Verslag fietsen voor m’n eten (en volle koelkassie) – 16/5 – 19/5/2019


Wat doe je na een weekje zonvakantie in een ver land waar ze de lekkerste gezondste gerechten serveren? Fietsen natuurlijk! En voor m’n eten natuurlijk! Want dat koelkassie raakt niet vanzelf gevuld…

Na een week toeristje spelen op Kreta, heerlijk voleten met Griekse salade, ‘whole yoghurt’ (want in Griekenland noemen ze hun eigen yoghurt natuurlijk geen Griekse) en zoetsappige watermeloen, kwamen we woensdagavond 15 mei weer in ons eigen nest te slapen. En de koelkast was leger dan leeg. De buikjes rammelden natuurlijk flink en m’n enkels waren zo dik van de vliegreis dat m’n fietsschoentjes niet meer dicht gingen, dus tijd om op de fiets wat te smikkelen te gaan halen.

Ik fietste eerst lekker makkelijk naar ‘om de hoek’ stalletje op de Naaldwijkseweg 33 (’s-Gravenzande) voor snackpaprikaatjes. Toen door naar de Strandweg naar T Kommaatje voor komkommers en tomaatjes. De basis voor elk huishouden zat al snel in de fietstas van De Vers-Express. Ik fietste door de duinen richting Hoek van Holland, om bij Louwtje 12 eens mijn slag te slaan. Maar helaas, tussen de middag (12:00-13:30) zijn ze echt gesloten voor lunchpauze. Ik ben daar nog nooit geweest, een andere keer dan maar weer proberen.

Via het Noordlandsepad fietste ik helemaal door naar de visboer De Hoekse Vishandel, die bij dat voormalige NS station, waar steeds meer stof op de metrolijn komt te liggen. Zal dat ooit nog goed komen met die metro? Ik kocht een lekker stukje kabeljauw en een makreel. Hop in het koeltassie met bevroren koelelementen want het hebben van een eigen koelkast onderweg, dat was wel weer nodig die dag.

Langs de Stenalijn fietste ik naar het fietspad langs de Nieuwe Waterweg. Bij de stormvloedkering heb je een bruggetje over de spoorlijn. Als je daar overheen fietst en even verder naar rechts afslaat, kom je op de Polderhaakweg. Even langs mijn grote vrienden Boer Pait Peter Hoogendonk en zijn Coriza. Weer groot inslaan met de Hollandse groenten. Bospeen, sperzieboontjes, bloemkool, ijsbergsla, witlof, het verdween allemaal in de tassen. Bolletje knoflook erbij om straks zelf die heerlijke tzatziki te kunnen smaakmaken. Natuurlijk nog even een praatje en een uitgebreid bakkie thee met moeder de vrouw.

En toen: tududu! Een appje… m’n lief wilde weten waar ik was, dan zou hij ernaartoe fietsen met z’n supersonische nieuwe tweewieler. Nog maar even wachten dan. Het duurde even, want ook met trapondersteuning gaat het niet vanzelf, maar daar kwam-ie dan eindelijk. Even paardje knuffelen en ook een bakkie thee voor hem. Wat een gastvrijheid zo op de donderdag! En toen zei-ie: “Zullen we asperges eten?”. Nou, als jij ze klaar maakt, dan vind ik dat best! Dus een grote zak dikke asperges mee en hup naar de volgende plek.

Dat werd Stichting Zorgkwekerij Mil Maasdijk aan de Lange Kruisweg. Ik had een berichtje over hun aardbeien voorbij zien komen en die wilde ik natuurlijk wel proeven. Ook nog wat snackkomkommertjes mee en door naar Naaldwijk. De bakkerijen sloegen we over want dat vocht om mijn enkels had zich in een andere vorm ook rond mijn middel vastgezet. En dan bedoel ik ook echt rond.

M’n lief en ik hadden echt even trek van het fietsen en waar kan je dan beter te terecht dan bij Ons Mam Naaldwijk voor een vers pompoensoepje? Even wat energie om het rondje af te maken. Bij de Biefit Gezondheidswinkelwerd natuurlijk de Griekse yoghurt voorraad weer ingeslagen en ik nam ook schapenyoghurt, bananen en rode honing-kruidenwijn mee.

Via de Poelkade fietste ik naar Kaasmeester Richard om daar een lekker stukje feta mee te nemen, want de Griekse salade konden we nog niet helemaal uit onze gedachten bannen. Bij Keurslager Poleij langs voor de ham voor bij de asperges en ik zag ook nog komkommers in de aanbieding liggen, dus nog meer mee om te knabbelen. “Kompwelop!” zou m’n moedertje (en ik ook) zeggen.

Kipdijfilets gingen ook mee in de tas voor bij de eerste Hollandse maaltijd en zo had ik na 27 km weer een redelijk gevulde koelkast, fruitschaal en voorraadpot. En het buikje teerde nog even op die pompoen met kip. M’n lief was na Ons Mam z’n eigen weg gegaan en had nog even bij Koornneef Versmarkt een voorraadje fruit gehaald. Die lekkere watermeloen hadden ze niet, maar wel een galia en verder peren, appels, radijs en honingtomaatjes, de echte van Looye Kwekers, had-ie gehaald.

Ik ging aan de slag met de kabeljauw in roomboter van de Biefit en maakte lekker makkelijk die malse sperzieboontjes van Boer Pait klaar. Nog even afkicken van Kreta met een schaaltje Griekse yoghurt met die heerlijke zoete aardbeien van Mil. En de laatste stemmers werven om hopelijk een plekje bij de vijf winnaars van de VPRO Tegenlicht Plattelandspioniers verkiezing te bemachtigen, maar inmiddels weten wij wel hoe laat dat is geworden…. En de dag was alweer voorbij, een mooie overgang van vakantie naar het ‘harde’ leven.

Want vrijdag 17 mei kon ik weer aan de bak: ondernemerstraining geven voor 2 dagen. Geen brood in huis om makkelijk bammetjes mee te nemen als lunch, maar wel voldoende tijd om even een verse salade te maken. Eerst een schaaltje schapenyoghurt met banaan van de Biefit, moerbeien van Farm I See, amandelen van Kaasmeester Richard en lijnzaad van Het Blauwe Hek. Ik maakte een mooie combinatie van de ijsbergsla van Boer Pait, komkommer en tomaatjes van ’t Kommaatje, snackpaprikaatje van de Naaldwijkseweg 33, radijs van Koornneef en twee eieren van de Kleine Achterweg erbij gekookt.

Ik bakte de voor-de-vakantie-nog-overgebleven-en-nog-niet-over-de-datum spekreepjes van de Biefit in hun olijfolie en deed wat Griekse olijfolie van Kaashuis Tromp Naaldwijk en balsamicoazijn van de Biefit in een apart doosje. Zo bleef alles vers tot ik het door elkaar husselde in de pauze van mijn training. Ik heb heerlijk zitten smullen van die lekkere versheden.

Toen ik ’s avonds thuis kwam, was m’n lief al druk met de asperges in de weer. Eieren van de Kleine Achterweg erbij gekookt, kipdijfiletje van Poleij en ik ging aan de slag met een verse botersaus, wat natuurlijk niet meer is dan een beetje roomboter en bouillon van de Biefit en speltbloem van Het Blauwe Hek. Lekkah!

Zaterdag 18 mei was dag 2 van de ondernemerstraining. Ik maakte weer zo’n heerlijke salade en nam ook nog wat losse knabbelwaar mee: een banaan van de Biefit, minikomkom van Mil en snackpaprikaatjes van de Naaldwijkseweg 33. Mijn ontbijtje bestond uit een schaaltje Griekse yoghurt van de Biefit, aardbeien van Mil, ongebrande notenmix van Richard en zadenmix van Het Blauwe Hek. Die zadenmix, dat zijn lijnzaad, sesamzaad en zonnebloempitten die je bij hen in de winkel in kleine zakjes kunt kopen.

Na mijn training lieten we ons verzorgen in het zonnetje op een Hoeks terras. We reden verzadigd naar huis maar niet voordat we nog even aardbeitjes erbij hadden gehaald bij die grote rode aardbei met contactloze betaalmogelijkheid. Kwekerij de Haak dus, voor de Berry d’Amour… goed voor de smaakpapillen, de buikjes en het hart natuurlijk.

Zondagochtend werd een verzorgd ontbijtje bij Madestein Restaurant en Events. De rest van de dag natuurlijk relaxen en uitrusten van de twee dagen buffelen om die ondernemers in spé te helpen naar meer zelfvertrouwen in het ondernemen. Ik had nog kipschnitzels van Poelier Jos Straathof uit de vriezer en met die witlof erbij van Boer Pait, met ham van Poleij en kaas van Richard erover, werd dat een heerlijk avondmaal.

De ‘Dutch cuisine’ had de ‘Greek cuisine’ weer verplaatst naar de achtergrond. Terwijl de herinneringen aan een heerlijke vakantie en emotioneel weerzien van oude vrienden, nog stevig in het geheugen zaten, maakten m’n lief en ik ons weer op voor een ‘normale’ werkweek. Hoewel je van mijn agenda nooit kunt zeggen, dat die normaal is. En ik hou d’r van…

Gaan jullie nog heerlijk fietsen dit weekend en genieten van al dat lekkers dat al deze hardwerkende Westlandse aanbieders aan te bieden hebben? Ik vermaak me nog even in Salland…

‍♀️

Commentaren zijn gesloten