Verslag fietsen voor m’n eten, toeristen en studenten – 29/3 – 2/4/2019


Voordat ik het geweldige avontuur van het Healthy Food Congress en groenten- en Fruitredden voor Team Westland ga uitschrijven, hebben jullie nog een verslag van de dagen daarvoor van me tegoed.

Vrijdag 29 maart was de dag dat ik m’n gewonde dakloze vierwieler weer kon ophalen bij Westland Autoschade in De Lier. Ik had dus geen tijd voor een fietstochtje maar nog wel even voor een rondje Lierse winkeliers.
Voordat ik daar aan toe was, ontbeet ik met een schaaltje yoghurt van DelflandseZuivel, granola van Farm I See en banaan van de Biefit Gezondheidswinkel. De lunch bestond uit knäckebröd van Bakkerij Vreugdenhil, kaas van Poelier Jos Straathof, augurken van de Biefit en roomboter van Delflandse Zuivel.

En biest… jaja … die biest waar Aad van Meurs het altijd over heeft, die biest die ik de dag ervoor bij Aad en Wilma van Meurs van de voordeurknop had afgehaald. Zoeten met een beetje (kaneel)suiker of een beschuitje gekruimeld erdoor, waren zo wat adviezen die ik kreeg om me heen. “Is honing ook lekker?”, was mijn vraag. “Misschien wel”, antwoordde Wilma. En dat was het! Lekker romig en een beetje zoet met de honing van Vince Stroober erdoor.

Na een wandeling met m’n moedertje door Het Staelduinse Bos en het ophalen van de vierwieler, die er weer prachtig uitzag, even met m’n lief naar De Lier. Bij Slagerij D&D haalden we broodbeleg, bij Straathof proefden we kaas en namen we schnitzels, kiprollade voor op brood en gegrillde kippenpoten mee. Nog even een chai latte met bananenbrood bij NON pop-up en daarna werd het een vrijdag-gemakdag. Gegrilde kippenpoot met komkommer van De Vitaminetuin werd het avondeten, voordat we op de bank ploften voor de tv. Jaja, dat doet dit bezige bijtje ook weleens…

Zaterdag vroeg op, een dagje op stap met vriendin Manuela Ende-Ruis. Ik ontbeet met een mix van yoghurt van Delflandse Zuivel, bruine banaan van de Biefit, moerbeien van Farm I See en lijnzaad van Het Blauwe Hek, goed voor de stoelgang. De rest van de dag werden we prima verzorgd.

Zondag 31 maart was de luierdag der luierdagen. Ik had nog zoveel slaap in m’n lijf dat ik tot ’s middags in m’n ‘nest’ bleef liggen. Alvast voorslapen voor de week die komen zou? Ook al wist ik nog niet wat die me precies zou brengen, ik leef een beetje bij de dag momenteel, met een snufje geplande afspraken en de rest is een totale verrassing.
We brunch-lunchten met tosti’s van brood van Bakkerij Vreugdenhil en Bakkerij van Malkenhorst gebroederlijk op de borden, kaas van Straathof, ham van D&D en broodbeleg ook van de poelier. En die gerecyclede honingtomaatjes-ketchup van Looye Kwekers erbij, die ik bij Farm I See had gekocht.

Het was al snel tijd voor het avondeten en dat werd een schnitzel van Slagerij Björn van Koppen met een verse salade van kropsla en komkommer van De Vitaminetuin, radijs van Koornneef Versmarkt, paprika van Constantijn Palland, nog een beetje witte kool van de Huishoudbeurs en dressing en roomboter om de schnitzels in te bakken van de Biefit.

Maandag was het 1 april, jaja echt waar! Michel Romijn-Oosterbaanprobeerde ons eerder wijs te maken dat hij met zijn Westlandse Sambal een samenwerking had met Droste chocola, maarja we zijn natuurlijk niet van gisteren.
Hoewel Wim Löbker ook allerlei bijzondere smaken weet te combineren met zijn Onwijs Lekker bonbons (daarover binnenkort meer nieuws), een chocoladereep met sambalsmaak daar kan ik me nog even helemaaaalll niks bij voorstellen.

Ik ontbeet maandag met een schaaltje yoghurt/aardbeienyoghurt van Delflandse Zuivel met muesli en banaan van de Biefit en granola van Farm I See voor m’n lief. Ik had geen praktijkafspraken maar ’s middags wel een leuke bijeenkomst van Bezoek Westland voor de opening van het nieuwe recreatieve seizoen. Daar moest een goed bodempie voor komen om naar Rabobank westland te kunnen fietsen. De lunch bestond uit opgekruld bevoren gewezen brood van Van Malkenhorst, met kiprollade en smeerseltjes van Straathof en roomboter van Delflandse Zuivel. En een boterham met die heerlijke framblijbozenjam van Ingrid Schrauwen voor de nodige koolhydraten.

De bijeenkomst van Bezoek Westland was top! Voorzitter Angelique de Wittrapte af en reeg het programma verder als een mooie tomatentros aan elkaar. Burgemeester Bouke Arends was voor het eerst aanwezig om ook die toeristische kant van de Gemeente Westland te mogen ontdekken. Een uitnodiging voor het Courgettesoepfietsen langs Westlandse stalletjes 13 april of Courgettesoepfietsen langs Westlandse stalletjes 22 mei volgde natuurlijk. Zou hij een keer meefietsen om ons mooie Westland op een andere manier te ontdekken?

Wethouder Karin Zwinkels CDA, die vorig jaar de eerste editie van het Courgettesoepfietsen heeft afgetrapt en getoeterd, kon er maandag niet bij zijn, dus een filmpje vanaf een Westlands bootje volgde op het scherm. Manon van der Ende (geen familie, hoewel alle van der Endes natuurlijk wel ergens verbonden zijn) vertelde over haar eetgelegenheid en cateringbedrijf NON pop-up en wat zij met Westlandse streekproducten doet in haar gerechten.
Voordat de burgemeester weer verder moest naar een andere gelegenheid (drukdrukdruk), overhandigden Jeroen Beelen en Angela Enthoven de Bezoek Westland krant waar allerlei tips in staan voor de toerist die Westland bezoekt. Angela nam die dag trouwens ook afscheid. Bedankt voor alles wat je voor onze streek en voor Fietsen voor m’n eten hebt gedaan, Angela! 

Na de borrel met hapje en drankje en fijne kletspraatjes, fietste ik naar huis. Bijna 14 km in de beentjes, met alleen een papieren buit: de Bezoek Westland krant, de nieuwe toeristische plattegrond en wat visitekaartjes van interessante personen.
Ik ging aan de slag met het avondeten. Het werd een berg bloemkool van Boer Pait Peter Hoogendonk en varkensfilets van boeren-uit-de-streek Jelle&Stijn, die je bij Farm I See kunt kopen. Gebakken in roomboter van de Biefit en een beetje versgemalen nootmuskaat over de bloemkool.

Dinsdag 2 april, mijn ontbijtjes worden een beetje saai. Maar het is zo lekker die yoghurt van Delflandse Zuivel, met granola of muesli erdoor en allerlei andere dingetjes zoals overrijpe banaan van de Biefit en moerbeien van Farm I See.
Ik kreeg die dag de studenten van De Haagse Hogeschool op bezoek om een start te maken met een heus businessplan voor Fietsen voor m’n eten. Ik had weinig tijd om te fietsen voor m’n eten, dus even 1km heen-en-weer naar ‘ut dorrup’ voor m’n inkopen. Het werd one-stop-shopping bij Keurslager Poleij voor vlees, broodbeleg, kaas, komkommer, zuivel en brood van Bakkerij Paul Schalke.

Snel de tafel mooi maken om studenten Andrej, Eva en Jean-Marc kennis te laten maken met het lekkere van streekproducten en eten dat bij kleine winkeliers vandaan komt. Ik had een paar snoeptomaatjes van Lanstomaten, bonbons van Onwijs Lekker en krachtkoek van Biobite LKKR, Eerlijk & Stoer op tafel gezet. Ze zaten er heerlijk van te smullen onder het serieuze werk door. Even een bammetje aan tafel van Schalke met broodbeleg van Straathof en Poleij en boter van Delflandse Zuivel.

Na nog een praktijkafspraak voor SuXeed en een radio-interview voor WOS Media over het Courgettesoepfietsen, ging ik snel aan de slag met een maaltijd voor drie, want schoonmoedertje kwam ook weer langs. Ik kookte verse bietjes van Boer Pait, bakte rundersaucijzen van Delflandse Vleesmeesters gekocht bij Farm I See, in roomboter van de Biefit en deed er een gemengde salade bij.
De krulsla kwam van het stalletje aan de Zwethkade-Zuid 16, Den Hoorn, waar ik met Ria Hogervorst-Smit langs was gefietst tijdens het Onwijslekkerrodekoolkwisfietsen. De paprika’s waren van Boer Pait, komkommer en fetakaas van Poleij, tomaten van Stichting Zorgkwekerij Mil Maasdijk en de olijfolie kwam van Kaasmeester Richard. Balsamicoazijn van de Biefit en wat gedroogde Griekse saladekruiden die we eerder eens van een vakantie op Lesbos hadden meegenomen.

Dat ik me tegenwoordig totaal niet kan voorbereiden op wat mijn leven me brengt, zal blijken uit het volgende verslag. Ook al kan ik me er niet op voorbereiden, ik ben wel voorbereid. Hopelijk maakt dit jullie alvast een beetje nieuwsgierig naar het verhaal over wat ik de afgelopen dagen sinds woensdag 3 april allemaal heb meegemaakt… ik hou jullie nog lekker even in spanning.

Ga jij vandaag nog fietsen voor je eten? De zon breekt al door en het is lekker fris dus kleed je wel goed aan. Veel fiets-, stalletjesstop-, koop-, kook- en eetplezier!

‍♀️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.