Verslag fietsen voor m’n eten (en papier) – 20/3 – 22/3/2019


Jaja, het fietsritme zit er weer helemaal in. En ook het schrijven van de fietsverslagen begint nu aardig bij te komen. Natuurlijk komt het deels door dat prachtige fietsweertje, waar we weer van kunnen genieten. En de nazorg van de Huishoudbeurs is eindelijk een beetje op z’n plek gevallen.

Woensdag 20 maart ging ik fietsen voor m’n papier. Ik koop altijd van die dozen vol bij Office Centre in Wateringen, dat dan weer Staples heet en dan weer Office Centre, dan weer Staples, nu weer Office Centre. En ik dacht: “als ik een pak van 10-liter Aquadraat water kan meenemen op De Vers-Express, dan ook een pak vers papier.”. Eerst nog een plak Krachtkoek van Biobite LKKR, Eerlijk & Stoer als ‘ontbite’, die ik tijdens de MASSAGEvakBEURS had meegenomen. Met een beetje roomboter erop, van DelflandseZuivel.

Die woensdag was de eerste dag zonder enige afspraak in mijn agenda. Ik kon dus lekker achter de schermen aan de website werken en voordat ik ging fietsen nam ik de andijviestamppot van de dag ervoor, opgewarmd als lunch. Dat is nog eens een goed bodempie voor m’n fietstocht. Ik fietste rechtstreeks naar Wateringen en met die doos papier op m’n bagagedrager, fietste ik de zon tegemoet terug naar huis. Natuurlijk een mooi plaatje geschoten bij de Zweth. En heb jij ook al die mooie banners van Boeregoedgespot over de kasasperges die ze verkopen? Ik zag er een bij de Demokwekerij bij de Zwethlaan.

Onderweg terug deed ik nog even een rondje Geestweg in Naaldwijk. Bij Slagerij Björn van Koppen haalde ik Tante Door kipfilet, van die scharrelkipfilet waarvan de kippen inderdaad gescharreld hebben en niet geploft. Alvast een voorraadje gehakt van de aanbieding erbij, want ik voelde weer een tomatensoepje met ballen aankomen. Bij de Biefit Gezondheidswinkel was ik weer aan een voorraadje vetten toe: olijfolie en kokosvet. Ook daarin hou ik van variatie.

Laatste bezoekje werd de Kleine Achterweg, waar een selectie aan groenten en fruit, eieren en aardappels te koop is. De ouwe tuinder was er niet, zijn zoon hielp me, terwijl de aardappelboer zijn kisten kwam bezorgen. “Ken je die Van der Ende al?”, zei hij tegen de aardappelboer, “Van TV”. De beste man wist niet waar hij het over had en het hele verhaal over BinnensteBuiten, snertfietsen en deze leuke fietsengroep ging over tafel. Ik ga er nog steeds een beetje van blozen, als anderen het over me hebben.

Ik nam een doos eieren mee en witlof voor onder de ham en kaas. Dat werd de maaltijd voor een andere dag, want eerst had ik nog die lekkere kipwienerschnitzels van Poelier Jos Straathof uit De Lier op het menu staan. Na het fietstochtje van bijna 29 km ging ik ze bakken in roomboter van de Biefit. Een heerlijke salade erbij met ijsbergsla en komkommer van Keurslager Poleij, puntpaprika van Constantijn Palland (Oudelandstraat 70, ‘s-Gravenzande), rode ui van Stichting Zorgkwekerij Mil Maasdijk, snoeptomaatjes nog van de beurs en dressing van de Biefit. Een mooie verse afsluiting van een heerlijke ‘vrije’ dag.

Donderdag 21 maart begon de dag met een paar eieren van Eierhandel Van Vliet, De Jonghlaan 19, ‘s-Gravenzande. Zo vroeg in de ochtend rond vijven, is dat genoeg als onbeitje. Ik had wat praktijkafspraken voor SuXeed en een wandeling met m’n moedertje door Het Staelduinse Bos op de planning staan. De lunch werd knäckebröd van Bakkerij Vreugdenhil met broodbeleg van Björn en melk van die Delflandse melkkoemeesters. Roomboter van de Biefit onder dat beleg, want volvet schijnt toch het meest gezond te zijn…

’s Avonds was het tijd voor de Tante Door kipfilets, gekruid en gebraden in (hoe kan het ook anders) roomboter, witlof van de Kleine Achterweg gekookt, met ham van Poleij en kaas van Kaasmeester Richard erover. Een beetje maïspaneermeel van de Biefit erover en gratineren onder de grillstand van de oven. Jammie!

Vrijdag 22 maart weer een lekker yoghurtje als ontbijt. Griekse yoghurt met banaan van de Biefit, met blauwe bessen van Koornneef Versmarkt, granola van Lijfstijl diëtisten gekocht bij Bakkerij Vreugdenhil erover. Een goed begin van weer een dag vol fietsplezier. ’s Ochtends had ik een gesprek bij Ria Roessen thuis, die samen met haar man Theo een mooie taak achter de schermen gaat vervullen. Wist je dat we tijdens ons optreden op de Huishoudbeurs bijna 200 tips van stalletjes door heel Nederland hebben gekregen? En dat deze nog in fietsbare regio’s ingedeeld mogen worden? Aan Ria en Theo, fervent kampeerders, de uitdaging om deze regioindeling te maken zodat ik de landkaart op de website kan vullen met nieuwe regio’s.

’s Middags had ik een gesprek met een vriendin aan de Groeneweg, die mij vanuit haar netwerk van interessante informatie voor de toekomst van Fietsen voor m’n eten kan voorzien. Ik had nog even tijd voor een broodje voordat ik naar haar doorfietste en waar kun je dat heerlijker genieten dan bij Het Blauwe Hek. De maïsbol eiersalade met rookvlees is echt een topper. Van daar fietste ik naar mijn vriendin en na het gesprek weer terug om bij Lanstomaten een bakje cocktailtomaatjes te halen. In een flits zag ik de vrouw achter deze tomatenkwekerij, Esther Van Der Lans-Alders, die net van een rondje wielrennen thuis kwam. Volgende keer maar even handje schudden, Esther?

Ik fietste door naar Santé Holland, naar Sylvia Simons-vd Berg om een paar pakken fruitsappen te halen. Maar wat was dat bankje even uitnodigend zo op de vrijdagmiddag in het zonnetje. Ik kreeg er meteen een proeverijtje bij om op krachten te komen. En een beetje spierverslapping door de alcohol. Natuurlijk wist ik allang hoe die heerlijke eierroom en chocoladeroom smaakt…. lekkah!

Terwijl ik daar zo lekker in het zonnetje zat, ontdekte ik dat de Onwijslekkerrodekoolkwis geraden was! Ria Hogervorst-Smit had met haar antwoord 1523 precies in de smiezen hoeveel rodekoolbonbons Wim Löbkervan Onwijs Lekker kan maken van die drie van de Huishoudbeurs geredde rode kolen.
Ik moest dus als een speer het inzendingenformulier stop zetten. En had ik nou mooi m’n laptop bij me op m’n rug, van de eerdere gesprekken die dag. Dus het bankje bij Syl werd een mobiel kantoor en m’n telefoon de persoonlijke hotspot. Er is zelfs nog een foto van dat bezige bijtje op ’t bankje. Syl?

Na een kletspraatje en met appeltroebel en appelkers op m’n bagagedrager fietste ik door naar De Lier, om bij Poelier Straathof te zorgen voor vrijdag-gemakdag: gegrilde kippetjes. Ook daar kon geproefd worden, van heerlijke boerenkaas, die meteen in m’n fietstas verdween. Ik nam ook de yoghurt van Delflandse Zuivel mee en Griekse kipdijlapjes voor de volgende dag. Daar moest natuurlijk een blok fetakaas bij voor in de salade en wat smeerseltjes voor op brood.
Aan de overkant ging ik naar De Vitaminetuin voor sla, komkommers en minikomkommers. Mijn fietsrit zo kriskros door het Westland was wel lang genoeg geweest dus ik koos voor makkelijk.

Het duurde echter nog wel even voordat ik daadwerkelijk thuis was. Want wie speerde me op de Galgeweg voorbij? Richard de Rijke, die net als de hoofdfiguur in zijn strips Ben de Westlandse Bij het tempo er flink in had zitten. Ik ken Richard nog van een ondernemersnetwerk en zijn strips uit Groot Westland en dacht: “zou Marja de Bij die Ben ook een keer in zijn stripwereld kunnen ontmoeten?”. Nou, of dat gaat gebeuren, daar laten Richard en ik jullie nog even over in spanning…
Ik ging dus met een nog grotere buit naar huis, door de leuke stripboekjes die Richard me gaf. Nieuwsgierig? Kijk dan eens op de website van die bij Ben. In zijn webshop op https://bendewestlandsebij.nl/shop/ kun je die leuke boekjes (en meer) zelf aanschaffen. Leuk én leerzaam als je meer wilt weten over de geschiedenis van het Westland.

Na een ritje van 26 km ging ik de kippetjes opwarmen en een komkommertje erbij schoonmaken. Vrijdag-gemakdag had alleen op eetgebied z’n naam eer aan gedaan, want de rest was heerlijk op ongemak gericht. Hoe meer ik kan fietsen voor m’n eten, hoe blijer ik ervan word.

Dat komt vandaag trouwens wel goed, als ik met Ria ga Onwijslekkerrodekoolkwisfietsen. De uitreiking van de hoofdprijs, een doosje onwijs lekkere bonbons, vindt rond 11:15 plaats. Daarna gaan we op de trappers naar Farm I See om de proeverij van Delflandse Zuivel mee te maken.
Zien we jou daar ook vanmiddag?

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *