Verslag fietsen voor m’n eten (en sneeuw) – 22/1 – 29/1/2019


We zijn weer een week verder en het was weer een bijzonder weekje. Na die bikkeltocht door de sneeuw vorige week dinsdag ontketende zich hier een heuse ‘Red de peren van Irene van Leeuwen’-gekte. En dat terwijl ik, na een heerlijke spruitjesstamppot met spruitjes en uien van Boer Pait Peter Hoogendonk, rookworst, gerookte kipfilet en spekblokjes van ZWAARD, slagerij & traiteur, kastanjechampignons van de Biefit Gezondheidswinkel en knoflook van Be-leaf, rozig van het sneeuwfietsen vroeg onder de wol was gekropen.

Woensdagochtend werd ik wakker en toen zag ik het bericht van nep- en celeb-boerin Coriza Hoogendonk, die zichzelf al eerder onsterfelijk had gemaakt door haar urretesoeprecept te delen met TV-kok Alain Caron, en nu een echte perenredmachine in elkaar had geflanst. Het bericht gedeeld door Annemiek V-b over 45000 kilo peren die niet werden geaccepteerd door de supermarkt omdat ze te klein zijn, ging bij Coriza niet over één nacht sneeuw… binnen 3 uur had zij al 100 leden in deze groep gemobiliseerd om de peren te redden.

Ik ontbeet met een tosti van brood van Bakkerij Vreugdenhil, ham van Slagerij Björn van Koppen en kaas van Kaasmeester Richard. Ik had een rustig administratiedagje en wat is er dan lekkerder dan een gemengd bordje kwark onder de middag. Volle kwark, blauwe bessen en muesli van de Biefit, gemengde zaden van Het Blauwe Hek en appel van Boer Pait. Die ondanks alle inspanningen die dag te horen hadden gekregen dat er geen sappige peertjes naar het Westland zouden komen omdat ze door een grote partij waren opgekocht om sap van te maken. Wat een teleurstelling!

Avondeten werd schnitzels van Björn met een salade en krootjes. Sla, krootjes, komkommer en rode ui van Boer Pait, paprika van de Burg. van Doornlaan De Lier, augurk van Fanny Beishuizen (Salland) en dressing van de Biefit. Ik at vroeg want ’s avonds had ik bij Themapark De Westlandse Druif/Brasserie De Druiventuin een bijeenkomst georganiseerd door Fonds 1818, die fondsen beschikbaar hebben voor allerlei maatschappelijke initiatieven.

En wie kwam ik daar tegen? Vriendin van deze show Karin Pennewaard, die daar namens de Stichting Avavieren was. Wij zijn elkaar bij toeval al eens tegen gekomen bij het stalletje aan de Hoge Geest in Naaldwijk en nu weer.
En ook inmiddels BW-er en straks BN-er Ester Broug van Boerenfluitjes, genomineerd voor de Gouden Trekker, een prijs voor iemand die zelf geen boer is, maar zich wel inzet voor de boeren. Nou, dat doet Ester met haar platform zeker! Heb je al op haar gestemd? https://www.teamagro.nl/gouden-trekker/. En heb je Ester al gespot op de WOS Media TV?

Donderdag ineens goed nieuws: de peren zouden het Westland toch bereiken! Er was nog 2 kuub beschikbaar en Sylvia Simons-vd Berg van Santé Holland regelde het vervoer. De reserveringenlijn werd weer even open gesteld tot het echt op was en de nummertjes door Coriza vergeven waren. Wat een blijdschap! Ik maakte meteen het evenement Perenfietsen (=OPPERDEPOP) aan om de details in te vermelden. Dus heb je peren gereserveerd, meld je dan even aan voor het evenement om de laatste details te kunnen volgen.

Ik had ontbeten met een schaaltje Griekse yoghurt en blauwe bessen van de Biefit en granola van Bakkerij Vreugdenhil. Na een praktijkafspraak in SuXeed stapte ik op de fiets om bij Hannah Gezondheidspraktijk langs te gaan. Het was nog gladder op de weg dan dinsdags door platgereden sneeuw, dus uitkijken geblazen. Toen ik bij Hannah weg fietste, had de dooi zich ingezet. Ik fietste nog even langs de Biefit Gezondheidswinkel voor speltcrackers en voor broccoli en gehakt voor de ovenschotel die ik die avond wilde maken. Meteen een Aquadraat waterverpakking mee achterop, want ik had geen tijd meer om naar De Lier te fietsen.
Mijn lunch bij thuiskomst bestond uit nog een restje salade van de avond ervoor, met wat speltcrackers en smeerseltjes van Poelier Jos Straathof en Björn van Koppen.

Die broccoli-ovenschotel is wel een hoop werk, maar zo lekker! Zie het recept op https://www.leukerecepten.nl/…/ovenschotel-gehakt-en-brocc…/
Ik had de bloemkool van Boer Pait met nog wat overgebleven aardappelen gebruikt voor het laagje op het gehakt. Door het gehakt heen nog wat gepureerde tomaat van Lanstomaten en paprika van de Burg. Van Doornlaan De Lier. De bloem voor de saus kwam van Het Blauwe Hek, de melk van DelflandseZuivel. Zelf geraspte oude kaas van Kaashuis Tromp Naaldwijk erover.

Vrijdag nam ik een stevig ontbijtje met Griekse yoghurt met banaan van de Biefit en granola van Bakkerij Vreugdenhil. Ik had namelijk de opdracht om te sjouwen voor m’n mini-skivakantie. Skimaatje en ik gingen een weekendje naar Winterberg, vrijdag heen maandag terug en ik mocht de auto inladen om daarna m’n lief en twee collega’s van het werk op te halen. En een heerlijk weekendje werd het, we maakten zo ongeveer alles mee: avondskiën, regen, sneeuwkettingen, natte sneeuw en gladde wegen. En lekkere drukte bij de skiliften want zo ongeveer heel skiënd Nederland denkt: “Laten we eens heen-en-weer naar Winterberg gaan!”. Het is tenslotte maar 4 uurtjes rijden en je waant je in een luxe skioord in de Alpen.

Toen we maandag weer thuis kwamen, moest er natuurlijk weer even eten gekocht worden. We waren lichtelijk uitgeput, dus een fietsritje met de Vers-Express zat er even niet in. Dan maar met de vierwieler langs de benodigde winkeliers. Bij Kaasmeester Richard even kaas en noten halen, bij Keurslager Poleij wat broodbeleg en melk en yoghurt van DelflandseZuivelen bij Meesterbakker Roodenrijs wat brood en spelteierkoeken. Even eten, de boel uitladen en vlug weer energie opdoen voor de volgende dag.

Dinsdag had ik pas laat praktijkafspraken en Het Staelduinse Bos lonkte voor een hardlooprondje. Het was prachtig winterweer: koud met een stralende zon. Na m’n bezoekje aan het bos fietste ik verder naar Boer Pait om wat inkopen voor de weekvoorraad te doen. Omdat vandaag sneeuw voorspeld wordt, meteen voor een paar dagen inslaan dus maar. Ik nam sla, aardappels, witlof, stoofperen en appels mee.
Ik vroeg of hij er al klaar voor was, die perengekte aanstaande vrijdag en zaterdag. Nou, ruwe bolster als hij is, was er natuurlijk wel wat te zeggen over die hoeveelheid mensen die misschien wel allemaal tegelijk gaan komen. Dus bij deze nogmaals de oproep aan de perenfietsers: kom dan ook zoveel mogelijk op de fiets om je peren te halen. Grote fietstassen en eigen zakjes mee en dat moet dan goed komen.

Na een dikke knuffel voor Moppie, die heerlijk van het zonnetje genoot, fietste ik de Polderhaakweg af om in het durrup Maasdijk nog naar de favoriete slager van Pait en Coriza te gaan: Slagerij van Strien. Voor de andijviestamppot die ik die avond wilde maken, had ik spekblokjes nodig. Ze sneed ze gewoon vers van het stuk ontbijtspek, verser kan niet. Nog wat ribkarbonades erbij en schnitzels van de aanbieding voor vandaag en ik had m’n buit weer binnen.

Onderweg naar huis zag ik onder aan de Maasdijk, op nummer 222a (‘s-Gravenzande) nog een stalletje staan, die ik nog nooit eerder gezien had. Er lagen appeltjes, uien en nog wat andere groenten en fruit in. Wel een fotootje gemaakt, maar ik had natuurlijk alles al ingeslagen. Na een ritje van 18 km kwam ik weer thuis.
’s Avonds kregen we weer bezoek van schoonmoedertje en de andijviestamppot viel weer in de smaak. Die andijvie had ik al een week of drie geleden bij Boer Pait gekocht, maar hij was nog steeds knapperig vers. De ribkarbonades in roomboter van de Biefit Gezondheidswinkel gebakken erbij en met een beetje water aangelengd een heerlijke vleesjus eroverheen. Voor mij geen pakjes of zakjes, alleen nog alles vers…

Vandaag verwachten ze dus een dikke laag sneeuw. Wordt het sneeuwpret? Fietsen hoef ik dus even niet, ik ben lekker binnen in m’n praktijk aan het werk.
Gaan jullie nog de pad op met de fiets? Of heb je ook je buit al in huis…?

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *