Verslag fietsen voor m’n Sallandse eten – 23-24/7/2020


Wat is Salland mooi! Dat wist ik natuurlijk allang van m’n eerdere kampeer- en fietstripjes, maar ik ga het toch weer even zeggen.

Donderdagochtend begon mijn dag met een rondje door Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. En ik was er niet alleen… wat een toeval dat ik meteen twee zwarte en een bruine ree spotte. Na mijn ontbijtje van Drentse Griekse yoghurt met blauwe bessen, gekocht bij Kleinlangevelsloo – Supermarkt in het Bos, gingen we fietsen. M’n pa en ma natuurlijk in hun Team Westland shirts, zodat iedereen weet waar hun roots liggen.

We hadden gezien aan een bord langs de weg dat er een boerderijwinkel langs de Bisschopsweg even buiten Haarle lag, dat was dus een bezoekje waard. En we werden zelfs getrakteerd op twee! Eerst kwamen we de zelfbedieningswinkel van Suydbroek vlees & zuivel boerderij tegen. De winkel zelf was officieel niet op donderdag open maar toen we opgemerkt werden door de boerendochter, werd het aanbod ineens veel groter. Ik nam er yoghurt van Reggezuivel, vlees van Jager & Boer en eieren mee. Hop in het koeltasje door naar het volgende adres.

Even verderop zagen we Oonse Boerderieje en we gingen er even een kijkje nemen want de tassen zaten nog lang niet vol. In dit winkeltje vind je vlees van eigen slagerij en allerlei producten die uit de buurt komen of door hen zelf zijn samengesteld, zoals kruidenmixen. Ik nam er alvast wat vlees voor mijn eerste alleen-dagen mee, kruiden en zomervruchtenthee. Weer een waardevolle aanvulling in m’n (koel)kast.

Omdat we dicht bij de camping waren, brachten we de spullen eerst naar vriesvak en koeling, voordat we Salland verder doorkruisten. In Nieuw-Heeten haalde ik nog wat maïsbollen voor de lunch bij Bakkerij Vree Egberts en zo kon ik na onze trip heerlijk genieten van broodjes kaas met mosterd van Kleinlangevelsloo en ham van Jager & Boer.

‘s Avonds aten we de BBQ-pakketten de we de dag ervoor hadden gekocht, met een salade van verse groenten van Huisman / Van Roalter Grond.

Gisteren startte ik weer met een rondje bos. Geen reeën dit keer maar de uitzichten en doorkijkjes blijven hier prachtig.

Omdat ik wat groenten wilde inslaan, fietsten we wederom naar Raalte en onderweg bezochten we de bakkerswinkel van Echte bakker Jorink. Ik kon de Sallandse krentenwegge natuurlijk niet weerstaan dus die belandde in het mandje. Ook een Nordic Walking brood vol pitten en zaden, ook al doe ik niet aan Nordic Walking (doet iemand dat nog wel trouwens)…

Even wat groenten inslaan bij Huisman voor een solo pasta di Marja die ik straks in Groningen in m’n uppie ga maken en opeten. Jaja, ik ben me alweer aan het voorbereiden op mijn vertrek uit Salland. Onderweg terug fietsten we door Mariënheem waar we De Koele kast van Geitenboerderij Reimert bezochten. Ik wilde eigenlijk van die heerlijke geitenbrie, maar die zag ik helaas nie…

Laatste stop werd de vleesautomaat van Kieftenbeld’s eitje, waar ik een biefstukje voor mezelf meenam. Die wilde niet zonder slag of stoot mee, want het deurtje klemde, maar Jolanda Kieftenbeld kwam aangesneld om me te helpen.

‘s Avonds aten we karbonades van Jager & Boer, die we bij Suydbroeck hadden gekocht. Met roomboter van Zuiver Zuivel die ik nog van thuis had meegenomen. Kruidenmix van Oonse Boerderieje erop en bakken naar.
De kasbonen kwamen zowel nog uit het Westland, van de ouders van Peter Kruithof van de Maasdijk in Maasdijk (de laatste want ze zijn inmiddels los) en de andere van Huisman hier Van Roalter Grond. Dat werd weer smullen! De laatste Westlandse meegenomen waar begint op te raken, dus ik geef me meer en meer over aan het eten van lokale grond.

Vandaag rijden Fanny de Vries en ik naar IJhorst waar we Ria Olde RechterschotKatja Werlich – van Ulft en Martijn Werlich – van Ulft ontmoeten.
Nieuwsgierig met welke ideeën we in onze hersenpan straks weer terug rijden om deze groep Noaberhaptrap in beweging te houden.
Je leest het vanzelf weer…

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *