Verslag Fietsen voor m’n eten – Noordoost-Brabant – 4/8/2020


Dinsdag 4 augustus was de dag… de dag dat ik met voorfietser Miranda van de Wouw op stap mag. Een route van 54 km had ze uitgestippeld, dus een stevig ontbijt ging er wel in. Ik nam Westfriese pruimen en kwark van Melktap de Beukenhof, met quinoa muesli van Rineke Dijkinga die ik van thuis bij de Biefit Gezondheidswinkel had meegenomen. De zon verraadde dat het een prachtweertje om te fietsen zou worden.

Via Messenger waren Miranda en ik door Jacoba Wassenberg van Hoeve de Heivelden uitgenodigd om naast appels ook peertjes te komen halen. Eerst even een praatje en de belofte om ‘s middags vers te komen plukken.

We fietsten naar Boekel om bij Bakker van de Ven op het St Agathaplein 4b een vers Brabants volkoren brood te gaan halen. En crackers want dat is altijd handig om in het Tiny Bike House te hebben.

In Boekel heb je ook een leuke Boerderijwinkel Verdaasdonk, ook aan het St Agathaplein (zonder nummer). Ik nam er bananen mee. Ook hier een groot assortiment gedroogde kruiden, groente en fruit en Beemsterkaas.

Op naar Boerderijwinkel de Zijp, De Zijp 7 in Boekel. Miranda fietste me vakkundig voor door het Noordoost-Brabantse land, tussen de maïsvelden en open weides door. En ze maakte livefilmpjes want dat is meer haar ding dan schrijvelarij. Ik werd dus mooi op beeld gezet terwijl ik eieren uit de automaat ging halen. En aardbeien en blauwe bessen nam ik er mee.

Onderweg in een woonwijk kwamen we opeens ook een automaat en een zorgboerderij en jamstalletje tegen en Miranda leerde zich meteen de kunst van het tip geven aan. Vul het tipsformulier op www.fietsenvoormijneten.nl/tip direct in en je kunt ook een foto uploaden. Dan hoef je niet alles onderweg te onthouden. Deze punten worden vervolgens door haar op de kaart gezet.

We lunchten even bij De Brabantse Hoeve waar de zo’n precies de afdruk van mijn helm nog kon bruinen, getuige de foto.
Op de Patersweg kwamen we een frietstalletje tegen. Nee geen snackkar maar een automaat van een frietaardappelenboer Van Dun’s verse frieten die ook gesneden frietekes in de koelkast had liggen. Helaas kan de airfryer niet op campingstroom anders had ik ze natuurlijk in de fietstas gestopt.

Op Patersweg 11 in Uden kocht ik keilekkere hangop uit de automaat van Kei Lekkerrr. Daarna fietsen we naar Boerderijwinkel De bosrand waar een breed assortiment groenten en fruit en vlees en zuivel te koop was. Ik nam er rodeuiendip mee om de kaas die ik op mijn roadtrip had gescoord in te dopen. En vlees, kersensap, kersen en wilde perziken. Ook een fles melk vers van de melktap, verdween in de koeltas, die ik die dag echt wel nodig had met veel koelelementen erin.

Even verderop op de bosrand zagen we een tafel met wat verschillende groenten. Ik zag er zakjes paarse sperziebonen liggen die volgens het bordje gewoon groen kleuren als je ze kookt. We gaan het meemaken deze week…

Bij Pluktuin Uden namen we even een momentje om geïnterviewd te worden via de digitale snelweg door Jacoline Peek-Hamoen. Zodra we de filmpjes gaan delen, zien jullie dit in deze groep natuurlijk meteen.

En wat is een Brabantse fietstocht zonder champignons? We stopten bij de automaat van Heeren aan de Hulstheuvel 19 in Uden en haalden beiden een grote bak kastanjechampignons uit de automaat.

Bijna terug bij de camping fietsten we nog even bij Hoeve de Heivelden langs om onder instructies van Marc de kleine sappige peertjes van eeuwenoud ras te plukken.

Die 54 km is het niet geworden, we kwamen door alle praatjes en het noteren van tips na 40 km voldaan weer thuis bij Minicamping de Weidevogel. En met een flinke volle tafel met buit.

Nog even napraten en snel weer interregionaal koken. Het werd dit keer het gehakt van Verdegaal uit de Beemster, met een ei van Suydbroek vlees & zuivel boerderij en gehaktkruiden van Oonse Boerderieje (beide uit Salland) tot ballen verheven en in roomboter van Verdegaal gebraden.

Daarbij een wokmix van Brabantse Heeren kastanjechampignons met Groningse spekbonen en courgette van mijn fietse met Sytse fietstochtje.

Wat een prachtige diversiteit aan eten kun je hier in Noordoost-Brabant langs de weg vinden! Miranda had me nog zoveel meer willen laten zien… maar dan was het 100 km geworden.

Bedankt Boekel en Uden voor de keilekkere vruchten van je land!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *