Verslag fietsen voor TV en m’n eten – 3/12 – 7/12/2018


Met al dat snertgeweld zou je bijna vergeten dat ik ook nog ‘gewoon’ heb gefietst voor m’n eten. Want de hele winter blijf ik daarmee doorgaan, nog geen dag heb ik verzaakt door naar de supermarkt te gaan. Soms met de vierwieler maar meestal gewoon met de Vers-Express.

Dit verslag gaat weer even een ruime week terug in de tijd. Op maandag 3/12 begon de dag met een heerlijk speltcrackertje van Bakkerij Vreugdenhil, met boter van Kaas- en Zuivelboerderij van Winden en kaas van Kaasmeester Richard. Na wat praktijkafspraken had ik een leuk gesprek bij een opdrachtgever voor ondernemerstrainingen in Den Haag. Ik had er eigenlijk op de fiets naartoe willen gaan, maar dat redde ik niet met een volgende afspraak. Ik had namelijk met mijn lichtelijk (zeg maar gerust behoorlijk) zenuwachtige ouders afgesproken om het rondje BinnensteBuiten alvast voor te rijden.

Dus in de vierwieler naar Het Blauwe Hek om het binnendoorweggetje langs die grote gele goed vermijdbare M te onderzoeken richting Boer Pait. Dat scheelde een flink stuk, dan wanneer je via de Westerlee moest. Bij Peter Hoogendonk deed mijn moedertje meteen wat inkopen en we reden verder richting Sylvia Simons-vd Berg. M’n pa ontdekte de eierroom en jam en kocht een pak fruitsap. De spanning was al wat lager en de geruststelling groter. Een goede voorbereiding is echt het halve werk…

Het avondeten werd een makkelijke maar toch gezonde hap: Grieks van Plaka Naaldwijk. Als ik nerveus ben, heb ik vaak geen zin om te koken. Terwijl het koken me ook juist heel rustig zou kunnen maken… Herkenbaar?

Dinsdag 4/12 was DE dag van de TV opnames. Ik kon ‘s morgens nog net een schaaltje Griekse yoghurt met banaan van de Biefit Gezondheidswinkelnaar binnen werken, met peer van Be-leaf, granola van Bakkerij van Malkenhorst en muesli voor m’n lief. Met de fietsen achterop de vierwieler reden m’n pa en ik naar Het Blauwe Hek.

Eerst even wat mooie shots van de Westlandse kassen maken en waar kan dat mooier dan op de Maasdijk bij de Oranjesluis. Met gevaar voor eigen leven sprintte cameraman Kevin zich naar de overkant waar hij goed de kassen kon filmen. Regisseur Nathan bepaalde die dag welke plekjes mooi genoeg waren en wat opnieuw moest en meteen goed bij de eerste take.

Terug bij Het Blauwe Hek werd zorgmedewerker Jan voorzien van geluid door geluidsman Niels. Culinair expert Alain Caron was inmiddels gearriveerd en werd ook van geluid voorzien. Na het draaien van beeldmateriaal bij Het Blauwe Hek, reden we naar Boer Pait voor de ingrediënten van de ‘urretesoep’ en Boer Pait en nepboerin Coriza Hoogendonk staken hun sterke verhalen over hun mooie producten af.

We lunchten met het team bij Het Blauwe Hek, een zeer goed verzorgde lunch met biologische broodjes, veel keuze aan broodbeleg, gerookte zalm en cranberrybrood. Hierna reden we naar ‘De Zoete Inval’ bij Santé Hollandvoor de rest van het gekokkerel op film. En à la Alain Caron: moesten we ook nog even “Syl’s snert proev” en gaf hij er nog een Franse twist aan. Met m’n pa en ma en Syl’s zusje Wendy als publiek werd het een mooie afronding van een dag om nooit te vergeten.

Ik zal de verdere details van de draaidag nog niet verklappen, maar dat het leuk, gezellig, grappig, ludiek, uniek en fantastique was, dat moge wel duidelijk zijn… en als klap op de vuurpijl ging ik ook nog met het nieuwste boek van Alain naar huis: De bijbel van de Franse keuken. Gesigneerd en wel natuurlijk. Wat die signering ‘St Maria’ precies betekent, horen jullie hopelijk in het filmpje op 11 januari 18:45 bij NPO2…

Ik hoefde natuurlijk niet meer te eten, dus voldaan moe ging ik naar m’n bedje toe. Woensdag had ik een afspraak met ‘fan van Alain’ en vriendin Hannah Degraafvanderstaaij van Hannah Gezondheidspraktijk in Naaldwijk. Voorafgaand deed ik een heerlijk rondje fietsen voor m’n eten. Als bodempie nam ik wat speltcrackers van de Biefit en Bakker Vreugdenhil, met roomboter van Van Winden en broodbeleg van Slagerij Björn van Koppen en Poelier Jos Straathof.

Ik fietste langs de Zijdijk naar de kar van Cees aan de Dirk van de Burgweg. Het bekende ‘vergeet svp niet te betalen, anders stop ik ermee’ lachte me al vrolijk tegemoet. Die kennen we nog van de container die Cees tot voor kort aan de Maasdijk ook had. Ik nam komkommers mee, paprika en penen. Netjes betalen en op naar de volgende stop.

Even kijken of er nog aardbeitjes zijn bij de Westlandse Aardbei. En jahoor ze waren er nog. Achteraf bleek dat ik een van de laatste doosjes had, ze zijn nu weer dicht tot volgend jaar. Via de Maasdijk fietste ik langs Het Staelduinse Bos naar de De Jonghlaan. Op nummer 19 kocht ik een doosje eieren en ik fietste verder naar de Oranjesluis om onder het tunneltje door naar de Groeneweg te rijden.

Het ene tomatenstalletje sluit, het andere staat er weer. Zo zijn er nu bij Lanstomaten op Groeneweg 125, ‘s-Gravenzande, weer verse tomaten te koop. Ik kocht een doosje voor in de salade en voor uit het vuistje en fietste vervolgens via het Galgepad naar de Opstalweg.

Bij de Biefit aan de Geestweg kocht ik Griekse yoghurt en Weerribben Zuivelschapenyoghurt, blauwe bessen en bananen. En een zak speltmuesli van Meesters van De Halm voor in de grote glazen voorraadpot en daarna voor in de yoghurt natuurlijk. Allemaal spullen die vanwege de kou die dag gewoon in m’n fietstas kon laten zitten, ook tijdens mijn bezoek aan Hannah. Voordat ik bij haar naar binnen ging, schoot ik nog even snel de Naaldwijkse weekmarkt op. Bij Vishandel ’t Loggertje kocht ik zeekraal, bij Altena Kaas nam ik een stuk Friese gatenkaas mee en bij Go Nuts een zakje ongebrande noten.

Zo was m’n buit compleet en na een prettig gesprek bij Hannah kon ik zo naar huis fietsen en waren m’n boodschappen weer gedaan. Ik ging meteen aan de slag met het avondeten. Ik had nog bospeen van Boeregoed, zelfs nog van ruim twee weken daarvoor en het was nog steeds vers. Met doperwtjes van de Biefit erbij. Maar eerst de sucadelappen en een blok roomboter van de Biefit in de pan om te sudderen. Met uien van Boer Pait erbij werd het heerlijk draadjesvlees. Een potje perencompote van Francien van Haften van de Alsemgeestlaan erbij, dat vind ik altijd zo lekker over de erwtjes.

Donderdag was weer een heel bijzondere dag. We gingen namelijk ‘s avonds naar Soldaat van Oranje – De Musical met m’n pa en ma. M’n lief moest eerst nog werken en ik maakte een lekker ontbijtje: Griekse yoghurt met blauwe bessen van de Biefit en Westlandse Aardbei en granola van Van Malkenhorst en muesli erbij.

Tussen de middag warmde ik het laatste eenpersoons soepje op van de bolcourgette die ik van Fanny Beishuizen had gekregen. Nog even overbruggen tot we richting Katwijk zouden gaan voor een etentje aldaar en daarna naar de TheaterHangaar. Wat een ontzettend ontroerend mooie musical is dat! Ik heb vol ontzag gekeken naar de sublieme vertolking van dit verhaal, de techniek, de draaiende tribune, de podia en de hele entourage.

Vrijdag waren m’n lief en ik lekker vrij en we hebben ons alleen maar laten verzorgen, van ontbijt (eigenlijk brunch) bij De Buren eten & drinken tot diner bij Grumpies eten & meer. in Hoek van Holland. Ondertussen werd ik gebeld door zowel de WOS Media1 als Omroep West. Of ik in de radio-uitzending wilde over het Snertfietsen. Natuurlijk wil ik dat… hoe meer aandacht voor Fietsen voor m’n eten, hoe beter voor de lokale aanbieders, voor de gezondheid, voor de Westlandse streek op de kaart.

Ik geniet natuurlijk enorm van al die aandacht, ben soms nog steeds verwonderd over hoe alles zich nu in rap tempo opvolgt. Straks heb ik gelukkig even wat tijd om bij te komen in de kerstvakantie. Om me voor te bereiden op wat kan loskomen door de uitzending van Binnenstebuiten…

Omdat de groep leden nu zoveel groter is dan vorig jaar en ik de tijd even niet heb om inzendingen te verwerken, organiseer ik dit jaar niet de adfietskalendergeschenkpakkettenwedstrijd, zoals vorig jaar. Ik vind dat wel jammer want hoe leuk was dat vorig jaar! Maar wie weet komt er wel weer een ander ludiek idee aan…

Heb je dit verslag weer tot het einde lezend volbracht? Of in stukjes tijdens je ochtendbakkie pleur of ontbijtje geestelijk verorberd?
En ga je vandaag ook nog lekker fietsen voor je eten?
Hopelijk zie ik je weer op de fiets of bij een van die vele aanbieders die het Westland en omstreken rijk is. Ik heb vandaag voor het eerst in lange tijd geen afspraken in m’n agenda. Dus een lange fietstocht richting Delfgauw ligt op de loer.

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *