Verslag fietsen voor m’n kraampje (en vierwieleren voor m’n eten) – 17/11 – 21/11/2018


Zoals ik al vaak geschreven heb: wat gaat die tijd toch snel! Zou dat komen omdat mijn dagen gevuld zijn met leuke, interessante, inspirerende, gezellige en waardevolle momenten? Ik deel ze graag met jullie, vooral als het over fietsen en/of eten gaat. Of over wat er allemaal achter de schermen bij Fietsen voor m’n eten gebeurt. En zet je maar schrap, want dat is nogal wat…

Zaterdag 17/11 was dé dag van dat ene congres, waar ik mijn eerste heuse stand, zeg maar kraampje, voor Fietsen voor m’n eten mocht hebben: het Congres SELFmanagement van Stichting Student en Voeding. Het werd een dag vol geprint, ambachtelijk gesnij, gepak, gezweet en gezwoeg, geluister, gepraat en uitgeleg, om de studenten geneeskunde en de partijen om hen heen te laten zien waar dit initiatief voor staat: meer bewegen, de jager-verzamelaar in je naar boven halen en je eten dichtbij de bron bij elkaar sprokkelen.

Ik lag natuurlijk om 3:00 al klaarwakker te stuiteren in m’n bed van de opwinding en ging er maar uit om de laatste hand aan de spullen te leggen en mezelf én de Vers-Express op te tutten. Nog even een ontbijtje met Griekse yoghurt van de Biefit Gezondheidswinkel, banaan van de Kleine Achterweg, granola van Bakkerij van Malkenhorst en amandelen van Kaasmeester Richard.

Met een enorme hoeveelheid etenswaren, druivenkistjes en tafelkleden die ik te leen had van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight, flyers, visitekaartjes en laptop, ging ik de pad op richting het World Horti Center in Honselersdijk. Het werd de #hoeveelstandmaterialenkunjemeenemenopeenfietschallengeen ik slaagde met vlag en wimpel en een behoorlijke hoeveelheid zweetdruppeltjes op m’n voorhoofd.
Fiets in de goederenlift naar boven en Mark Zwinkels begeleidde me naar de Leefstijlmarkt.

Na het inrichten van m’n stand ging de gong voor de start van het programma met inspirerende sprekers met interessante verhalen over voeding en leefstijl. We werden verrast door een ontbijtje vol voedingswaarde, gemaakt en ter plaatse toegelicht door TV-kok Rudolph van Veen. Mark Zwinkels vertelde iets over het World Horti Center en de eerste sprekers dienden zich aan. Van Dokter Tamara / Tamara de Weijer, die van dat boek ‘Eet beter in 28 dagen’ dat ik onlangs heb aangeschaft en voorzitter van de Vereniging Arts en Leefstijl, kregen we te horen wat de toekomst van de zorg zal zijn: meer leefstijl- en voedingsadviezen, voordat medicatie ingezet zal worden.

Liesbeth Van Rossum, hoogleraar Obesitas en Stress bij de Erasmus University Rotterdam en hoofd van het Centrum Gezond Gewicht, vertelde over de vele verschillende factoren die allemaal een rol kunnen spelen bij overgewicht. Voor mij superinteressant, omdat ik al sinds mijn jeugd kamp met de jojo-effecten van diëten die ik gedaan heb, maar ook met stress. Weer voer tot nadenken voor mij en om me in te verdiepen in het kader van ‘fietsen voor m’n eten als mijn inmiddels-niet-meer-nieuwe leefstijl’.

Ook kwam Richard Verheesen van het Máxima Medisch Centrum – Eindhoven voorbij met interessante informatie over de voedingsindustrie. Wist je bijvoorbeeld al dat biologische producten bijna de helft goedkoper zijn dan gangbare producten, wanneer echt alle kosten in de prijs meegenomen zouden worden? Het totaal van de kosten zoals productie, bodembehoud, arbeid, vervuiling en herstel daarvan is veel lager bij biologische teelt. En hoe komt het dan dat producten van gangbare teelt goedkoper in de supermarkt liggen? Klopt wat mij betreft van geen kant, daarom pleit ik voor de ‘true cost’ methode, want als je weet hoeveel het een boer of tuinder én de maatschappij daadwerkelijk kost om een bloemkool of komkommer, druif of tomaat te produceren, kies je bewuster jouw eten uit. Dit doe ik nu sinds 15 maanden steeds beter, en m’n benodigde boodschappenbudget per maand is toch gelijk gebleven. Rara hoe kan dat?

