Verslag fietsen voor m’n eten (en oliebollen) – 31/12/2018 – 4/1/2019


Wat een rare dagen waren het, zeg! Dit normaal zo gestructureerde meisje werd er helemaal chaotisch van. En al die media-aandacht van regionale kranten en zelfs van de landelijke bladen als de NCRV-gids en de Margriet. Dat is zo gaaf om mee te maken. Ik weet niet of het jullie is opgevallen, maar het ledenaantal in deze groep is in een paar dagen alweer met 55 gestegen. En ook op de pagina Fietsen voor m’n eten heb ik er flink wat likes bij. Nu hoop ik natuurlijk dat meer regio’s zullen volgen. Niet alleen op het gebied van tuinbouw geeft het Westland het goeie voorbeeld, straks ook wat deze leefstijl betreft?

Gelukkig was ik deze week nog heerlijk een paar dagen vrij om alles rustig op me in te laten werken. En de administratie voor m’n praktijk af te ronden, want die getallen verschijnen niet vanzelf in de boeken. Tussen de bedrijven door heb ik nog een beetje gefietst. Het weer was prima, droog en warm. Ik wist soms gewoon niet wat ik moest aantrekken en wat ik aan laagjes aan had, was al gauw teveel.

M’n lief ging op oudjaarsdag weer klussen bij z’n vriend en gaf mij een belangrijke opdracht mee: lekkers halen. Bij hem betekent dat: oliebollen en appelflappen bij Bakkerij Vreugdenhil. Dus na m’n ontbijtje van aardbeienyoghurt van DelflandseZuivel, granola van Bakkerij van Malkenhorst en blauwe bessen van de Biefit Gezondheidswinkel, en een tosti voor hem, ging ik al vroeg de pad op.

Toen ik rond 9:00 bij Bakkerij Vreugdenhil was, stond er al een lange slinger aan mensen door de hele winkel tot aan de ingang. Allemaal op jacht naar oliebollen en ander lekkers. Onderweg richting de toonbank pakte ik wat knäckebröd, zachte bolletjes en ui-kaaskrakeling mee en na ongeveer 10 minuten was ik aan de beurt. Een paar oliebollen voor m’n lief, appelbeignets en een appelflap gingen mee en toen begon de rij bij de kassa. Gelukkig had ik me erop ingesteld. Ik ben dit natuurlijk al zestien maanden niet meer gewend, om in de rij bij een kassa te staan.

Ik was bewust vroeg vertrokken omdat ik het ook niet zo heb op vuurwerk. Dus om te voorkomen dat ik tussen de rotjes en vuurpijlen door moest fietsen, wilde ik zeker voor de middag weer thuis zijn. Bij Tuincentrum Boers bv haalde ik in de Boeregoed hoek wat komkommers en blauwe bessen. Via de Maasdijk en onder de A20 door fietste ik naar de Oudecampsweg 29, De Lier, om bij Sylvia Simons-vd Berg van Santé Holland een 10-liter pak Aquadraat water op de bagagedrager van de Vers-Express mee te nemen. Even gezellig een praatje en snel het dorp De Lier in.

Bij Poelier Jos Straathof nam ik gegrilde kippenpootjes mee, een stuk kaas en een aardbeienyoghurt van DelflandseZuivel. Het viel eigenlijk wel mee met de drukte dus ik ging mijn streven gewoon halen. Nog even naar Naaldwijk om bij Slagerij Björn van Koppen wat grillworst en hammetjes in te slaan. M’n lief is gek op serranoham en ze hadden allerlei verschillende smaken, dus hop drie doosjes in de fietstas.

Bij Bakkerij Van Malkenhorst stonden lekker veel mensen onder het afdak voor oliebollen en ik ging even naar binnen voor een fles melk van DelflandseZuivel. Nog even naar de Biefit voor wat voorraden boter, bananen en… die ene keer in het jaar mocht er weer een zak kikkererwtenchips en biologische paprikachips mee. Nog niet genoeg te knabbelen want de notenmixen waren weer op, dus nog even naar het centrum van ‘s-Gravenzande om bij Kaasmeester Richard wat zakjes te laten vullen. Zo had ik genoeg lekkers om oudjaarsavond door te kunnen komen.

Thuis gekomen eerst even lunchen met vers brood van Bakkerij Vreugdenhil, broodbeleg van Slagerij Jeursen en grillworst van Slagerij Björn van Koopen. Intussen bleek dat m’n lief met z’n klusmaatje had bekokstoofd om bij hun oud&nieuw te vieren. Geen probleem, dan delen we dat lekkers toch. Maar… de hamer gooide roet in dat eten, want hij had op ‘t eind zo hard op z’n duim geslagen dat-ie er misselijk van was. Dus toch maar thuis blijven dan. We aten makkelijk, wat kippenpootjes en komkommer.

Ik ben zelf geen oliebollenfan, maar die appelbeignet ging er wel in die avond. Het werd een rustig avondje op de bank, met de hammetjes en andere heerlijke knabbelwaar. Tot onze oogjes nog voor middernacht dicht rolden en we nog voor het nieuwe jaar in bed rolden. Natuurlijk werden we weer wakker van het vuurwerk maar dat duurde maar even. Die oorlogszones met auto’s op het vuur op de Eikenlaan en de Beukenlaan zijn lang geleden al verleden tijd geworden. Gelukkig, want ik vond dat maar niks. Al van kleins af aan ben ik bang voor vuurwerk en dat werd alleen maar erger toen ik een krantenwijk had en de strijkers me tussen de wielen werden gegooid…

Hoe hebben jullie oud&nieuw beleefd? Net als ik rustig op de bank of heb je heerlijk buiten de deur gefeest? Lekker champagne geklonken op 2019?
Ik wens jullie voor 2019 een jaar vol fietsplezier en heerlijk eten van dichtbij toe!

Nieuwjaarsdag is altijd zo’n dag om niks bijzonders te doen. Beetje uitslapen, familie bezoeken en schansspringen kijken op TV, standaard. Ik heb er niet eens foto’s van, zo spannend was het. Beetje restjes gegeten.

Woensdag was voor m’n lief weer een werkdag. Ik sliep een beetje uit en om 11:00 kwam er een heel lief computerhulpje voorbij, die mij ging helpen met de uitgebreide website. Achter de schermen ben ik namelijk nog steeds bezig om een nog mooiere en overzichtelijkere regiokaart te maken. Een waarop je straks kunt zoeken op onder andere aanbod, teeltsoort en openingsdagen. Het invoeren van die informatie is natuurlijk veel werk en ik ben de twee dames die mij helpen daarvoor zeer dankbaar…

Tussen de middag at ik een bord yoghurt met blauwe bessen en muesli van de Biefit, gemengde granen van Het Blauwe Hek en ongebrande notenmix van Kaasmeester Richard. Het werd een dagje computeren en daarna weer gezond koken. Ik merkte de onregelmaat van de feestdagen flink in m’n lijf dus structuur was weer nodig. We aten gehaktballen van ‘opa’s gehakt’ van Keurslager Poleij, gebraden in roomboter van de Biefit, met uien en sperzieboontjes van Boer Pait, Peter Hoogendonk.

Donderdag ging ik voor het eerst in lange tijd weer eens een rondje hardlopen in Het Staelduinse Bos, op de fiets heen en terug. De lunch werd een bord met stukjes peer van Boer Pait, granola van Bakkerij Van Malkenhorst en Griekse yoghurt van de Biefit. En toen lag de Margriet ineens op de deurmat, een special over afvallen, waar een artikel over fietsen voor je eten als leefstijl in staat. De foto’s van die fotoshoot in Amsterdam van een paar weken geleden zijn heel mooi geworden, al zeg ik het zelf…

‘s Avonds kookte ik de krootjes van Boer Pait, met een salade van sla van Keurslager Poleij, Boeregoed komkommer, paprika van Flower Art, tomaat van Lanstomaten, courgette in zuur van Zorgboerderij de Strenkhaarshoeve(Salland) en dressing van de Biefit. Die opa’s gehaktballen erbij en smullen maar.

Vrijdag (gisteren) sliep ik nog even uit en ging ik weer aan de slag met m’n administratie. Ik warmde een aardappelsoepje op als lunch, die ik vorige week vers had gemaakt. Heerlijk verwarmend.
Gistermiddag gingen we een lekker bakkie chai latte drinken bij De Buren eten & drinken op het Marktplein in ‘s-Gravenzande. Ik haalde even makkelijk bij Keurslager Poleij wat boodschapjes voor ‘s avonds: Muiderslotjes (dat is gepeperde biefstuk met kruidenboter ertussen), melk van DelflandseZuivel, komkommers, feta en kaas.

Die Muiderslotjes verdwenen bij thuiskomst in de pan met een heerlijke gemengde salade erbij. Zoals die van donderdag maar nog met een uitje van Boer Pait erbij, fetakaas en Griekse saladekruiden, balsamicoazijn van de Biefit en olijfolie uit Kreta van Kaasmeester Richard.

Ik ben eigenlijk niet zo van de goede voornemens, omdat het meestal toch niet lukt om mezelf op te dragen om ergens mee te stoppen. Ergens mee beginnen werkt wel motiverend. Dit jaar begin ik met nog twaalf maanden fietsen voor m’n eten. En mijn belevenissen met jullie delen op schrift en beeldmateriaal. Het is me al zestien maanden gelukt dus dat jaartje kan er ook wel weer bij. En nog een jaar… en nog een… en…

Waar begin jij dit jaar mee? Nieuwsgierig…

Zorg goed voor jezelf in 2019 en zwaai naar me als je me ziet fietsen!

‍♀️ ‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *