had een gesprek bij Op Hodenpijl en dacht: laat ik die drie rode kolen die nog over zijn, meenemen voor Wim Löbker om te verwerken in zijn rodekoolbonbons. Dus na mijn afspraak even met de vierwieler langs chocolade-atelier Onwijs Lekker in Wateringen. Nou, die Wim was daar maar wat blij mee. Weet je hoeveel bonbons hij uit 3 rode kolen kan halen? Dat zeg ik lekker (nog) niet, daar gaan we volgende week gewoon een leuk kwisje aan wijden. Dus houd de berichten hier maar in de gaten…

Vrijdag zat ik nog steeds met 4 witte kolen en ik deed een nieuwe oproep. ‘K heb hele grote witte kolen, witte kolen, witte kolen… 
Claudia KlopLam, die de smaak van het kolenkoken flink te pakken had, bood aan om er twee op te halen, zodat ze er coleslaw van kon maken, lekker met wortel en mayonaise erdoor. Nou, kom maar halen hoor die twee hele grote witte kolen. Er zijn er nu trouwens nog twee en dan ben ik daarmee ook helemaal los. Dus… wie o wie?

Die perenverkoop ging donderdags helaas niet zo heel hard en ze moesten echt op. Sylvia Simons-vd Berg dacht ineens aan perenijsjes dus ze ging wat berichtjes naar IJssalon I FIORI sturen. Die waren positief en we konden 30 kilo van Boer Pait naar De Lier brengen. Omdat ik een afspraak in Delft had ’s middags, reed ik met de vierwieler even naar de Polderhaakweg om ze op te halen inclusief de opbrengst van de vorige dag, € 23,50. En wie kwam daar ook nog even peren halen, toen ik er was? Elizabeth Voorberg-Koelewijn, fervent soepfietser en nu dus ook perenfietser.

Bij IJssalon I FIORI werden de sappige peertjes met medewerking van buurman GSMWestland De Lier, die de sleutel had, in de vriezer gedeponeerd om later verwerkt te worden tot heerlijke ijsjes. Deze ijsjes gaan dan verkocht worden en de opbrengst gaat naar Team Westland. Wordt ook vervolgd dus…

En dan zitten we nog met de lege gepapierde kissies en blauwe kratjes, waar ook nog statiegeld op blijkt te zitten. Bij welke groenteboer kan ik die inleveren, zodat ik het statiegeld ook kan doneren aan Team Westland?
BoeregoedKoornneef Versmarkt? Jullie nog tips?

Jerry Moerman
Maurice Wubben
Joyce van der Meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 − 2 =