Barbara Kerstens en Martijn van Beek van de Stichting Voeding Leeft praatten als dagvoorzitters het programma aan elkaar en op een bepaald moment greep ik de gelegenheid om, in antwoord op een vraag van Barbara, de microfoon te pakken en ‘en plein publiek’ meer over dit leuke initiatief te vertellen. Waarvoor dank voor de voorzet, Barbara!

Tijdens de heerlijke gezonde lunch, uiteraard vol met Westlandse sla en veelvoud aan andere groenten, stond ik de studenten te woord die door mijn korte praatje geprikkeld waren geraakt om meer te horen over fietsen en eten.
Na de lunch brak een workshopprogramma aan, waar ik ervoor koos om bij de drie presentaties van Westlandse bodem aan te sluiten:
– Miranda van den Ende van Tomatoworld over de voedingsstoffen die je in verschillende groenten terug vindt
– Lars Baan, zoon van Rob Baan over de missie van Koppert Cress om Nederland tot de gezondste delta van de wereld te maken
– Natasja van der Lely van Vers+, over voedingsadviezen afgestemd op je DNA-profiel.

Daarnaast bezocht ik de workshop ‘De kracht van leefstijl’ van Machteld Huber, grondlegger van Positieve Gezondheid in haar Institute for Positive Health. Eigenlijk was dit voor mij een bevestiging dat ik in mijn praktijk SuXeed ook lekker, goed, gezond en positief bezig ben met de brede kijk die ik heb, op de mens die daar binnenstapt.
Na de middagpauze met nog meer leuke gesprekken aan mijn kraampje werd het weer tijd om op te ruimen en na te praten met deze en genen. Fiets weer in de lift en voldaan moe landde ik weer thuis. Even opruimen en het restje bami opwarmen van de dag ervoor, want m’n lief was niet thuis.

Zondag was ik weer vroeg op de been, want ik had een beurs, de Internationaal Therapeut in Houten. Natuurlijk ging de stapel overgebleven ambachtelijk gesneden folders en visitekaartjes gewoon mee. Wie weet wie ik daar weer tegen kom om het verhaal over Fietsen voor m’n eten te vertellen? En dat was maar goed ook want met een lijstje vol vervolgacties kwam ik weer thuis. Vakbladen die erover willen schrijven, opleiders in voeding die het aan hun studenten willen doorgeven… fijn als anderen ook zo enthousiast worden.
Thuis gekomen met uitgebluste voeten, had m’n lief een heerlijk tomatensoepje opgewarmd en kon ik even bijkomen van de volle dagen, met m’n eigen ‘Soul Food’, met hart en ziel gekokkereld.

Maandag was ik een dag vrij van afspraken. Natuurlijk had ik van alles te doen, zoals verslagen schrijven en actiepuntjes nalopen, maar een heerlijke wandeling met m’n moedertje stond ook op het programma. Na een lunch met knäckebröd van Bakkerij Vreugdenhil en speltcrackers, kaas en augurken van de Biefit Gezondheidswinkel, met roomboter van Kaas- en Zuivelboerderij van Winden, kaas van Kaasboer Corné (met een C en een haakje op de e), eiersalade van Poelier Jos Straathof en mosterd van Bierhistorie Delft, gingen we lekker naar Het Staelduinse Bos en daarna een bakkie latte. Bij Eetcafe “De Witte” in ‘s-Gravenzande dit keer, want ik wilde nog even langs de kleine zelfstandige in m’n Breeje Durp.

Het werd Kaasmeester Richard waar het broertje van Richard ons de lekkerste kaas liet proeven en van notenmixen voorzag.
Nog even langs Keurslager Poleij voor yoghurt van DelflandseZuivel, Tante Door kipvinken, gehakt en vleeswaren voor op brood en/of cracker, en m’n buit was weer compleet. Dit was natuurlijk zo buiten m’n ritueel van gewoon fietsen voor m’n eten, dat ik prompt vergat een foto van de buit te maken.

Ik maakte ‘s avonds van alles lekkers wat ik in de koelkast had klaar: de kipvinken van Poleij in roomboter van de Biefit, met broccoli van Naaldwijkseweg 253, ‘s-Gravenzande, gekookt in water met olijfolie en knoflook van de Biefit.
En een salade van sla van TopKrop, komkommer van de Kleine Achterweg, cherrytomaatjes van Ad de Groot (Lange Broekweg 31, Naaldwijk), oranje snoeppaprikaatjes van Boeregoed (gekocht bij Farm I See), feta en olijfolie van Kaasmeester Richard, uitje van Boer Pait en balsamico azijn van de Biefit. Gebakken gele snoeppaprikaatjes van de Oostbuurtseweg 10, De Lier erbij maakte het compleet.

Dinsdag was een echte Rust-en-Restjesdag. We ontbeten met Westlandse Aardbei, aardbeienyoghurt van Delflandse Zuivel, granola van Bakkerij Van Malkenhorst en ongebrande notenmix van Wessels (van Farm I See). De lunch bestond uit brood van Van Malkenhorst met broodbeleg van Poleij, jam van ZonnemArrie (uit Salland) en boter van Van Winden.
‘s Avonds kreeg ik m’n schoonmoedertje op bezoek. Ik maakte andijviestamppot van de andijvie van Boer Pait Peter Hoogendonk, aardappels van Fanny Beishuizen gekregen en spekreepjes, of eigenlijk speckreepjes, van De Vegetarische Slager die ik bij de Biefit door Cindy van Domburg geadviseerd had gekregen. M’n lief en gast hadden niets in de gaten, dachten dat zij gewoon vlees zaten te eten.
Nou was ik natuurlijk nog niet helemaal goed vegetarisch bezig want ik had er ook gewoon een gehaktbal bij van het gehakt en kruidenmix zonder gluten van Poleij, in roomboter van de Biefit gebraden. Maar toch een beetje meer planten als eiwittenbron in onze maaltijd. En wie weet wordt de volgende bal gehakt wel die vegetarische…

Woensdag nog een Rust-en-Restjesdag met een bijzondere twist: even met de vierwieler langs Farm I See om twee geschenkpakketten te kopen voor twee bijzondere personen. De ene persoon was mijn contactpersoon bij een opleidingsinstituut waar ik ondernemerstrainingen voor geef. Ik had een vergadering bij hen in Bussum en zij nam afscheid. Ze was maar wat blij met mijn pakket en wie weet wordt ze binnenkort zelfs voorfietser in een regio waarvan ze nu nog niet weet dat ze ernaartoe gaat verhuizen. Klinkt nog cryptisch maar wordt vervolgd…
Na de vergadering werd er prima voor ons gezorgd door een collega die ook kok was geweest, dus heerlijk gesmikkeld.

Voor wie dat andere geschenkpakket van Farm I See was, lezen jullie in het volgende verslag.
Fijn dat je het weer tot het einde hebt volgehouden om dit verslag te lezen. Het is soms zo erg met de lengte van mijn berichten dat mijn Facebook-app gewoon uitslaat. En gelukkig bij het herstarten netjes de hele tekst weer laat zien. Pfff 

Er komen nog meer leuke nieuwtjes aan dus houd deze groep vooral in de gaten!
Wist je al dat het Snertfietsen door het Westland 8 december (=VOL) een tweede datum heeft gekregen? Zie de info over Snertfietsen door het Westland 15 december op https://www.fietsenvoormijneten.nl/snertfietsen-15dec/ en meld je aan!

Fijne zaterdag!
Ga ik jou straks tegen komen op de fiets?

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *