Verslag fietsen voor m’n eten in Groningen – 27/7/2020


Voor de leden in deze groep is dit waarschijnlijk het eerste fietsverslag dat jullie hier lezen, dus ik zal me even voorstellen. Mijn naam is Marja van der Ende en ik ben initiatiefnemer van Fietsen voor m’n eten en momenteel op roadtrip door Nederland. Door de nieuwe actieve regio’s te bezoeken, de voorfietsers te ontmoeten en te fietsen, leer ik de sfeer van de streek en vooral de lokale producten kennen.

Afgelopen woensdag kwam ik vanuit Salland aan, waar we overleg hadden met het team Noaberhaptrap / Fietsen voor m’n eten – Salland. Meteen na aankomst en installatie van mijn caravan op Camping de Veenborg, verdiepte ik me in de regiokaart waarop voorfietser Sytse Wijnja al aardig wat adressen heeft geplaatst. Een fietstochtje zat er op de wisseldag nog niet in en mijn koelkast was nog gevuld met Sallandse producten.

Gisteren, maandag 27 juli had ik een afspraak in Groningen stad, met een andere potentiële voorfietser voor Groningen – Duursmond, Leonie Schaaij-Brunnenkreef die vanuit haar werk bij een maatschappelijke organisatie de mogelijkheden voor samenwerking met Fietsen voor m’n eten onderzoekt. Het werd een inspirerend gesprek en ik ben erg nieuwsgierig wat er gaat ontstaan…

Onderweg naar en van Leonie zocht ik de mooie plekjes van Groningen. En ik vond ze… wat denk je van het lijnenspel van water, gras, rechtgesnoeide boom en fietspad langs het Eemskanaal? En de Martinitoren en andere bewaard gebleven historische gebouwen rond de Grote Markt? De prachtige natuur en molen in de verte langs het Polderpad? Ik heb ervan genoten.

Het doorkijkje naar het kerkgebouw lokte me naar de viskraam van Bert Zwier, waar ik een heerlijke makreel meenam. Want zonder eten geen echte Fietsen voor m’n eten fietstocht natuurlijk.

Bij het einde van het Polderpad zag ik opeens die molen waar Sytse zo mooi voor geposeerd stond op de foto op zijn voorfietser-voorstelpagina: https://www.fietsenvoormijneten.nl/voorfietser-noordoost-g…/. Helaas is de molenwinkel vanwege vakantie nog gesloten, dus binnen kijken lukt niet tijdens mijn bliksembezoek.

Ik ging ook nog op zoek naar natuurvoedingswinkels om afwasmiddel zonder chemische stoffen te kopen, want ook daar fiets ik voor. Ik vond er twee in Foxhol, maar ze waren bij aankomst allebei dicht. Het zorgde natuurlijk wel voor een lekker lange fietstocht door het Groningse land en dorpen, waardoor ik uiteindelijk aan 40 km kwam.

Ik was net op tijd terug in mijn Tiny Bike House, om wat spullen af te dekken voor onverwachts aankomende regenbuien. Niets zo veranderlijk als het weer…
Die makreel lonkte naar me en ik haalde een paar boterhammen van Sallandse Echte bakker Jorink uit het vriesvak en maakte ondertussen de makreel van Bert Zwier schoon.
Met wat Delflandse roomboter van DelflandseZuivel eronder, een mooie mix van west, oost en noord.

‘s Avonds tijd om de sucadelappen van Oonse Boerderieje te braden in roomboter van Zuiver Zuivel. Bloemkool van Roalter Grond erbij en ik kon nog even nagenieten van mijn trip langs Salland.
Ook vanmorgen een mix van verschillende Sallandse en Westlandse producten in mijn schaaltje: hangop van Reggezuivel met banaan van de Biefit Gezondheidswinkel en granola van Lijfstijl diëtisten.

Vandaag gaan Sytse en ik samen fietsen om de Groningse lekkernijen te ontdekken. Gelukkig is de regen voorbij en belooft het een prachtige dag te worden. Ik kijk ernaar uit jullie regio al fietsend en etend te leren kennen!

‍♀️ ‍♂️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *